Güimarin tien liikenneympyrä

Güimarin tien liikenneympyrä
Paina kuvaa

11.7.17

Casa Fuerte jäi edelleen valloittamatta

Heinäkuun alussa 2017, Kulttuuriyhdistys Tu Santa Cruz viestitti, että  kuukauden vierailukohteena olisi Adejen Casa Fuerte. Jippii - ajattelin ja arvelin lopultakin pääseväni katsomaan, mitä tämän kulttuurimerkityn linnoituksen sisällä olisi vielä nähtävää.

Bussissa matkalla Adejeen yhdistyksen puheenjohtaja kertoi, että vierailu ei onnistuisikaan, huolimatta kuukausia jatkuneesta työstä saada sen ovet auki. - Linnoituksen jäänteet ovat usean henkilön omistamat. Useimmat heistä antoivat vierailuluvan, mutta Englannissa asuvan asianajaja ei löytynyt ajoissa, ja lupa jäi saamatta.


Joten -  "kolmas kerta toden sanoo"  eli tämä oli kolmas kertani rauniota kiertäen. Erona aikaisempiin kertoihin oli siinä, että kierroksella oli nyt asiantuntijaopas, Adejen mm.  kulttuurirakennuksista vastaava henkilö, Desiderio Afonso.
Olen jo aikaisemmin tutkinut Casa Fuertea ja kertonut siitä. Nyt sain hieman täydennystä.

Silloin aikoinaan en tiennyt rakennuksen olevan jaettu useiden omistajien kesken. Se Englannissa asuva henkilö, omistaa tornin. Sen hän on kunnostanut ja maalauttanut valkoiseksi. Siellä hän viettää vuosittain muutamia viikkoja. Torni oli todella näkyvä aikaisempaan käyntiin verrattuna.Toinen juttu, jota olin miettinyt, oli kaikkein kauimmaisin rakennus. Sen ulkoseinät ovat vielä pystyssä. Ulommaisessa seinässä  on jäljellä kuvio, jossa on risti ja siitä roikkuvat koristeelliset ympyrät.

Tätä symbolia on tulkittu monella tavalla. Ilmeisesti se on muisto temppeliritareista. Jossain yhteyksissä tämä rakennus mainitaan entisenä keittiönä, mutta ilmeisesti se on ollut temppelirakennus.


Temppeliritarijärjestö lakkautettiin 1200-luvulla. Olen lukenut kirjan, jossa arvellaan, että heidän laivansa purjehti Rochellesta Ranskasta (1307) Kanarian Saarille. Ja esim.alkuperäisen neitsythahmon, josta sittemmin tuli Candelarian neitsyt, kerrotaan olevan Temppeliritareiden Neitsyt. Linnoituksen rakentajien sukujuuriin liittyvät henkilöt liittyvät luonnollisesti myös Adejesssa sijaitsevaan Santa Úrsulan kirkkoon ja siellä edelleen olevaan Candelarian Neitsyeen.

Näistä asioista puhuimme sekä täällä rakennuksen raunion vieressä, että pari tuntia aikaisemmin Santa Úrsulan kirkossa. - Mutta kukaanhan ei varmuudella voi sanoa mitään mistään.

Eräs Casa Fuerten tärkeimmistä aarteista oli sen satoja vuosia vanha arkisto. Kun tulipalo riehui rakennuksissa 1800-luvulla, arkisto saatiin pelastetuksi. Ymmärsin, että se olisi nyt Madridissa. - Kenties siellä olisi enemmän tietoa, jopa tuosta temppeliritarijutusta.

Muita linnoituksen aarteita olivat valtavan kokoiset gobeliinit. Niitä voi katselle San Fransicon luostarin entisessä pääsalissa, joka toimii nykyään Adejen kunnan juhlahuoneistona.


Linnoituksen edessä seisova, 1600-luvulta peräisin oleva tykki on myös arvotavaraa. Niitä oli aikoinaan kolme. Ne kaksi muuta ovat Santa Cruzin armeijamuseossa (jossa olen käynyt)...

Eli Adejen kulttuurimuistomerkki Casa Fuerte, joka rakennettin aikoinaan mm. alueen linnoitukseksi, ja joka toimi paikallisen feodaaliherran keskuspaikkana, sokerinjalostustehtaana, orjien säilytyspaikkana ja feodaaliherran perheen yksityisasuntona, on tavalliselle ihmiselle sisäänpääsemätön linnoitus.

Olkoonkin, että se mainitaan turistoppaissa tutustumiskohteena.

Casa Fuerteen liittyviä valokuvia


Heinäkuu 2017© © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Aikaisempi artikkelini Casa Furrtesta:  Casa Fuerte Adejen keskustassa
Inga kommentarer: