Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

15.8.18

Trooppisia kasveja Güímarin pyramidialueella

Güímarin pyramidialueen uusin juttu - Tropicarium - avattiin yleisölle keväällä 2018. 

Koska samalla juhlittiin alueen, eli etnografisen puiston,  20 vuotisjuhlaa, kutsuvieraita oli paljon.
Tropicarium on suhteellisen pieni kasvihuone, johon mahtuu noin 15 henkilöä kerrallaan. Niinpä tutustuminen siihen avajaisiltana siirtyi kohdallani johonkin "tulevaisuuteen".
Viimein - paluumatkalla etelästä - seuralaiseni ehdotti, että poikkeaisimme tutustumassa Tropicariumiin.




Valmistautuminen vierailuun
Vierailu oli hieman toisenlainen kuin olin kuvitellut. Kasvihuonevierailuun oli varattava aika, ts. liityttävä päivän esittelyryhmään. Tavallisesti esittely on keskipäivällä, mutta koska ilma on juuri nyt elokuussa ulkopuolellakin kuumaa, vierailu oli siirretty myöhäiselle iltapäivälle.

Yhteen ryhmään otetaan siis noin 15 henkilöä. Paikan esittely tehdään espanjaksi, englanniksi ja saksaksi.

Odottelimme seuralaiseni kanssa kiertelemällä katsomassa puiston muita nähtävyyksiä, lähinnä "kasvikohteita". Totesimme, ettei nyt ollut todella vuoden paras hetki kasvimaailman kauneuden ihailuun. Kaikkialla vaikutti oleva kuivaa ja kuollutta. Kuulimme myöhemmin, ettei etnografista puistoa kastella, koska siellä pyritään tukemaan luonnon omaa uusiutumiskykyä.
 




Luonnontutkija Charles Darwinin muistolle omistettu
Tropicarium on  suhteellisen pieni kasvihuone. Se sijaitsee myrkkykasvien puutarhan lähellä. Sen sisällä ei todella ole tilaa suurille samanaikaisille kävijämäärille.

Koska siellä elävät kasvit ovat luonteeltaan tropiikin ja subtropiikin (Lauhkea) ilmastovyöhykkeen asukkaita, niin kasvihuoneen sisällä vallitsee kuumuus ja kosteus. Hiki virtaa vuolaasti jo muutaman siellä vietetyn minuutin jälkeen.

Tropicarium on omistettu luonnontutkija Charles Darwinille (12.02.1809-19.04.1882).  Hänet muistetaan  luultavasti parhaiten nykyään kiistellystä biologisten lajien kehitysteoriasta (Lajien synty).

Darwin oli ollut erityisen kiinnostunut orkideoista.  Poimin seinältä seuraavan muistutuksen siitä. "Orkideijojen käyttämät erilaiset menetelmät pölyttäjien houkuttelemiseksi ylittävät kenen tahansa ihmisen mielikuvituksen" (Darwin 1862, Fertilisation of Orchids)

Kuva: Emilio Begine
Trooppiset orkideat tomivat kaikki näiden erilaisten hedelmöittämismenetelmien esittelijöinä, eli Darwin totesi, että "vain tietyt hyönteiset suostuvat pölyttämään vain tiettyjä orkidea/kämmekkäkasvilajeja".

Sana Orkidea tulee kreikankielen sanasta ὄρχις  órjis, mikä viittaa niiden ulkonäköön, eli niiden katsotaan muistuttavan kivespusseja. Suomenkielinen orkidea sana "kämmekkä", puolestaan viittaa ilmeisesti siihen ulkonäköön, mikä on yleisin pohjoisissa olosuhteissa, eli avoin kämmen...

Orkideijoja on olemassa runsaat 20 000 lajia, ja noin 800 alaryhmää. Joten luonnon mielikuvituksen on todella täytynyt olla erittäin rikas. Tässä pienessä Tropicarium kasvihuoneessa on ainoastaan pieni osa tästä lajirunsaudesta.





Darwinin orkidea: Angraecum sesquipedale
Tropicariumissa kiinnitetään erityinen huomio "Darwinin orkideaan" (Angraecum sesquipedale), joka kasvaa Madagaskarilla.








Darwin kiinnitti huomionsa kukasta lähtevään noin 30 cm pitkään kapeaan putkenmuotoiseen pussiin. Hän totesi, että tälle orkidealle täytyy olla olemassa samanaikainen, juuri tälle kasville tarkoitettu pölyttäjähyönteinen. 














Vasta vuosia myöhemmin, Darwinin jo kuoltua, eli vuonna 1903, löytyi Madagaskarilta hyönteinen Xantopan morganii, jolla on niin pitkä "piikki", että se ulottuu Darwinin orkidean pussin pohjalle. Tästä hyönteisestä tiedetään hyvin vähän, mutta sen on todettu käyvän ko. orkideassa.  Eli tämä todistaa luonossa olevasta yleisevoluutiosta.

Tropicariumissa on kaksi nuorta Darwinin orkideaa. Niiden kukkimista odotetaan jännityksellä.











Lihansyöjäkasveja
Osa Tropicariumin kasveista on hyönteisiä ravintonaan käyttäviä. Niidenkin kohdalla luonnon mielikuvitus on ollut rikas.









 
Näiden kasvien konsteja on jokaisen omalla tavallaan aloittama hyönteisten mielenkiinnon houkuttelu. Kun se mielenkiinto sitten on herännyt, hyönteisparka takertuu esim. "liimaan", verkkoon, loukkuun, tai pussiin. Sen jälkeen se muuntuu vähitellen ko. kasvin ravinnonlähteeksi. Kerran loukkuun joutunut hyönteinen ei pääse sieltä elävänä ulos.

Vajaan vartin Tropicariumissa oleskelun jälkeen olo oli tosi kostean hikinen. Paluu tenerifeläiseen kuumaan ulkoilmaan tuntui virkistävän viileältä.
Kuva: Emilio Begine
Itseasiassa tämä pieni tila erikoisine kasveineen vaatii muutamia käyntejä, jos todella haluaa katsoa tarkkaan jokaisen kasvin.

Tropicariumiin liittyviä valokuviani

Lisätietoja pyramidialueen kotisivulta


Elokuu 2018, © Gracia Penttinen

Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan








Muut juttuni Güimarin pyramidialueelta
- Güimarin pyramidit - totta, tarua vai kaupallinen yritys?
- Güímarin pyramideilta Tyynelle valtamerelle
- Koe Pääsiäissaaret Güímarin pyramidien etnografisessa puistossa
- Uusinta uutta Güimarissa - myrkkykasvien puutarha

- Kestävän kehityksen puutarha Güímarin pyramidialueella 

Inga kommentarer: