Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

15.6.15

Muutamia García Sanabrian puiston kasveja Wolfredo Wildpret de la Torren seurassa

Tunti Garcia Sanabrian puistossa tri Wolfredo Wildpretin keralla tuntuu jo lahjalta. Wolfredo Wildpret de la Torre on  ehdoton ykkönen kun on kysymyksessä KanarianSaarten kasvimaailma. Hänellä on suorastaan sukujuuret tähän, sillä hänen isoisänsä Hermann Wildpret oli La Orotavan kasvitieteellisessä puutarhassa se tunnettu puutarhamestari, jonka kunniaksi Tenerifen mahtava kuningatarneidonkieli sai nimensä Echium Wildpretii.

Hänen läheisiin aikaisempien vuosien työvereihin kuuluivat sekä Telesforo Bravo että Eric Ragnar Sventenius. Nykyään Wolfredo Wildpret on fyysiseltä iältään yli 80 vuotias, ja jakaa valtavia tietojaan kiinnostuneille useassa eri yhteydessä. Itse ole tavannut hänet luennoitsijana useita kertoja. Hän on ollut myös vihkimässä Güimarien pyramidien erikoisia puutarhoja.

García Sanabrian puisto puolestaan on lähes 100 vuotinen suuri vihreä keidas Tenerifen pääkaupungin Santa Cruzin keskellä. Puistossa on kasveja KanarianSaarilta, mutta suurin osa on peräsin muista maanosista.

Puistossa on myös paljon suuria taideteoksia, jotka sijoitettiin sinne vuoden 1973 ulkoilmanäyttelyn jälkeen. Näista patsaista kertoi lähemmin tri.Carlos Castro Brunetto. En osallistunut patsaskierrokseen tällä kertaa. Olin tutustunut niihin jo aikaisemmin toisella puistoesittelykierroksella.

Kävelyluennon järjestäjä oli TuSantaCruz kulttuuriyhdistys.

Tunnin aikana ehdimme pysähtyä kymmenen erilaisen puun tai muun kasvin viereen. Kiinnitin huomioni tämän tunnin aikana, että vaikutti silti, että Wildpret tunsi jokaisen puun, joka kasvaa Santa Cruzissa, ja useita La Lagunan puista. Mukana olijat kyselivät häneltä, ”mikä on se puu, joka kasvaa sen ja sen kadun risteyksessä?” Ja hän vastasi. Mielenkiintoista kuunnella, vaikka en ole edes yrittänyt merkitä kaikkea muistiin.

 1. Kasvi: Kanarian palmu - Phoenix canariensis – Palmera Canaria
Kaikkiaan on olemassa noin 600 erilaista palmulajia planeetallamme. Näistä kolme elää subtropiikissa, eli lauhkealla alueella
Kanarian palmu on kotoperäinen Kanariansaarilla. Se on Kanariansaariston tunnuskasvi
Kanarian palmu  kestää myös kylmää. Sillä ei myöskään ole erikoista pääjuurta, joten se on helppo siirtää ja istuttaa uudelleen.
Palmulla on ollut paljon käyttöä saarilla, mm. erilaisissa käsitöissä, kuten esim. hatuissa. Palmun lehdellä on erittäin hyvä lakaista katuja. Ne eivät aiheuta melua aamulla aikaisin, ja niillä päästään jopa autojen alle.
La Gomeralla valmistetaan palmun mahlasta siirappia, joka tunnetaan paikallisella nimellä guarapo. Tämä siirappi tunnetaan perinteisesti nimellä ”Miel de palma”, eli palmuhunaja, mutta koska kyseessä ei ole oikea mehiläisten tuottama hunaja, EU haluaa muuttaa se nimeksi guarapo. Gomeralaiset tosin vastustavat sitä.


2. Kasvi:  Kääpiöpalmu  - Chamaerops humilis - palmito tai palmitera,  

on Välimeren alueen palmu. Se on Euroopan ainoa kotoperäinen palmu, joka kasvaa aina Espanjan eteläkärjestä Cadizista Ranskan eteläosaan. Se on myös suvun Chamaerops ainoa edustaja.


3.  Kasvi:  Traakkipuu - Dracaena draco . drago
On erikoinen kasvi, joka kasvaa lauhkeilla alueilla. Sitä tavataan Kanariansaarten ja Kap Verden lisäksi Marokossa. Marokossa kasvaa myös erikoinen Dracaena drago ajgal.

Aikaisemmin traakkipuuta pidettiin sipulin sukulaisena, mutta sitten molekylääribiologian tutkimusten kautta on todettu, että se on ihan oma sukunsa eli Dracaenaceae .  Traakkipuu ei siis ole edes puu, koska sillä ei ole erityistä yhtä pääjuurta. Sen juuret ovat kaikki ”toisjuuria”. Rungon ympärille kasvaa ajan mittaan tukijuuria.

(Tämán kuvan olen poiminut Googlesta) 
Traakkipuun merkityksestä Kanariansaarille kertoo Wildpretin mielestä Madridissa oleva maalaus Jardin de la Delicias – eli herkkujen puutarha. Tässä kuvataan Eevan ja Aatamin lisäksi kanarialainen traakkipuu. Kanariansaarethan olivat aikoinaan tunnetut Hesperian niittyinä.

Traakkipuu on Tenerifen kasvisymbooli. Tosin Wildretin mielestä Teiden orvokki olisi parempi symboli, koska se on ainutlaatuinen Tenerifellä.
Traakkipuun mahlaa pidettiin aikoinaan yleislääkkeenä kaikkiin sairauksiin. Sen käyttö alkoi Kanariansaarilla sen jälkeen kun La Lagunassa olevassa dominikaanisessa nunnaluostarissa oli todettu sen vaikuttavan parantavasti. Sieltä sen käyttö levisi sitten muualle. Jossain vaiheessa tästä mahlasta tuli kauppatavara ja vientiartikkeli.

Edessämme olevan traakkipuun iäksi Wildpret arveli noin 30 vuotta. Traakkipuu kukkii 15-18 vuoden väliajoin, ja haarautuu sen jälkeen. Näin pystytään määrittelemään sen ikä suunnilleen. Icod de los Vinoksen traakkipuu on Wildpretin tutkimusten mukaan  korkeintaan 400-450 vuotta vanha. Icodilaiset haluavat pitää kiinni ”tuhatvuotisesta nimestä”, mutta se ei siis pidä paikkaansa.

Traakkipuun rungosta on tehty ja tehdään, mehiläiskennoja. Alkuperäisasukkaat käyttivät traakkipuusta tehtyjä suojakilpiä taisteluissaan.

Traakkipuun mahla on otettu uudelleen käyttöön. Aguimesissa Gran Canarialla, on tehdas, jossa marokkolaisen traakkipuun mahlaa  käytetään mm. kosmetiikkateollisuudessa ja terveystuotteissa .

4.  Kasvi: Varjoviikuna. Laurel de India. Ficus microcarpa
Ensimmäinen puu tuotiin Kuubasta noin 100 vuotta sitten tänne Garcia Sanabrian puistoon  Kuubasta. Santa Cruzin Plaza Pincipe de Asturias varjoviikunat ovat samalta ajalta. 

Saarten muut varjoviikunat ovat tästä puusta otettujen istukkaiden jälkeläisiä.


5. Kasvi: Bulevardipalmu -  Washingtonin palmu-  Washingtonia robusta

Aluksi Wildpret naurahti ja totesi, että hänen mielestään saaristossa vaikuttaa washingtoniamania, eli tätä palmua istutetaan joka paikkaan.

Palmu on kotoisin Meksikosta. Se on saanut nimensä Amerikan entisen presidentin Georg Washingtonin kunniaksi.

Palmua istutetaan koska on kasvaa nopeasti. Hyvä esimerkki tälläisista taivasta kohti kurottuvista bulevardipalmuista ovat ne, jotka kasvavat La Lagunan katedraalin ympärillä.

Bulevardipalmulla, ”robusta” on lähisukulainen nimeltä Washingtonia filifera. Tämä palmu on vähitellen monissa paikoissa kehittymässä todelliseksi maanvaivaksi. Se tuottaa nimittäin paljon siemeniä, jotka sitten leviävät ja alkavat kasvaa kaikkialla. Niitä voi nähdä jopa kanarianpalmujen runkojen ”kuopissa”.


6. Kasvi: Vesisalaatti- Pistia stratiotes - Pistia
Tämän kasvin alkuperästä ei tiedetä muuta kuin sen verran, että se kasvaa trooppisilla alueilla. Se täyttää nopeasti vesialtaiden pinnan. Se on varsinainen vaiva esimerkiksi Niilin virrassa Egytissä, ja yleensä lämpimien alueiden vesikanavissa.

Näin rajoitetuilla alueilla, kuten Garcia Sanabrian puistossa sen on estetty leviämästä. Samalla se on kaunista ja rauhoittavaa katseltavaa.
Pistialla ei ole juuria, vaan se kelluu veden pinnalla.

7. Kasvi: Oleanteri – Nerium oleander - Adelfa. 
Tätä kasvia voidaan tavata kuivissa joen uomissa ja notkoissa aina Välimeren maista Kiinaan saakka. 

Oleanteri on kaunis kasvi, jota on istutettu yleisesti esim. koulujen pihoille.
Wildpret kertoi, kuinka jonkun jonkun koulun pihalta opettaja oli antanut leikata sen pois. Vanhemmat nostivat metelin ja Wildpret kutsuttiin paikalla. Sen sijaan, että hän olisi moittinut opettajaa, hän kiitti tätä. Oleanteri on nimittäin erittäin myrkkyllinen. Jos lapsi syö oleanterin lehden, hän voi joutua shokkiin, jonka seurauksena sydän pysähtyy. Oleanteri johtaa myrkylliseen kuolemaan, mutta sitä on vaikea jäljittää.

8. Kasvi: 
Tulppaanitrumpetti - 
Spathodea campanulata - 
Tulipero del Gabón
on kotoisin trooppisesta Afrikasta. Sitä kasvaa nykyään istutettuna kaikkialla maapallon trooppisissa ja lauhkeissa  maissa. Tulppaanitrumpetin kukka on yleensä punainen, mutta Santa cruzissa, Emilio Calzadilla kadulla, kasvaa  keltakukkainen tulppaanitrumpettipuu.Kuvassa näkyvä puun olen kukannut toisessa puistossa
9. Kasvi:  Surinaminkirsikka - Eugenia uniflora -  pitanga

on kotoisin Braziliasta ja muista etelä-Amerikan maista. Se on levinnyt myös Aasian maihin. Nimi pitanga on peräisin guaraninkielestä (Paraguay)
Wildpret totesi, että jos hedelmiä nauttii esim. Santa Cruzissa, ne on pestävä ensiksi, koska ne keräävät runsaasti ympäristösaateita. Tosin hedelmä on sitten erittäin hyödyllinen, luonnollinen monivitamiinin lähde.

10. Kasvi: Helikonia - Heliconia wagneriana - heliconia arco iris  
Tämä kasvi on strelitzan – eli papukaijakukan sukulainen.  Náitä helokonia kasveja on Wikipedian mukaan yli 100 erilaista. Tämä kuvassa näkyvä (jolle ei ole suomenkielistä nimeä) on Wildpretin mukaan kotoisin Venezuelasta. Tosi kaunis kukka.11. Kasvi: Kuubankuningaspalmu – Roystonea regia – Plamera real de Cuba
Tämä palmu on nimensa mukaisesti peräisin Kuubasta.

Wildpret kertoi, että aikaisemmin tämän käytävän varrella kasvoi Kasuarina nimisiä puista. Ne korvattiin sitten tällä Kuubankuningaspalmulla. Ne vaativat vain hyvin vähän maata kasvaakseen. Siitä huolimatta ne kasvavat nopeasti ja korkeiksi. 
Wildpretin mielestä ne houkuttelevat katsomaan taivaalle.12. Kasvi: Liekkipuu - Delonix regia - flamboyán.
Puu on kotoisin Madagaskarilta. Siellä se on häviämisuhkan alainen. Sen sijaan liekkipuuta on istutettu kaikkialle trooppiseen maailmaan.

Se on maailman suurikokoisin palkokasvi. Näitä kuivia siemenpalkoja käytetään esim. rytmisoittimina. Siemeniä voidaan idättää uusien kasvien saamiseksi.

Lopuksi Wildpret totesi, että tämän tunnin aikana olemme kasvien avulla liikkuneet useassa maaonosassa. Aluksi hän oli jo ehtinyt todeta, että Garciá Sanabrian puisto on todellinen botaaninen jalokivi puistojen joukossa. Näitä jalokiviä on hänen mukaansa saarelemme kaksi.

Kesäkuu 2015 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

2 kommentarer:

mummeli sa...

Kiitos taas kerran tästä postauksestasi. On mahtavaa, kun kauttasi saa niin paljon tietoa itseö kiinnostavista asioista. Tuo Santa cruzin puisto on kohde, jossa usein olen kasveja katsellu, nyt saa katella sitten ikäänkuin uusin silmin.

Gracia Penttinen sa...

Hienoa Mummeli, kuulla, että ilahduit. Muistutus minua samalla, että olen itse unohtanut. Vietin joitain vuosia sitten aikaa tuossa puistossa kuvatakseni siellä olevat kasvit. Ne kuvat ovat vielä jossain. Ehkä löydän sieltä vielä nimen sille kasville, mitä nyt en löytänyt. Tietääkseni kukaan ei ole julkaissut luetteloa puiston kasveista. Se olisi todella suuri apu tunnistamisessa. Monella kasvilla on tosin nimilaatat vieressä. Katsotaan...
Kiitos kiittämästä ja muistuttamisesta..Gracia