Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

13.5.15

Kanarian museo - Museo Canario

Museon kadun  nurkka
Vihdoin viimein minulla oli aikaa käydä Kanarian museossa Las Palmasin Vegetassa. Olin lukenut siitä monessa yhteydessä, mutta minkään Gran Canarian käyntini yhteydessä en ollut voinut omistaa aikaa tälle tärkeälle museolle.

Tämä museo perustettiin jo vuonna 1879. Sen kokoelmat kasvavat jatkuvasti. Lahjoituksia tulee yksityisiltä henkilöitä. Arkeologiset kaivausluvat ja kaivausten yhteydessä löydetyt esineet yms. kartuttavat museon kokoelmaa. Myös suomalaista alkuperää olevia tutkimustuloksia löytyy museon kokoelmista, nimittäin geologi Hans Hausenin saarten vesitutkimuksia.

Museossa saa kuvata, mutta ilman salamanvaloa. En onnistunut ohjelmoimaan omaa kameraani niin, että olisin voinut kuvata. Kunnioitin rajoitusta, koska tiedän, että museossa olevat esineet ovat erikoisia. Vain pari kuvaa jäi muistoksi.

Museon alakerran suuri sali toisesta kerroksesta nähtyná
Katselin kauan erilaisia asumismalleja. Mielenkiintoinen oli esim. eri saarilta peräisin olevien ruukkujen osasto. Kaikilla saarilla on ollut oma tapansa sekä esineiden, mallien, että ruukkujen koristelun suhteen.

Tämän Tara-hahmon luultavasti monet jo tuntevatkin.
Kuva on museon sivulta
Mielenkiintoista oli myös  katsella naisia esittäviä pieniä patsaita. Saariston alkuperäisten asukkaiden historiasta kerrotaan, miten kaikilla saarilla oli olemassa erityyppisiä ja eriasteisia matriakaatteja, eli nainen oli tärkeässä asemassa. Suurin osa näistä pienistä patsaista esittää naisia.

Torriani piirros 1500-luvulta Gran Canarian asukkaiden vaatetuksesta
Eräällä osastoista näytettiin jäänteitä varhaisten asukkaiden ”vaatteista”, jotka olivat valmistetut esim. nahkasta tai kasveista, kuten kaislasta ja palmunlehdistä.

Hyvin erikoinen osasto on se, minne oli koottu useita muumioita. En ottanut täällä kuvia, sen sijaan laitan linkin museon muumiokuvaan. Seisoin kauan ja katselin näitä saariston varhaisten asukkaiden jäänteitä.

Samassa tilassa on myös suuri kokoelma pääkalloja. Joissan näkyy jälkiä kallonporauksista. Kanarian varhaiset asukaat osasivat tämän taidon. Yhdessä huoneessa on luita. Niissä näkyy selvästi mm. reuman aiheuttamat muutokset.

Kaipasin mahdollisuutta istua ja keskittyä johonkin esittelykaappiin. Museo on laaja, ja tunsin, että jalkani väsyivät paikallaan seisomisesta.

Ratkaisu voi luonnollisesti olla, käydä siellä usein ja tutkia huone kerrallaan.

Museon yhteydessä on myös myymälä, jossa on mm. kirjoja ja pieniä muistoesineitä. Myymälän seiniä peittävät kirjahyllyt ovat täynnä vanhoja kirjoja.


Museon osoite: Doctor Verneau, 2, Vegueta,  Las Palmas de Gran Canaria
Aukioloajat:
maanantai – perjantai klo 10.00 – 20.:00.
Lauantai, sunnuntai, juhlapäivät: klo 10.:00 -  14.:00.

Toukokuu 2015, © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaanMuita Gran Canariaan liittyviä juttujani:


Inga kommentarer: