Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

14.5.15

Arucas -kukkien kaupunki Gran Canarialla

Paikallinen alkuperäisväestö tunsi paikan nimellä Arehucas. Kastilialaset valloittajat väänsivät nimen muotoon Arucas. Entinen nimi Arehucas on säilynyt kaupungissa olevan rommitehtaan nimessä.

Muutama vuosi sitten ystäväni vei minut vuorelle katselemaan pohjoista Gran Canariaa. Silloin näin Arucaksen ensimmäisen kerran. Sen jälkeen olen käynyt siellä toisen kerran, hyvin lyhyesti. Nyt minulla oli aikaa kiertää hieman enemmän tätä kukkasten kaupunkia.


Arucas on aika lähellä Las Palmasta. San Telmosta pääsee alle tunnissa bussilla Arucakseen. Eri päivinä menin eri busseilla, eli 206 ja 210 linjoilla. Kummankin reitti vei pienten kylien läpi. Tuskin olisin niitä nähnyt, jos olisin ollut omalla autolla. Bussissa on mielestäni mielenkiintoista katsella ympärilleen, eikä tarvitse keskittyä ajamiseen.

Arucas sijaitsee 400 metriä merenpinnan yläpuolella, Arucas vuoren juurella. Tämä vuori on entinen tulivuori. Laakso, jossa kaupunki sijaitsee on aikoinaan ollut merenpohjaa. Silloin kun tulivuori syntyi ja nousi, tämä kohta meressä jäi eräänlaiseksi laguuniksi.

Hieman historiaa 
Kastilialaiset valloittajat hävittivät paikalla olleen kylän vuonna 1478. Kaupunki rakennettiin tälle paikalla vuonna 1483 kastilialaiseen tyyliin.

Valloituksen jälkeen maat ja vedet jaettiin. Arucaksen alueelle oli runsaasti vettä ja hyvin viljelysmaita saatiin hakkaamalla pois turhia puita.

Vaikuttaa siltä, että jo vuonna 1503 paikalla olevaan kylään oli rakennettu Johannes Kastajalle omistettu kappeli. Nykyinen uusgoottilaista tyyliä edustava, katedraaliksi kutsuttu, kirkko tunnetaan myös Johannes Kastajan – San Juan Bautista – kirkkona.

1500-luvulta lähiten alueella viljeltiin sokeriruokoa, joka oli aikoinaan ensimmäinen saarilla viljelty laji. Sokerin myymiseksi luotiin kauppasuhteita kaikkialle sen aikaiseen maailmaan. Maan omistajat rikastuivat, ainakin aluksi.  

Kaupungissa sijaitseva rommitehdas Arehucas - jatkaa omalla tavallaan tätä sokeriruoan käyttöperinnettä. Tehdas perustettiin vuonna 1884. Perustaja oli Alfonso Gouríe Álvarez. Nykyään tehdas on eräs Euroopan tärkeimmistä. Tuontanto on 6000 tynnyrillistä rommia vuodessa..

1800-luvun loppupuolella Arucas oli tunnettu cochinillastaan (opuntiakaktuksella elävä kirva, josta saatiin purppuranpunaista väriainetta).

Vuonna 1894 Arucas nimitettiin kaupungiksi. Espanjan hallitsija  kuningatar María Cristina de Habsburgo-Lorena, antoi sille kanpungin oikeudet kiitoksena asukkaiden työteliäisyydestä ja kaupungin kasvamisesta


Nykypäivää
Alueen pääasiallinen vaurauden lähde on ollut maanviljelys. Kaupungin ympäristóssä on paljon banaaniviljelyksiä. Vuonna 2014 kaupungissa oli 37056 asukasta. Nykyään Arucas on muuttunut Las Palmasin nukkumalähiöksi

Arucas kuuluu niihin paikkoihin, joita turistit käyvät katsomassa. Kohteita ovat mm. katedraali, vanha kaupunki ja rommitehdas. 

Muistona menneiltä ajoilta kaupungissa on useita puistoja, kuten Parque Gouríe historiallisessa keskustassa. Tämä puisto tunnetaan nimellä Parque Municipal - eli kunnallinen puisto.

Toinen puisto on  Jardín de la Marquesa, joka on 1800-luvulta peräisin oleva kasvitieteellinen puutarha. Tämä puisto sijaitsee hieman kapungin ulkopuolella (noin 0,5 km)  Puistossa on tällä hetkellä arviolta 2,500 erilaista kasvia, joista osa on kotoperäisiä kanarialaisia, osa ulkomaisia kasveja. Puutarhassa esitellään erilaiset Kanariansaarilla käytössä olevat banaaninviljelystyypit...
.
Kävelin kaupungilla
Aivan aluksi kävin rommitehtaalle. Sinne oli helppo löytää, koska olin ja painanut mieleeni sen sijainnin. Tehtaan piippu toimiin erinomaisena opastimena.
Kuvani rommitehtaalta

Rommitehtaan jälkeen poikkesin korttelimusossa, yksityisten ihmisten alkuunpanemassa museossa, jossa oli esillä 1950-luvun tavaroita. Ajatella, että näitä kaikkia olivat jotkut säilyttäneet jostain syystä.

Poikkesin hetkeksi vastapäätä olevaan kunnalliseen puistoon, vaikka olin ollut jo siellä aikaisemminkin, tosin toiseen vuodenaikaan. Kasvien lisäksi tässä puistossa on jäljellä entisiin vedensiirtojärjestelmiin kuuluvia yksityiskohtia.

Ihalin vanhoja herrasrakennuksia, tai oikeastaan niiden julkisivuja.Näitä rakennuksia on eri vuosisadoilta, 1600- luvulta 1900- luvulle. Perustamistorilla- Plaza de Constitución - on entinen kunnantalo ja kauppahalli. Kävelin turistitoimistoon ja sain esitteen kaupungista. Kiersin keskustan katuja. Tuntui hieman samanlaiselta kuin olisin kävellyt Vegetassa, mutta alue on pienempi.

Pysähdyin hetkeksi pienelle Doctor Joaquín Blancon torille. Sen reunalla seisoo runoilija Domingo Riveron patsas. Katsookohan hän jokus kadun ( Gourié) toisella puolen sijaitsevaa kulttuuritaloa, jossa on myös kaupungin kirjasto

Ehdin pistäytya ihailemassa kulttuuritalon sisäpihaa ja siellä kasvavaa traakkipuuta, juuri ennen kuin talo suljettiin. Rakennus on perinteinen kanarialainen kartano 1600-luvulta.

Ulkopuolelta tämä uudistettu rakennus muistuttaa hieman Las Palmasin Vegetassa olevia rakennuksia. Rakennuksen sisäsihalla kasvaa 150 vuotta vanha traakkipuu.  Rakennus on avoin maanantaista perjantaihin klo 09.00 – 14.00

Kulttuuritalon kanssa samalla kadulla, aivan sen vieressä on ravintola - Tasca Jamon Jamon. Se tuntui sopivalta paikalta lounaan nauttimiseen. Sieniä ja ilmakuivattua kinkkua. Talon punaviini oli aivan mahtavaa, kertoivat sen olevan Bandaman alueella tuotettua. Tynnyrituotetta. En voinut tarkistaa sen enempää tätä asiaa, mutta pari lasillista oli aivan nautinnollinen kokemus.

Lounaan jälkeen istuin katedraalin ulkopuolella olevalla penkillä. Katselin elämää ympärillä. Odotin katedraalin aukeamista. Eräs toiveistani täyttyi, eli päästin katedraaliin sisäpuolelle.

Sen jälkeen jatkoinkin kasvikurssille Firgasiin.
Mutta se on jo toinen juttu. Olkoonkin, että arvelen palaavani vielä Arucakseen. 

Haluan nähdä kivilouhijoiden museon, nyt kun olen kiertänyt kirkkoa sisältä ja ulkoa. Kaupungin museo, Gourién perheen entinen kotitalo, vaikuttaa mielenkiintoiselta. 

Markiisittaren puutarha jäi myös seuraavan käyntikerran toivelistalle.

Arucas tarjoaa mahdollisuus lyhyeen virtuaaliseen kävelyyn kaupungissa.

Valokuviani kaupungista


Toukokuu 2015, © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Muita Gran Canariaan liittyviä juttujani:

Inga kommentarer: