Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

7.10.14

Gran Canarialla on käärmeitä

PÄIVITYS 29.07.2018  Viimeisen viikon aikan paikallisissa lehdissä on kerrottu, että käärmeitá on tavattu Vallesecossa.  Eli ne leviävät edelleen.

PÄIVITYS 7.8.2017 Käärmeiden levinneisyys, jutun alareunassa oleva kuva

Matkailijat kysyvät tavallisesti “onko täällä käärmeitä”? Gran Canarialla on pakko alkaa vastata myöntävästi tähän kysymykseen, jolleivat jo tee sitä.

Alueet, joilla käärmeitä on tavattu
Käärme ei ole luonnollinen laji sielläkään, vaan se on sinne tuotu ja maastoon päästetty. Ensimmäisen kerran se on havaittu jo 1998, mutta vasta muutamia vuosia myöhemmin, 2006, sitä on ruettu kontrolloimaan ja hävittämään. Koska sillä ei ole luonnollisia vihollisia, saaren ilmasto on suotuisa, ruokaa on runsaasti ja maasto täynnä hyviä kätköpaikkoja,  tämä alunperin californialainen matelija (Lampropeltis getula californiae, culebra real de California) lisääntynyt. Käärme on uhka esim. saaren omille pieneläimille, kuten reptiileille ja linnuille..

En ole nähnyt tätä käärmettä, ainoastaan kuullut puhuttavan siitä. Sain Facebookin kautta videon, jonka katselin pariinkin kertaan.

Videossa kerrotaan monia asioita, jotka kenties on hyvä tietää.
  • Käärmettä on olemassa kolme erinäköistä yksilöä
  • Toistaiseksi se esiintyy vain tietyillä alueilla Gran Canarialla – toistaiseksi. (Telde, San Mateo, Santa Brígida, Valsequillo, Gáldar)
  • Käärme ei vaikuta käyvän ihmisten kimpuun, mutta se syö muuten melkein mitä vain se saa suuhunsa. Sen tavalliseen ruokavalioon kuuluvat pienet imettäväiset (esim. hiiret ja rotat) ja  linnut. Erityisen vaarallinen se on saaren erikoisille reptiileille, jättiläissiliskolle ja skinkille. Sammakkokin maistuu sille. Nämä reptiilit puolestaan ovat tärkeitä viljelijöiden apulaisia, koska ne syövät vanhingollisa hyönteisiä, jotka kontrolloimattomina voivat aiheuttaa suurta tuhoa viljelyksillä.
  • Käärme liikkuu sekä maalla että vedessä
  • Käärme elää maastossa aina merenpinnan tasolta 1800 metrin  korkeuteen.
  • Normaalisti käärmenaaras voi tuottaa 6-7 munaa. Gran Canarian suotuisissa olosuhteissa se voi tuottaa jopa 16 munaa pari kertaa vuodessa.
  • Käärmeen tavallinen pituus Gran Canarialla on noin 1 m, mutta se voi kasvaa jopa kaksimetriseksi.
  • Saarihallinto tekee parhaansa estääkseen sen leviämisen ja hävittääkseen sen. Tutkimus – pyydystys- ja tiedotusprojekti toimii EU rahoilla yhteistyössä saariston hallinnon, saarihallinon ja firman Gesplan kanssa.
  • Erikoinen laki kieltää kaikkien eksoottisten eläimien tuonnin, levityksen ja kauppaamisen Sakkojen suuruus vaihtelee 500 eurosta - 2 milj euroon.
  • Käärmeen tavatessaan on soitettava hälytysnumeroon 112, kerrottava missä on nähnyt  ko. käärmeen. Tai numeroihin 608 098 296, 645 041 733
Valkoinen
Normaali viivallinen

Normaali raidallinen

Kaikki kuvat ovat peräisin Lifelampropeltis sivulta
Lisätietoja: www.lifelampropeltis.com/

Suomenkielinen dokumentti Gran Canarian käärmeestä

Kuva käärmeiden levinneisyydestä, päivitys 7. elokuuta 2017 


Espanjankielinen artikkeli 7.8. 2017

2 kommentarer:

Marja-Leena sa...

Miulle uusi tieto. Hyi!

gracian moringa sa...

Uusi tieto se oli minullekin silloin kun siitä kirjoitin. Toivottavasti eivät ole levinneet laajemmalle siitä mitá silloin olivat. Ajattelemattomien ihmisten irtipäästämiä ja sitten levinneitä.
Gracia