Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

10.9.17

Iloitsemassa Santa Cruzin karnevaalitalossa

Kuinkahan usein opintokäynnillä mieleen tulee laulu "ja meillä kaikilla oli niin mukavaa..."  vaikka kyseessä ei ollutkaan Putte-Possun nimipäivä. Olimme Santa Cruzin vasta-avatussa Karnevaalitalossa - Casa del Carnaval.  Karnevaalit ovat itseasiassa uskonnollinen  juhla taustaltaan, mutta siitä kukaan ei puhunut mitään, tuskin lienee edes muistanut tai ajatellut.

Kun sain kutsun vierailulle Karnevaali taloon, aloin ihmetellä. Miten voi olla niin, että en ole koskaan kuullut siitä. Syy selvisi vierailun alussa. Talo on avattu vasta heinäkuussa 2017. Taloa ei haluttu kutsua museoksi, vaikka se on osin sitäkin. Siellä halutaan tarjota mahdollisuus erilaisiin askarteluverstaisiin ja kokemuksiin. Senkin saimme todeta - nauroin vielä illallakin.

Tenerifen karnevaalithan kuuluvat maailman suurimpiin. Ne otettiin mukaan Guinesin ennätysten kirjaan vuonna 1987, kun yli 40 000 osallistujaa juhli yhdessä Santa Cruzin härkätaisteluareenalla. Areena  on edelleen olemassa, jo kauan ilman härkätaisteluja, ja mietitään mitä sille tehtäisiin, vai purettaisiinko se.  Karnevaalien keskuspaikka on siirtynyt aivan muualle.


Ennen vierailun alkua juttelin jonkun aikaa naisen kanssa, joka sitten esitteli talon meille. Hän kertoi, että toistaiseksi, muutamia kuukausia vielä, sisäänpääsy- maksua ei ole. Ja miten suuri siitä tulee, sitä hän ei tiennyt. Saariston vakinaiset asukkaat maksavat luonnollisesti vähemmän kuin muut kävijät.  Tilat on olemassa kahvilallekin, mutta  se ei ole vielä aivan valmis.  Talosta kerrotaan  turistiaktiviteettien järjestäjille.. Ensimmäisiä risteilyvieraita odotetaan lokakuussa. Talon ulkopuolelle on varattu tilaa turistibusseille.

Me, Kulttuuriyhdistys Tu Santa Cruz jäsenet, olimme paikalla jo kun talo avattiin aamulla. Oppaamme kulki kanssamme ensimmäisen puoli tuntia ja kertoi näyttelyistä ja esillä olevista tavaroista. Osa näyttelystä jää vakinaiseksi, osa vaihtuu, esim. karnevaalikuningattareen liittyvät asiat vaihtuvat, silloin kun karnevaalikuningatar vaihtuu..

Jokainen karnevaali saa oman julisteensa. Vanhimpia oli aikaisemmin säilytetty kaupungin taidemuseossa - Museo de las Bellas Artes. Nyt ne oli tuotu tänne, ne mitkä vielä olivat olemassa. Aivan varhaiset julisteet kertoivat "talvijuhlista" - Fiestas de Invierno, eli muistutus siltä ajalta, jolloin karnevaalit olivat diktatuurin aikana kielletyt (1961-1976) . Mielenkiintoinen pikkujuttu oli mielestäni kuulla, että Lanzaroten kuuluisa taiteilijahahmo Cesár Manriqúe oli joskus ollut osa valintatuomaristoa. Eteisaulan seinällä riippuu myös hänen julisteensa vuodelta 1985. Noin yleensä, oppaamme korosti, julisteet ovat saarten kuuluisien nykytaiteilijoiden töitä. Eli taidenäyttely eteistiloissa.

Vuodet 2018 karnevaalien juliste-ehdotukset olivat esillä huoneen  "Salón se Ensayos y Actividades" takaseinällä

 
Pysähdyimme katsomaan karnevaaliasuista nukkea, jonka puku oli koristelulte monilla suurilla suljilla. Tässä kohti on suunniteltu, että otettaisiin ryhmäkuvia käviöistä, minkä mekin teimme.










Seuraavaksi astuimme saliin "Salón se Ensayos y Actividades". Tämä oli eräänlainen museokokoelma aikaisemmista käytetyistä asuista ja varusteista. Kaikki tässä huoneessa olevat esineet ja puvut ovat eri ihmisten antamia lahjoituksia.

Siellä on aivan ensimmäisenä ovensuussa 1960 luvulla käytetty, ja edelleen toimiva, Paksukaisen ja Ohukaisen auto. Siellä on esittelylehtisiä ja pieniä laulukirjaja. Seinillä on tekstejä, joista käy ilmi, mikä on minkin "osa-alueen" merkitys - esim. murgat - comparasas, jne (olen kertonut niistä artikkelissani, linkit artikkelin liopussa) Esillä on asuja, jotka kuuluivat aikoinaan kuuluisille hahmoille.

Täällä on esillä myös karnevaalikuningattaren ja perintöprinsessan "kunniasauvat". Ne lainataan heille karnevaalien ajaksi.



Muutamia Karnevaalikuningattaren asuja on säïlytetty.  Kuulimme myös, että yleensä esim. karnevaalikuningattaren puku voi maksaa 6000 € - 30 000€. Varustuksesta otetaan "kiertoon" niin paljon kuin voidaan, siksi näitä asuja ei yleensä ole mahdollisuutta nähdä myöhemmin. Poikkeuksena on vuoden 1987 karnevaalikuningattaren asu ja pari muuta. Niitä katsellessan voi vain todeta, että aikaisemmat asut olivat aika vaatimattomia nykyisiin luomuksiin verrattuina. .

Esillä on muutamien vuosien karnevaalikuningattarien asujen pienoismalleja.

"Nuestro Carnaval" hallissa on kokoelma erilaisia fantasia asuja. Siellä on myös mahdollisuus katsella lyhyitä videokoosteita ja valtavan kokoinen TV-näyttö, jolla esitellään karnevaalien eri vaiheita.



"Taller y diversión" huoneessa on kävijöiden mahdollisuus leikkiä karnevaaleja.  Siellä on erilaisia vaatteita, niin suurille kuin pienillekin, ja erilaisia päähineitä. Sinne on rakennettu pieni teatterilava, jolle voi sitten mennä esittelemään "karnevaali-itsensä". Siellä mekin päästimme sisäisen lapsen valloilleen. Emme `pukeutuneet",  mutta päähineet ja erilaiset höyhenkoristeet olivat suosittuja. Keräännyimme sekä yksin että yhdessä näyttämölle kuvattavaksi.

Hauskaa, tosi hauskaa, se huipennus, todella kuin Putte Possun nimipäivä.

Totesin vierailun päätteeksi, että vaikka olen ollut katselemassa useita karnevaalikulkueita, nähnyt joitain juttuja TVstä, en vielä koskaan ollut  tajunnut yhtä syvällisesti karnevaalin henkeä kuin täällä..

Karnevaalitaloon kuuluu myös arkisto, joka on tarkoitus avata 2018. Tutkijoille ja kiinnostuneille. Kerättyä tietoa  karnevaaleissta, niiden taustasta ja historiasta ..


Kuvani vierailusta 

Aikaisemmat karnevaaleista kertovat artikkelini:
Yleistietoja karnevaaleista ja paastosta
Karnevaaleista Tenerifellä ja muilla Kanariansaarilla 


www. casacarnavalsantacruz.com
Karnevaalitalon osoite: Calle Aguere 17. Sinne on helpointa kävellä Puente Serradorin Kauppahallin Nuestra Señora de África puoleisesta päästä vasemmalle laskutuvia portaita alas Barranco Santosin viereiselle kadulle. 

Katu päättyy Karnevaalitalon portille.

Syyskuu 2017, © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: