Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

9.11.17

Pyhimyksen pyhä puu - ESQUISÚCHIL

Löytääkseni puun kaikkien Kasviteellisen Puutarhan puiden joukosta, kysyin neuvoja vahtimestarilta. Kyllä - hän tunsi puun. - Keskikäytävää ensin ja raput ylös. Seuraavasta tai sitä seuraavasta polun risteyksestä vasempaan. Kyllä - siinä on vielä kukkia. .

Ja siellähän se seisoi. En edes muista oliko se ensimmäisen vai toinen polun risteys vasemmalle. Tunnistin puun lehdistä. Tarkkaan katsellen, puussa oli joitain kukkiakin.

Olin jo nähnyt tämän puun kolme sisarusta ja tunsin lehdet.
Esquisúchilin äïtipuu kasvaa Guatemalassa. Kerrotaan, että Pyhä Hermano Pedro istutti sellaisen vuonna 1657 Calvarion luostarin puutarhaan Antiguassa. Kaikki tässä jutussa mainitut puut ovat kloonauksia Hermano Pedron istuttamasta puusta, ja niitä pidetään pyhinä kasvitieteellisinä reliikkeinä (pyhäinjäännöksinä). Olihan itse Pyhimys aikoinaan istuttanut tämän puun "äidin". Esim Guatemalassa puu julistettiin vuonna 2004 kansalliseksi muistomerkiksi (Patrimonio Tangible e Intangible de la Nación).

Hermano Pedro oli Tenerifen Ifonchessa (tai Vilaflorissa) vuonna 1626  syntynyt henkilö. Hänet muistetaan Tenerifellä vuohipaimenena ja hurskaana nuorukaisena. Kohtalo, ja laivat, kuljettivat hänet merten yli Guatemalaan. Siellä hän toimi mm. luostarin puutarhurina. Hyvien ja ihmetekojensa perusteella hänestä tuli pyhimys muutamia satoja vuosia myöhemmin, vuonna 2002. KanarianSaarten ja Guatemalan ensimmänen ja toistaiseksi ainoa.

Puun tarina
Puu kasvoi luonnonvaraisen kolmessa tai neljässä Väli-Amerikan maassa, mm. Meksikossa ja Guatemalassa. Sitä oli usein istutettu paikallisten ihmisten pyhiin paikkoihin. Puu oli heille pyhä. Valloittajat ja uuden uskonnon tuojat huomasivat tämän. He alkoivat myös istuttaa puita rakentamiensa kirkkojen läheisyyteen, tarkoituksena "vetää" kansaa niihin.

Puulla katsottiin olevan erilaisia parantavia ominaisuuksia, ja sen lehtiä ja kukkia käytettiin kansanparannuksessa. Hermano Pedro, joka tunsi ja käytti lääkekasveja parannustyössään, istutti vuonna 1657 puun myös hoitamaansa luostarin puutarhaan.

Vähitellen todettiin, että puu alkoi olla häviämisen partaalla. Sen siemenet eivät idä, eikä sitä voida lisätä myöskään oksista. Kukaan ei enää tiedä, mitkä olivat ne hyönteiset, jotka pölyttivät kukkaset,  ja koska ne hävisivät.


Vuosien ja vuosisatojen aikana tehtiin paljon puun lisäämisyrityksiä. Eräskin meksikolainen kasvitieteilijä käytti vuosikymmeniä tähän yritykseen, eikä koskaan onnistunut, yrittipä hän sitä missä päin Meksikoa tahansa. - Joku huomasi kuitenkin, että jossain paikassa, jonkun tavallisen ihmisen puutarhassa, kasvoi tällainen puu. Se oli kasvatettu taimesta, joita joskus nousee puun juurista. Vähitellen, 25 vuotta kestäneiden kokeilujen jälkeen, onnistuttiin sitten saamaan aikaan kloonauksia puusta. Juuren palasia laitettiin muovipusseihin, jotka olivat etukäteen täytetyt erikoisella, mm. tietyllä kasvihormoonilla rikastetulla mullalla. Näin saatiin uusia taimia.

Guatemalan Antiguassa näitä uusia, kloonattuja puita kasvaa useita kymmeniä eri uskonnollisten rakennusten läheisyydessä. Siellä on olemassa erityinen Esquisúchilin reitti. Tämä reitti kuvataan kirjassa (Los Dos mundos de Hermano Pedro).

Puu ja sen kukkaset ovat hyvin arvostettuja. Ihmiset seisovat tavallisesti puun alla ja odottavat, että kukat putoavat, jonka jälkeen he poimivat ne talteen. Kukkia ei saa kerätä puusta.

Sen jälkeen kun Hermano Pedro julistettiin pyhimykseksi vuonna 2002, mielenkiinto tätä puuta kohtaan lisääntyi. Puu julistettiin pyhäksi, ja siitä tuli virallisesti Hermano Pedron puu, Árbol de Hermano Pedro.


Lemmikin sukulainen
Esquisúchil -Bourreria huanita, josta on olemassa kolme hieman erilaista versiota sen kukkien koon perusteella, kuuluu Boraginacea heimoon. Eli se on lemmikkien sukulainen. Samalla se on kanarialaisten neidonkielienkin sukulainen. Se muunnelma, joka kasvaa mm. siellä Puerto de la Cruzin kasvitieteellisessä puutarhassa on isokukkainen. Sen viisi terälehteä ovat suuret ja valkoiset. Kukka tuoksuu aivan huumaavasti. Kukat muodostavat tertun.

Tästä kukkasesta, jonka saa siis poimia maasta, tai kerätä ilmasta sen pudotessa, voi valmistaa esim. yrttiteetä tai uutteen. Itse keräsin La Gomeralta kadulta kukkasia, jotka kotona upotin oliiviöljyyn. Valmistunut öljy tuoksuu edeelleen kukkaselta.

Varsinaisen tuoksuelämyksen sain sen sijaan Aricossa seisoessani täydessä kukassa olevan puun vieressä. Siellä Johannes Kastajan (Iglesia de Juan Bautista) kirkon vieressä puu kasvaa hieman kirkon torin kivetystä alempana. Näin yletyin upottamaan nenäni alaoksilla oleviin kukkasiin. Vedin tuoksua sisään. Se toi mieleeni voimakkaan jasmiinin tuoksun. Tämä tuoksu oli yksinkertaisesti ilmaistuna aivan huumaava. Tuntui siltä, että se täytti koko kehon, ja ikään kuin sen parantava ja rakastava energia olisi antanut lohdutusta ja voimaa.

Parantava puu
Puu kasvaa 2,5 - 13 metriä korkeaksi, joskus jopa 15 metriseksi. Lehdet ovat aika paksut. Niitäkin voidaan käyttää lääkintätarkoituksiin. KanarianSaarilla olevat puut eivät ole vielä kasvaneet näihin mittoihin.

Puun parantavia ominaisuuksia on tutkittu useassa Väli-Amerikan yliopistossa. Sen jälkeen kun puita istutettiin Tenerifelle, sitä tutkitaan (kirjan tietojen mukaan) La Lagunan yliopistossa. En ole vahvistanut tätä tietoa.


Puu tunnettiin siis jo kauan ennen valloittajien tuloa. Mm. sen kuorta käytetiin Meksikossa.  Kukkasilla mm. makeutettiin kaakaojuomaa. Hermano Pedro itse käytti Esquisúchilin kukkia ja lehtiä hoidoissaan. Se on esim. spontaaneja abortteja estävä.  Hermano Pedro kirjassa on kokonainen luettelo eri sairauksista ja vaivoista, joissa kukat tai lehdet voivat auttaa.

Puulla on myös monta nimeä. Eräs niistä on Jasmin de palo,  eli se viittaa kukan tuoksuun. Toinen kertoo kukan ulkomudosta: espanjaksi Flor de paloma ja englanniksi Flor of popcorn. Molemmat kertovat sen muistuttavan pocornia. Netistä löytyy runsaasti lisää tietoa..

 https://www.youtube.com/watch?v=rJmx1jjDpyk

Puut KanarianSaarilla
Kanarialainen kirjailija Juan Francisco Delgado matkusti Guatemalaan kirjansa ”Los dos mundos de Hermano Pedro” (Hermano Pedron kaksi maailmaa) esitöiden yhteydessä. Hän sai palatessaan mukaansa KanarianSaarille 10 kpl kyseisen puun taimia. Delgado lahjoitti taimet edelleen.

Video: Santo Hermano Pedro y el Esquisúchil


Näitä nuoria puita istutettiin Tenerifelle seuraaviin paikkoihin:
El Sauzal, Siervitan museon vieressä,
Adejen keskusta, Adejen kulttuuritalon vieressä,
Aricon keskusta, San Juan Bautista (Johannes Kastaja) kirkon vieressä,
La Laguna, piispan istuimen (virkatalon, Palacio Salazar) tontilla sijaitseva puutarha, rakennuksen takana ,
Güímar, Lomo de Mena, Santa Cruz kirkon edessä,
Puerto de la Cruz, Kasvitieellinen puutarha (Jardin Botanico),
Grandilla de Abona, (Hermano Pedron luola Medanon lähellä). Tänne siirrettiin myös alunperin Vilafloriin istutettu puu. Villaflorissa oli sille nimittäin liian kylmää talvella.
Santa Cruz de Tenerife, Centro Psicopedagigo puutarha, San Juan de Dios sairaalan vieressä,
La Gomeralla on myös Hermano Pedron puu. Se kasvaa San Sebastinissa Iglesia de Asuncionin ja historiallisen museon välisellä kadulla.
Puun istutus Adejessa


Kanarialainen Esquisúchil-reitti
On olemassa kirja, jossa reitti esitellään, La Ruta de los Esquisüchiles. Sen sisältö ei ole yhtä laaja kuin ”Los dos mundos de Hermano Pedro” (Hermano Pedron kaksi maailmaa) kirjassa. Eikä siinä keskitytä yhtä paljon Guatemalaan liittyviin tietoihin.
Tämän reittikirjasen ostin El Sauzalin viinimuseosta. Teksti on englanniksi, saksaksi ja espanjanksi. Kirjassa on kartat puiden sijoituksista

Samaan tapaan kuin puuta ja sen kukkien keräämistä kunnioitetaan Guatemalassa, toivotaan myös tapahtuvan KanarianSaarilla.

Hermano – Veli Pedrosta. Kahden maan pyhimyksestä 

Kuviani Hermano Pedron puusta:  Hermanon Pedron luolalta, San Sebastian de la Gomeralta,  Aricosta. Puerto de la Cruzin kasvitieellisestä puutarhasta, La LagunastaMarraskuu 2017, © Gracia Penttinen. Artikkelion  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Muita Vilafloriin ja/tai Hermano Pedroon liittyviä juttujani:
  1. Viininkorjuussa luomutilalla Alma de Trevejos 
  2. Manteleita keräämässä Vilaflorissa
  3. Kulttuuria, ruokaa ja viiniá Vilaflorissa
  4. Hermano Pedron pyhiinvaellusreitillä 
  5. Solerin perheestä ja talosta
  6. Jouluaatto Spa-hotellissa Vilaflorissa.
  7. Hermano Pedron muistopäivä - 24. huhtikuuta

Inga kommentarer: