Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

16.11.17

Duggin kaupunginosa Santa Cruzissa

Erään kauniina kevätlauantaina kävelin Tu Santa Cruz kulttuuriyhdistyksen järjestämän reitin Santa Cruzin Duggi nimisessä kaupunginosassa.  Mukanamme kulki oppaana Zenaido Hernández  ja jossain vaiheessa jopa Santa Cruzin pormestari José Manuel Bermúdez . Kierroksen lopuksi oli alueen asukkaiden yhteistiloihin järjestetty tilaisuus, jossa Carlos García näytti kuvia ja kertoi niin itse Duggin kuin alueen historiasta.

Valokuvia kävelymatkan varrelta. Osa on omiani, osa on Tu santa Cruzin valokuvaajan ottamia, hänen luvallaan kopoituja.


Nimen ja perustan tälle kaupunginosalle antoi Duggi niminen, alkuaan italialaisjuurinen herra, Luis Duggi y Oria. Hän syntyi Havannassa,  Kuubassa vuonna 1843,  kuoli Tenerifellä vuonna 1901. Hän ehti olemaan Santa Cruzin pormestari 1800-luvun lopun vuosikymmenillä.

Kaupunginosa sijaitsee noin 2 km:n päässä kaupungin keskustasta. Se on kooltaan  0,17 km2.
Siihen kuuluu mm. kaksi toria, Plaza Duggi ja Plaza Pedro Schwartz (Plaza Militar). Kaupunginosa- Barrio Duggi, löytyy helposti googlen kartasta .

Kaupunginosa perustettiin Duggin omistamille maille, jotka hän lahjoitti kaupungille jo ollessaan kaupungin pormestari. Hänen pyrkimyksensä oli luoda asumismahdollisuuksia työläisille.
Alkuvaiheessa tämä alue oli täynnä viljelyksiä. Siellä oli mm. ensimmäinen alue, missä kasvatettiin krysanteemeja myyntiin.

Kaupunginosa rakennettiin pääasissa vuosien 1903 ja 1906 välillä. Tosin sen ensimmäinen katu on peräsin jo vuodelta 1859

Huolimatta Duggin italialaistaustasta, kaikki alueen kadut saivat sitten jonkun kanarialaisen "kunnostautuneen" henkilön nimen, kuten Cairasco, Iriarte, Benavides, Serrano, Porlier...

Kaupunginosas tunnetaan myös nimellä El Monturrio.Alueella oli muutamia tosi mielenkiintoisia kohteita.

Eräs niistä oli Maria Auxiliadoralle omistettu kirkko. Tämä Maria on auttaja - auxiliadora. Hän liittyy italialisperäiseen Salesiinolaisten uskonnolliseen (Katolilaiseen) toimintaan. Kirkkorakennus on hyvin erikoinen. Se on ollut alkuvaiheessaan varastorakennus. Sitten siinä toimi hotelli ja ravintolakoulu, ja sen jälkeen salesiinolaisten seminaari.

Maria Auxiliadoran juhla toukoon lopulla on suuri tapahtuma kaupunginosan asukkaille.

Se muokattiin kirkoksi 1980. Siitä tuli jopa kulttuurimuistomerkitty (BIC) rakennus. Tämä kirkko vaikuttaa olevan todellinen asukkaiden aktiviteettien keskuspiste.

Toinen erikoinen rakennus oli ns. Citadela, joka sijaitsee Calle Porlierilla. Olin jo aikaisemmin nähnyt yhden niistä kulkiessani Calle La  Rosalla. Niitä on ollut muuallakin Santa Cruzissa. Vasta täällä pääsin katselemaan Citadelaa sisäpuolelta.


Ulkoa kadulta rakennus vaikuttaa aivan tavalliselta yksikerroksiselta kaupunkitalolta. Mutta kun ulko-ovi avautuu, avautuu myös näkymä sisäpihalle, joka oli rakennuksessa asuvien yhteistilaa.

Tältä sisäpihalta pääsivät asukkaat omiin pieniin asuntoihinsa. Yhdessäkään niistä ei ollut ikkunaa ulkomaailmaan, vaan ainoastaan sisäpihalle ja huoneesta toiseen. Sisäpihan lisäksi yhteisiä olivat myös vessa ja iso keittiö.

Aikoinaan tällä kadulla oli neljä tälläista yhteisasumusta. Kaikkiaan niissä eli 200 perhettä.
Rakennuksen entinen asukas, joka esitteli paikan, kertoi sen olleen tosi edistysaskel aikoinaan, ts. vähävaraiset ihmiset pystyivät saamaan oman kodin ja myös sosiaalisen ympäristön. Rakennusta kunnostetaan. Kenties se avataan joskus vielä yleisöllekin.

Kolmas oli alueen vuonna 1930 valmistunut koulurakennus, C.E.I.P. San Fernando. Sekin on ollut ja ilmeisesti on vieläkin tärkeä keskuspaikka Duggin kaupunginosalle.

Koulu oli siitä erikoinen, että seillä oli ruokailutilat ja sen pihalta kaksi uloskäyntiä. Koulun tiloihin kuuluu myös pieni kappeli.


Viimeisin pysähdyspaikka oli aivan Barranco Santosin - Santos rotkon - vieressä oleva alueen asukasyhdistyksen kokoontumis- ja kurssirakennus. Samalla kohti, rotkon toisella puolella, sijaitsee  Viera y Clavijon kulttuuripuisto.

Tämä rotko oli vielä 1950 luvulla vedensaati/hakupaikka. Rotkon reunoilla oli asuttuja luolia.

Valokuvia kävelymatkan varrelta. Osa on omiani, osa on Tu santa Cruzin valokuvaajan ottamia, hänen luvallaan kopoituja.

Marraskuu 2017 © Gracia Penttinen. 
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: