Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

28.11.18

Valmistautumista Pyhän Andreksen herättelyyn

Jyrkän mäen alaslasku kysyy taitoa ja harjoittelua. On oltava se lauta, ja se on osattava rasvata tai liukastaa.

On oltava apuväkeä, niin ylhäällä mäen päällä, kuin mäen allakin. Alhaalla oleva apuväki kerää sinne suuren kasan vanhoja auton kumirenkaita jopa 50 km:n vauhdilla alaskiitävien lasketumisen pehmentämiseksi.

Ylämäessä neuvotaan oikeaa laskeutumisasentoa ja - käyttäytymistä. Pidetään tarkasti huoli siitä, että jokainen laskija saa tilaa itselleen.

Näin se ilmeisesti alkaa. Kun pojat ja tytöt ovat tarpeeksi suuria, heistä voi halutessaan tulla Pyhän Andreaksen jyrkän mäen laskijoita.

Kuulin, että Icod de los Vinoksessa on tähän laudalla laskemistarkoitukseen käytetty kahta jyrkkää liikenteeltä suojattua katua, joilla tämän ilottelun ja pyhän Andreksen herättelyn vaihe voi tapahtua.

Valmiita laskemislautoja voi ostaa kaupasta. Rasvaus ja liukastus on tehtävä itse.En tiedä, mitä nuorin harjoittelijapolvi tiesi pyhästä Adreaksesta, enkä mitä heille oli kerrottu, jos oli kerrottu. Tai kiinnostiko se tieto heitä, muuten paitsi, että nyt oli se aika vuodesta, jolloin pääsi laskemaan laudalla mäkeä.

Viinimaisteluun he olivat lliian nuoria vielä. Mutta kastanjat kenties maistuivat.

Minulla oli ilo olla Icod de los Vinoksessa San Andreksen juhlimista (29/30. marraskuuta)
edeltävänä viikonloppuna, ja näin sain seurata nuorison valmistautumista ja yleistä juhlahumua.

Muutkin juhlavalmistelut olivat täydessä menossa. Laskeutumiskadun viereinen katu oli muunnettu katuravintolaksi. Se oli täynnä väkeä. Kastanjoita paahdettin, lihaa grillattiin ja syötiin.

Saaneeko Andres nukuttua meteliltä siihen viralliseen herättämispäiväänsä saakka.

Uutta viiniä ei tosin jaeta ennen kuin on se "oikea" pullon korkkauspäivä tai tapin vetäminen viinitynnöristä.

Perinteet elävät Icod de los Vinoksessa. Kukaan ei kuulema tunne tarkkaan koska tämä perinne alkoi,  ja mistä se ajautui Icodiin.

Tosin ehdin silti arvelemaan. Icodissa eli aikoinaan paljon Portugalista tullutta väkeä. Ja ainakin Madeiralla, Funchalissa lasketaan jyrkkiä katuja eräänlaisella puukelkalla.  Kenties sieltä. Mutta miten se oli yhdistetty tähän pyhään päihtyneenä nukkujaan, se on toinen asia, jota en edes arvaile.

Lyhyt dokumentti
jossa kuvataan tätä mäenlaskua ja laskulaudan 
valmisteluaAikaisempi juttuni Pyhästä Andreksesta muista viinipyhimyksistä

Marraskuu 2018 © Gracia Penttinen

Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: