Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

20.3.11

Güimarin pyramidit - totta, tarua vai kaupallinen yritys?

Güimarin pyramideilla kävijä tuskin aavistaa tulleensa saaren luultavasti kiistellyimpään kohteeseen. Alueen kauneus ja rauhallisuus, auditoriossa esitettävä video, Thor Heyrdalin maine ja kanarialaiset kasvit, tarjoavat kävijälle hetken epätavallista ”mysteeriota”, kaiken turistitouhun keskellä.

Itse tulin Güimarin pyramideille ensi kerran keväällä 1994. Muutamaa kuukautta aikaisemmin olin ohimennen kuullut turistioppaan mainitsevat niiden olemassaolosta.

Rakkauteni alueeseen syntyi ensisilmäyksellä. Alussa kävin tarkkailemassa pyramideja aidan takaa. Alueella suoritettiin kaivauksia, ja paikalla olevaa herraskartanoa kunnostettiin. Vuotta myöhemmin pääsin ensimmäisen kerran pyramidien lähelle nyt jo edesmenneen güimarilaisen journalistin ja kirjailijan Emiliano Bethencourtin opastamana. Pääsin jopa kiipeämään eräälle pyramideista, mikä nykyään on täysin kiellettyä.

Eräs varhaisnuoruuteni suurista sankareista, Thor Heyerdahl, oli mukana kuvioissa. Vähitellen muutin jopa itse Güimariin ja käyntikerrat pyramideilla lisääntyivät, ja espanjan kielen taidon myötä maallinen tietoni pyramideista kasvoi.

Vuonna 1990 Emiliano Bethencourt löysi Chaconasta, Güimarista, Tenerifeltä pyramideja muistuttavia rakennelmia, Hän oli tätä ennen perehtynyt arkistoihin ja puhunut paikallisten asukkaiden kanssa. La Lagunan yliopiston arkeologit ja historioitsijat totesivat että nämä rakennelmat olivat yksinkertaisesti tavallisia kivikasoja. Niiden katsotaan olevan peräisin 1700- ja 1800- luvuilta. Paikallisen maanviljelijöiden katsottiin rakentaneet nämä kasat siksi, että he halusivat kerätä kivet pois viljelyksiltään.” (lainaus paikallisesta lehdestä)

Emiliano Bethencourtin lisäksi toinen edesmennyt journalisti Paco (Francisco) Padron oli syvästi kiinnostunut tästä pyramidialueesta. Heidän kauttaan tieto meni edelleen Thor Heyerdahlille, joka innostui alueesta, niin, että hän jätti kaivaukset Perussa kesken, muutti asumaan Güímariin, ja vietti siellä elämänsä viimeiset 10 vuotta.

1990-luvun alussa pyramidialue oli jo asemakaavoitettu uudeksi asuntoalueeksi, koska se sijaitsee niin sopivasti keskellä Güimarin kaupunkia. Tälle 64 000 m2 suuruiselle alueelle ei koskaan rakennettu nykyaikaista kivikasarmia, sillä Heyerdalin norjalainen ystävä, laivanvarustaja Fred Olsen osti sen. Güímarin kunnanhallitus lakkasi olemasta tämän maa-alueen laillinen omistaja, ja siksi pyramidit ovat edelleen olemassa, eikä alueelle ole rakennettu asuntoaluetta tai hävitetty sitä maan tasalla, kuten on tehty monen muun alueen kanssa kehityksen nimissä. Tämä etnografinen puisto on edelleen yksityinen yritys, FERCO nimisen säätiön omaisuutta..

Pyramidialueen koko on 64.000 m2. Sen hankinta- ja ylläpitokustannukset ovat olleet noin 6.000.000 €. Pääsylippujen hintoja jotkut pitävät korkeina, mutta tuskin voidaan edes kuvitella, että puistoa pidetään yllä niiden avulla. Kaupallinen yritys???

Güimarilaiset eivät ole aina suhtautuneet mitenkään suurella riemulla tähän ”pyramiditarinaan” Vaikka kaikki Tenerifen kunnat pyrkivät tarjoamaan jotain turisteille, eivät pyramidit pitkiin aikoihin oikeastaan olleet Güimarin kunnanhallituksen suosikkilistoilla paikallisena turistinähtävyytenä. Useat laaksolaiset ovat nähneet alueen olevan luotu vain kaupalliseksi yritykseksi. Mitä se on maksanut, ja mitä sen ylläpitäminen on maksanut, sitä on luultavasti vain harva tullut ajatelleeksi.

 "Mutta sitten kun rakenteilta oli poistettu niitä peittävät pensaikot ja muu kasvillisuus, todettiin, että paikassa oli rakenteita jotka muistuttavat viemäreitä ja portaita, jotka yhdessä täydellisten muotojensa ja pyramidin mallisten rakenteidensa ohella viittasivat arkkitehtoniseen pyrkimykseen rakentamisen yhteydessä” (lainaus paikallisesta lehdestä).

Pyramideilla kävijöille esitetään video, jossa verrataan vanhan ja uuden maailman pyramidialueita toisiinsa. Thor Heyderdalin matkat erilaisilla alkukantaisilla veneillä valtamerten yli toimivat virkkeinä sille ajatukselle, että kenties joskus, hamassa menneisyydessä, Tenerifellekin tultiin merten yli.... vaikka siitä ei välttämättä ole mitään todisteita. Pyramidien iästä ei kukaan mainitse mitään.

Polemiikkiin ovat kantaneet kortensa myös kaksi astrofyysikkoa, Antonio Aparicio Juan ja César Esteban López, jotka harrastavat historiaa ja sen tutkimista ”5 % ajastaan” (verrattuna Heyerdahlin 100 %). He ovat julkaisseet oman teoriansa pyramidien synnystä. Olin kuuntelemassa heidän esitystään La Lagunan tieteellisessä museossa. Heidän mukaansa pyramidit mainitaan ensimmäisen kerran vasta 1850, eivätkä espanjalaiset valloittajat ole maininneet niitä missään papereissaan. Joten – pyramidit ovat näiden herrojen mukaan varsin hiljattain rakennettuja, alle 200 vuotta sitten.

Muutamaa vuotta aikaisemmin olin puhunut pyramideista güímarilaisen Juan-Pedron kanssa. Hänen isoisänsä Antonio Carlos Díaz-Flores Cartaya oli omistanut pyramidialueen 1850-luvulla.. Myös Juan-Pedro arveli, että rakennuttajat olisivat olleet vapaamuurareita, varakkaita herroja, jotka halusivat jättää jälkensä saaren maastoon. Juan-Pedro arveli tosin, että pyramidit olisivat olleet rakennettuja jo1600 - 1700 – luvulla.

La Lagunan kokouksen jälkeen aloin ihmetellä, miksi kukaan laaksolainen ei muista pyramidien rakentamista, jos se oli näin hiljattain tapahtunut. Paitsi rahaa, on tälläisen alueen rakentamiseen tarvittu paljon työvoimaa, kiviä ja kivien kantajia, aaseja tai muita juhtia. Niitä ei kukaan muista. Aikaisemmin tapaamani Juan-Pedro ei myöskään tiennyt mitään rakentamisesta pari sukupolvea aikaisemmin. Miten ne on pystytty rakentamaan kenenkään huomioimatta, mietin.

Joissain lähteissä olen nähnyt merkintöjä siitä, että pyramidien kivet ovat peräisin noin 3-4 km:n päässä olevalta alueelta. Ja tietysti on ihmeteltävää, miksi ?  Jos pyramidit ovat maanviljelijöiden rakentamia kivikasoja - miksi nämä raahasivat sinne kivet näin kaukaa, kun kiviä oli alueellakin.

Pyramidien ”löytäjän” Emiliano Bethencourtin perheen hallussa on vuodelta 1511 peräisin oleva dokumentti, jossa kerrotaan seuraavasti: Niillä merenpuoleisilla mailla, jotka erkanevat Kruunun tieltä (Camino Real), jotka lähtevät Chacaicasta Chogoon, jota kutsutaan Chaconaksi, missä ovat kivet kasattu, ja missä guanchit tekivät ennustuksiaan (...)". Eli pyramidit olivat olemassa jo silloin kun saarta alettiin uudisasuttaa..

Pyramideja on kuusi. Yhden pyramidin portaat ovat suunnatut talvipäivänseisauksen auringonnousuun, ja toisen pitkä sivu on suunnattu kesäpäivänseisauksen auringonlaskuun. Aiemmin mainittujen astrofyysikoiden teorian mukaan rakentajien on täytynyt olla vapaamuurareita, koska heille nämä seisaukset olivat tärkeitä – samalla tavalla kuin saaren alkuperäisasukkaillekin.

Vapaamuurareita on Tenerifellä ollut 1700-luvulta lähtien. Muutamia satoja vuosia aikaisemmin kerrotaan myös temppeliritareiden käyneen täällä.

Pyramidin nro 1 alla on luola. Sen syvyys on noin 8 metriä. Tästä luolasta löydettyjen esineiden hiili 14 tutkimusten avulla on todettu luolan olleen käytössä vuosien 680 ja 1020 välillä nykyisen ajanlaskumme alusta laskettuna. Luolaan eivät kävijät pääse, mutta esineet on kuvattu luolan läheisyydessä sijaitsevalla taululla.

Etnografisen puiston auditoriossa esitettävässä dokumentissa Thor Heyerdahl ottaa esille mm. seuraavat asiat:
- Pyramidit ovat rakennetut hakatuista laavakivistä. Alueen viljelysterassien kivet ovat sen sijaan kootut paikalla olevista luonnonkivistä.
- Pyramidien terassirakennelmat ovat niin huolellisesti rakennetut, että jokaisen kiven hakattu puoli on suunnattu ulospäin. Terassien reunamien sekä pystysuorassa että vaakasuorassa rakentamisessa on käytetty mittanarua linjauksessa.
- Useat kulmakivistä ovat suuria, ja ne ovat hakatut suoraksi kulmaksi. Niissä paikoissa, missä maassa on ollut luonnollisia kiviä, ne on hakattu seinämään sopiviksi.
- Pyramidikompleksin 2-4 pitkä pohjoissivu on suunnattu astronomisen tarkasti kesäpäivänseisauksen auringonlaskun mukaan.
- Pyramidien ylätasanteet ovat peitetyt soralla, portaita ei ole käytetty kivien kantamiseksi näille tasanteille.

Pyramidit ovat vetäneet monia erilaisia tutkijoita paikalle. Robert Bauval ja Andrew Collins, jotka ovat tutkineet paljon Gizan pyramideja Egyptissä, ja jotka ovat kirjoittaneet Sirius mysteeristä, olivat yhdessä espanjalaisen Javier Sierran kanssa pyramideilla joitain vuosia sitten. Myös Philip Coppens, joka on kirjoittanut egyptiläisten yhteydestä Canopus tähteen (Canopus revelation), on ollut tutkimassa Güímarin pyramideja. Omasta mielestäni kaikki nämä herrat ovat tuoneet uusia palasia suureen pyramidipalapeliin, jonka kokonaiskuvaa ei kukaan ole pystynyt näkemään. Näistä edellä mainittujen herrojen tutkimista tähtikuvioista lienee syytä mainita seuraavaa; Egyptissä Canopus nähdään eteläisenä ”pohjantähtenä” ja se on tähtitaivaan toiseksi kirkkain tähti. Vanhat kulttuurit puhuivat tästä tähdestä myös ”Ajan kontrollina”. Tämä eteläisen tähtitaivaan tähti näkyy tiettyinä aikoina vuodesta myös Kanarian saarilla ja se liittyi alkuperäisväestön ajanlaskuun. Nämä Canopuksen näkymisajat sattuvat olemaan samat kuin ne päivät, jolloin täällä vietetään Candelarian neitsyen juhlia. Ignacio Reyes Garcia La Lagunan yliopistolta on sitä mieltä, että Candelarian Neitsyen palvonta on itse asiassa jatkoa Egyptin Mustan Isiksen palvonnalle. Andrew Collinsin tutkima Joutsenen tähtikuvio on ollut tärkeä myös aikaisemmille kanarialaisille. Kanarian saarten varhaisista kalentereista ja yhteyksistä tähtiin on olemassa suuri määrä erikielisiä tutkimuksia.

Güimarin pyramidien auditoriossa esitettävässä dokumentissa kerrotaan, miten Heyerdahl näki nämä pyramidit eräänlaisena linkkinä ns. vanhan maailman, Egyptin ja ns. uuden maailman, Meksikon pyramidien välillä. Viimeisen vuoden aikana tästä yhteydestä on kirjoitettu mm. lehdessä Año Cero 246.

Kesäpäivän seisauksen iltana pyramideille kerääntyy paljon väkeä katsomaan auringonlaskua. Itse ole viettänyt monia seisauksia ja tasauksia alueella, sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Vaellan siellä muutenkin usein tai istun hiljaa mietiskellen.

Viime vuoden aikana alueen etnografisen puiston luonne on korostunut. Sinne on istutettu kanarialaisia kotoperäisiä kasveja. Kaikkein viimeisintä ovat taulut, jotka kertovat niistä elinkeinoista, joita saaristossa on harjoitettu sen historiallisena aikana.

Vaikuttaa siltä, että Thor Heyderdahl, joka on kirjoittanut suuren määrän kirjoja matkoistaan ja kokemuksistaan, ei ole kirjoittanut kirjaa Güímarin pyramideistä. Pyramidien kotisivuilla on julkaistu hänen kirjaluettelonsa, eikä sieltä löydy ”Güímarin pyramidikirjaa”, joten arvelen, että paras ”kirja” alueesta on kävellä siellä ja tunnustella mitä ympäristö kertoo itse.

Useat kerrat mielessäni on käynyt ajatus: ”Jos kivet osaisivat puhua, mitä ne voisivatkaan kertoa.”. Paco Padron puolestaan on todennut: ”Älä katsele silmillä, vaan sydämellä, sillä tärkein olemus on näkymätön”. Ja lopuksi vielä itse Tor Heyderdahlin huomio, jonka voi ainakin ajatuksena liittää Güímarin pyramidialueeseen ja sen viimeisimpiin vaiheisiin: Borders? I have never seen any, but I have heard that they exist in the mind of most people”. (”Rajoja? En ole koskaan nähnyt niitä, mutta olen kuullut niiden olemassaolosta useimpien ihmisten mielissä”)

Video vuodelta 2008 pyramidialueesta

Muutamia Güímarin pyramidialuetta käsitteleviä kirjoja ja artikkeleita:
o Las Pirámides de Canarias y el Valle Sagrado de Güímar, Emiliano Bethencourt, Francisco De Luca, Francisco Perera
o Las Pirámides de Güímar: mito y realidad. Antonio Aparicio Juan y César Esteban López
o El complejo de las morras de Chacona; resultados del proyecto de investigación, XII Coloquio de Historia Canario-Americana, Maria Cruz Jiménez Gómez/Juan Francisco Navarro Mederos
o El difusionismo atlántico y las pirámides de Chacona. Juan Francisco Navarro Mederos/Maria Cruz Jiménez Gómez: en: Miguel Ángel Molinero Polo y Domingo Sola Antequera: Arte y Sociedad del Egipto antiguo.
o Arqueología de las Islas Canarias, Juan Francisco Navarro Mederos: en: Espacio, Tiempo y Forma, Serie I, Prehistoria y Arqueología, tomo 10, 1997, p. 447-478. 

Güímarin pyramidit
Año Cero

Lisäys 2015: video alueesta. Siinä esitellään mm. pyramidien mittasuhteet.  Videossa näytetään myös muita KanarianSaarilla olleita pyramideja. Teksti on espanjaksi  mutta pelkästään kuvien katselemisesta voi olla iloa.  Tästä videosta käy ilmi mm. että Googlen Earth maisemakuvissa ovat Güimarin pyramidit poistetut ja korvattu yhdellä ainoalla pyramidin muotisella kivikasalla.

Maaliskuu 2011  © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Muita Güímarin pyramidien etnografisesta puistosta kertovia juttujani:

- Güímarin pyramideilta Tyynelle valtamerelle
- Koe Pääsiäissaaret Güímarin pyramidien etnografisessa puistossa
- Uusinta uutta Güimarissa - myrkkykasvien puutarha  
- Kestävän kehityksen puutarha Güímarin pyramidialueella
- Trooppisia kasveja Güímarin pyramidialueella



Inga kommentarer: