Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

17.4.11

Gracia – La Laguna- Tenerife

Opiskelut La Lagunan yliopiston yrittäjälaitoksella ovat tuoneet minut päivittäin pysäkille Gracia.
Vähitellen aloin tutkia mitä tämä ”Gracia” pitää sisällään ja mistä se on saanut nimensä.

Näin Gracian pysäkki avasi "aarrearkkuaan" ja paljasti vanhan ja monilta osin erittäin kansainvälisen taustan tälle pienelle La Lagunan kaupunginosalle, jonka välittömässä läheisyydessä sijaitsevat sekä saaren yliopisto että tieteellinen museo.

Tenerifen historiassa Gracia esiintyy jo vuonna 1494. Valloittajajoukot Alonso Fernandez de Lugon johdolla löivät alkuperäisväestön guanchien joukot taistelussa Agueren (nyk. L Laguna) laaksossa. Sen aikaisen tavan mukaan voittopaikalle pystytettiin kappeli kiitokseksi taivaalliselle taisteluavulle. Tämä kappeli sai nimekseen Santa María de Gracia, eli Armon pyhä Maria.
Kappeli on samalla paikalla edelleen, laajettuna ja muunnettuna kirkoksi. 10 vuotta sitten siitä tuli Gracian kaupunginosan seurakunnan kirkko.

Rakennuksessa esiintyy monia eri kulttuureista peräisin olevia piirteitä. Siinä sekoittuvat muistot Andalusian arabeista niin ulko- kuin sisäkatossa. Kirkossa on flaamilainen (”belgialainen”) Neitsythahmo, itse Santa Maria de Gracia. Viimeisimmät muistot kirkossa ovat 1900-luvulta.

Gracian kirkko kuuluu osana La Lagunan rakennuksiin, jotka edustavat ihmiskunnan perinnehistoriaa.

Rakennus voi tosin olla vähän vaikeasti löydettävistä, koska valtavan kokoinen mainostaulu peittää sen lähes kokonaan metrosta katsottuna.

Graciaan liittyy muutamia satoja vuosia myöhemmin, 1800-luvulla, Espanjan silloinen sotaministeri, Nicolás Estévanez(1838-1914). Hän syntyi Gran Canarialla, mutta muutti vanhempiensa kanssa Graciaan ollessaan vielä aivan pieni. Paitsi sotaministeri Nicolás Estévanez oli myös runoilija, jonka isänmaalliset kuvaukset kotisaarestaan ovat edelleen kansan muistissa.

Mi patria no es el mundo;
mi patria no es Europa,
mi patria es de un almendrado
la dulce, fresca, inolvidable sombra”
"Mi espíritu es isleño
Como las patrias rocas
Y vivirá cual ellas
Hasta que el mar inunde aquellas costas

Ja tässä sama teksti omana käännöksenäni.
Isänmaani ei ole maailma,
Isänmaani ei ole Eurooppa.
Isänmaani on kirsikkapuu,
Suloinen, raikas, unohtumaton varjo
- - -
Sieluni on saarelainen
Kuten sen isänmaalliset kivet
Ja elää niiden lailla
Aina siihen saakka kunnes meri hukuttaa nuo rannat”

Estévanezin talo kirsikkapuineen on sekin osa La Lagunan historiallista rakennuskokoelmaa. Se on jo kauan ollut myös historiallis-taiteellinen kulttuurimuistomerkki (BIC =Bien Interes Cultural), mutta varojen, tai mielenkiinnon puutteen vuoksi talo on alkanut muistuttaa tuhottua ja sortumistilassa olevaa rauniota. Talo sijaitsee Gracian pysäkin vieressä aivan vanhan muurin tuntumassa. Viime aikoina talon ympärillä on näkynyt rakennusmiehiä. Ehkä nyt on aika uudistaa kirsikkapuun ympäristö.

Muita nimekkäitä ja kansainvälisiä gracialaisia ovat englantilainen kuningasvastainen runoilija John Wolcott (1738 - 1819) ja englantilainen tutkimusmatkailija James Cook (1728 – 1779). Kanarian saaret ovat valloittamisesta lähtien olleet tärkeitä pysähtymispaikkoja purjehdittaessa merten yli. Cookin ensimmäinen merimatka vuosina 1768–1771 toi hänet Tenerifelle ja Graciaan.

1900-luvun tunnettuihin gracialaisiin kuuluu ehdottomasti Clemencia Hardisson, joka syntyi Graciassa vuonna 1908 ja kuoli Graciassa vuonna 2000. Talo, jossa hän asui, on edelleen olemassa.

Clemencia Hardisson syntyi ranskalais-belgialaiseen perheeseen, jonka esi-isät ja äidit olivat tulleet saarelle 1800-luvulla. Laivanvarustajaperheestä tuli saaren ensimmäisen joukkoliikenteen alkuunpanija. Äitinsä puolelta hän oli sukua viiden eri eurooppalaisen kuningasperheen kanssa.

Clemencia Hardisson oli runoilijoiden muusa ja jopa Miss Tenerife nuoruusvuosinaan. Hänellä oli tärkeitä tuttavia poliittisissa piireissä, samalla kun hän oli vasemmistolainen vallankumouksellinen. Jossain vaiheessa häntä pidettiin jopa vaarallisena yhteiskunnalle. Clemencia Hardisson on niitä harvoja naisia, jolle on omistettu katu sekä Santa Cruzissa että La Lagunassa. Hän omisti useita maa-alueita La Lagunassa, joita hän sitten myi tai lahjoitti. Gracialaiset muistavat hänen hyvät tekonsa vieläkin.

Suomessa Gracian voi kenties liittää Naantaliin. Tämän vanhan rantakaupungin, jossa oli aikoinaan jopa nunnaluostari, ruotsinkielinen nimi on Nådendal. Suomeksi käännetty se on Armon laakso. Alkuperäinen latinankielinen nimi on Vallegratia. Gratia on sama kuin Gracia. Ja Gracia on merkitykseltään paitsi armo, myös kauneus, hilpeys ja ilo.

Myös James Cook liittyy pohjolan historiaan. Uransa alkuaikoina vuoden 1745 jälkeen hänen työhönsä kuului laivojen tuominen Itämerelle.

Huhtikuu 2011, © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: