Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

10.2.18

Hetkiä Hierrolla - Pyhä puu Garoé ja sen historiaa

Jokaisella El Hierron vierailullani jäi jotain katsomatta- seuraavalle kerralle. Näin säästyi saaren Pyhän Puun Garoén näkeminen viimeisimmälle vierailukerralle.

Melkein jännitti. Olin jo odottanut niin monta vuotta. Lukenut Garoésta ja siihen liittyvästä historiasta ja kertomuksista.


Tie puun kasvupaikalle oli jo sinänsä mielenkiintoinen. Valitsimme metsätien, joka erkanee San Andréaksen kylästä. Sieltä on matkaa puulle noin 7 km. Sitä pystyi ajamaan aina tiedotuskeskukselle saakka, Tigulahen laaksoon.

Vierailusta peritään pieni maksu - paikan ylläpitämiseksi. Sen jälkeen avautuu portti puun luokse johtavalle polulle.

Se oli kapea, alussa alaspäinviettävä, osin jopa vaikeakulkuinen. Sitten, mutkan takaa, se kääntyi ylöspäin. Puuta ei vielä näkynyt. Sen sijaan oikealla polun vieressä näkyi ensimmäinen avoin vesisäiliö.

Garoén tarinaanhan kuuluu, että vettä kerättiin puun ympärillä oleviin vesisäiliöihin. Näitä säiliöitä oli sitten polun varressa kuin ketjussa.


Vihdoin olivat edessä portaat, joita noustiin tasanteelle, jonka keskellä Garoé kasvoi. Puun kasvupaikka on eräänlainen suuri rinteeseen kaivettu syvennys. Garoén läheisyys tuntui suorastaan maagiselta, nyt kun vihdoin, vuosien odotuksen jälkeen, olin päässyt seisomaan sen oksien alle. Sen seurassa piti hiljentyä meditoimaan ja kuuntelemaan.

Kuvasin vesisäiliöitä. Kuvasin Garoéta. Paikalla oli myös tauluja, joista kävi ilmi vesisäiliöiden sijoittuminen ja muoto. Seisoin aika kauan niin puun vieressä, kuin sen läheisyyteen rakennetulla lavalla, josta sitä voi ihailla.







Garoén kohtaaminen muistutti monesta asiasta.

Tarina Garoésta on olemassa jo saaren valloituksen alkuvaiheessa. Se kertoo miten valloittajasotilaat tulivat saarelle. He eivät onnistuneet löytämään vettä. El Hierrolahan ei ole lähteitä eikä puroja. Janosta kärsivät sotilaat huomasivat kyllä, että asukkailta ei puuttunut vettä, mutta mistä se löytyi, se oli heiltä salattu. Kunnes, eräs nainen, kerrotaan, rakastui erääseen andalusialaiseen sotilaaseen, ja kertoi tälle, mistä vettä saatiin. Sotilas kertoi asian edelleen, ja niin koko sotilasjoukko sai juoda. He vahvistuivat vedestä niin, että alistivat saaren kuninkaan joukot ja tappoivat tämän. Nainen oli jo sitä ennen menettänyt henkensä, koska hän oli kavaltanut saaren salaisuuden. Jostain olen lukenut, että läheinen kylä, Guarazoca, olisi saanut nimensä tämän naisen mukaan. Toinenkin nimi naiselle on tosin mainittu.

El Hierro on geologisesti nuori saari. Sen maaperä on huokoista, eikä pysty säilyttämään vettä, jota voi kertyä pilvistä ja sateista. Vesi ei keräänny El Hierrolla  maanalaisiin "varastoihin", vettäläpäisemättömälle basalttipohjalle,  kuten vanhemmilla saarilla .

Monta tarinaa

Hierrosta ja sen pyhästä puusta on vuosisatojen aikana kerrottu paljon tarinoita. Varhaisimpia puusta kirjoittaneista vierailijoista oli englantilainen Thomas Nichols, joka kertoi 1500- luvun lopulla vierailustaan Hierrolla. Hän kertoi puusta, "jonka lehdet ovat samanlaiset kuin oliivipuun lehdet, ja joka ikäänkuin lypsää vettä pilvistä asukkaiden valmistamaan puun  juuria ympäröivään säiliöön".

Toinen tunnettu varhainen matkailija oli kanarialainen historioitsija Viena. Hänen mukaansa tämä Garoé oli antanut nimensä saarelle: Capraria eli Hero, joka nykyään tunnetaan nimellä Hierro. Capraria nimi tarkoittaa bimbachien kielellä lähinnä karjanomistajaa (granadero), Hero sana tarkoittaa lähdettä. Tällä tavalla annettiin nimi saarelle, jonka ihmeellinen puu "lypsää" vettä, joka takaa  heille vettä elämän ylläpitämiseen. (Antonio de Viana, Canto I sivu7 247-252)

Nimet muuttuvat - puu ja alue ovat entiset 

Garoén olemassaolo takasi myös saarelle muuttaneille uudisasukkaille ja heidän karjalleen elintärkeän veden saamisen. He asettuivat aluksi pääasiassa läheisille alueille. Nämä uudisasukkaat tunsivat alueen aluksi vain nimellä Vega (niitty),  joka bimbacheille oli ollut Amoco. Ajan mittaan nimi muuttui Valverdeksi. (Val = valle = laakso, verde = vihreä). Paikasta tuli vähitellen saaren pääkaupunki Villa de Santa Maria de Valverde

Garoé puu oli siis olemassa kun kastialaiset, normandialaisen Jean de Bethencourtin johdolla tulivat saarelle 1400-luvun alkuvuosina. Capraria ja Hero nimellä tunnetun saaren nimi muuttui, Hero muuttui Hierroksi (rauta). Joskus olen jopa nähnyt nimiä Fierro tai Ferro. Saaren nimeä ei kuitenkaan enää yhdistetty veteen..

Mikä puu Garoé oikeastaan oli
Garoén alkuperää, sitä mikä puu se oli,  ei kukaan tiedä varmuudella. Nykyään puhutaan, että se olisi ollut viherlaakeripuu Ocotea foetens. Thomas  Nichols mainitee ainoastaan ne "oliivia muistuttavat lehdet".

Alkuperänen Garoé kaatui myrskyssä 1610. Vesialtaat jäivät ja muisto puusta. Palanen tätä alkuperäistä puuta on nykyään "museotavaraa". Paikalle istutettiin uusi puu vuonna 1957. Mutta sekään ei säilynyt. Nykyinen Garoé istutettiin vuonna 1962. Tämä Garoé on kasvanut ja kukoistanut. Eräs sen oksista on nojautunut kasvupaikan seinämään, joten puu pysynee tukevasti paikoillaan niin kauan kuin se elää, ts. siihen saakka kunnes se lahoaa ja kaatuu vanhuuttaan.
Garoé ja nykyaika

Tämä Garoé eli  Pyhä Puu, on eräs saaren symboleista.  Garoé on myös kuvattu saaren vaakunassa, ja Valverden kaupungin vaakunassa.  Se on eräs saaren turismin tärkeitä käyntikohteita.

Garoén läheisyydessä on pari vesireittiä "rutas del agua". Yksi niistä on pieni kierros alueella, ja se johtaa Garoélle. Pitempi reitti, noin 16 km, vie Valverdeen. Maisemat reitin varrella ovat mielestäni tämän ajan "pastoraalimaisemaa".

Onko Garoélla nykyään merkitystä saaren tai Valverden vesitaloudelle, sitä en huomannut kysyä. Tosin arvelen, että saaren Garoén alkuvuosista huomattavasti moninkertaistunut väki elää merivedestä puhdistetulla vedellä, tai muilta saarilta tuodulla pullovedellä. Saarelle on rakennettu suuria vesialtaita, kaivettu kaivoja. Taloissa on ollut vesisäiliöitä (aljibe) Seuraavalla vierailukerralla sitten kysyn sitä. Syy palata.
 
Nykyään Garoélla käynnin voi yhdistää El Hierron uuteen "turistipassiin", jonka voi saada mm. Garóen tiedotuskeskuksesta.

Tiedotuskeskus on auki kaikkina päivinä klo. 10.00 - klo.19.00.


Garoésta on luonnollisesti paljon tietoja netissä. Tässä on saaren turistisivulla oleva informaatio.
http://elhierro.travel/lugares-interes/garoe-arbol-santo/

Helmikuu 2018, © Gracia Penttinen. 

Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Garoevierailuuni liittyvät kuvat   

Muut El Hierro juttuni
Lähtisitkö El Hierrolle -yleistietoja
Viini-ruoka-turismikurssista Hierrolla kesällä 2012
El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalue
Hetkiä El Hierrolla – Ensimmäisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
Hetkiä El Hierrolla – Toisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
Hetkiä Hierrolla- Tigaday ja “Carneros”
Hetkiä El Hierrolla - Las Playas ja Parador hotelli
Hetkiä Hierrolla– näköalapaikka Mirador de la Peña ja ravintola
Hetkiä Hierrolla- El Poblado Guinea – Vanhoja taloja ja sisiliskojen uudelleenelvyttämistä
Hetkiä El Hierrolla – Virgen de los Reyes kappeli
Kuninkaiden Neitsyen juhlat ovat El Hierron suurimmat kansanjuhlat
Hetkiä Hierrolla - Nuestra Señora de Candelarian kirkko La Fronterassa
Hierrolaisesta ruoasta ja juomista
Hetkiä El Hierrolla - Maailman pienin hotelli ja La Maceta uimaranta
Hetkiä Hierrolla - Rentoumassa Tamadustessa El Hierrolla

Inga kommentarer: