Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

13.5.15

Katedraali Arucaksessa

Kirkko keskellä kylää
Tämä  Johannes Kastajan, San Juan Bautista -  kirkko Arucaksen keskustassa on ollut suunniteltujen tutustumiskäyntieni listalla jo useita vuosia. Itse asiassa olen seisonut sen ovien takana ja kiertänyt kirkkoa jo kahdesti aikaisemmin, juuri siihen aikaan kuin nämä ovet ovat olleet kiinni. Viimeisimmällä Gran Canarian käynnilläni varasin kaupungille melkein kokonaisen päivän. Nyt olin paikalla siihen aikaa kun ovet avattiin uudelleen iltapäivällä.

Mielestäni tutustuminen oli kaiken tämän vaivan arvoinen. Kirkko on rakennuksena mahtava, kivenhakkaajien mestariteos.

Aamupäivällä ohittaessani kirkon, totesin parkkipaikalla olevan useita turistibusseja ja portaat olivat täynnä väkeä. Palatessani iltapäivällä kirkossa ei ollut muuta kuin pari kävijää. Tunnelma oli rauhallinen. Vaimea musiikki soi jossain taustalla.

Kiersin sisätilan, Katselin ja kuvasin lasimaalauksin peitetyt ikkunat.

Kuvasin kirkon sisällä olevat neitsythahmot. Yhteen kuvaan olin onnistunut jopa saamaan valkoisen valopallon, tai kaksikin.
Kirkon historiaa

Ensimmäinen kappeli tälle paikalle pystytettiin ilmeisesti jo 1503. Tästä kappelista tuli seurakunnan kirkko 1515.

Arvelen, mutta en tiedä, että sen ensimmäisen kappelin paikalla olisi ollut paikallisen väestön pyhä paikka. Yleensä siihen aikaan kappelit ja kirkot rakennettiin juuri näille paikoille.

Kirkkoa jouduttiin uusimaan ja korjaamaan vuosisatojen kuluessa.
Vuonna 1847 kirkkoon rakennettiin uusi torni.

Mutta 1909 alettiin keskustella kirkon korjaamisesta tai uuden rakentamisesta. Asukkaat halusivat uuden kirkon ja entinen hajoitettiin. 


Uuden kirkon rakennustyöt käynnistettiin 19. maaliskuuta vuonna. 1909. Arkkitehti oli kataluunialainen Manuel Vega y March. Ensimmäinen jumalanpalvelus pidettiin siinä 1917. Kaakkoisen kellotornin rakentaminen aloitettiin 1962. Kirkko oli valmis vuonna 1977..

Kirkon rakennustyyli on uusgoottilainen. Sen materiaali on saatu Arucaksessa olevasta kivilouhimosta.
Erikoista tässä mahtavassa kirkkorakennuksessa on se, että se on rakennettu ilman mekaanisia apuvälineitä. Rakentajat olivat paikallisia kivityömestareita (canteros)

Kirkon pohjakerros on neliönmuotoinen. Siinä on kolme laivaa. Kirkon tornit ovat teräväkattoiset.

Kirkon ikkunoiden lasimaalaukset ovat tärkeitä. Useat eri lahjoittajat ovat sijoittaneet varoja kirkon rakentamiseen ja sen koristeluun. 

Kirkon lasimaalausikkunat valmistuivat vuosien 1916 ja 1928 välisenä aikana. Näiden ikkunoiden toteutus on ranskalaisen yhtiön Maumejean et Freres käsialaa. 

Kirkkoa kutsutaan – ilmeisesti tornien takia katedraaliksi – vaikka se on kirkolliselta hierarkia-arvoltaan tavallinen seurakuntakirkko.

Kirkossa on useita sivukappeleita, joissa on tärkeitä taide-esineitä. 

Alttarilla oleva ristiinaulittu Jeesus on peräisin 1500-luvulta.

Vuosi 2000 oli tärkeä tälle kirkolle. Saaren suojelushahmo, Virgen del Pino, Mäntyneitsyt  oli vierailulla Las Palmasissa. Paluumatkallaan Teroriin hän yöpyi 17.6. tässä Johannes Kastajan kirkossa.

Aukioloajat

Kirkko on avoin kävijöille kaikkina päivinä klo 09.30 – 12.30 ja 16.30 – 18.00


Toukokuu 2015, © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Muita Gran Canariaan liittyviä juttujani:


2 kommentarer:

mummeli sa...

Oi miten upea kirkko. Hienoa kun kerroit sen historiasta.

Gracia Penttinen sa...

Kiitos Mummeli..