Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

8.3.15

Kanarialaisista kanoista

Kanarialaiset kanat saivat alkunsa siitä siipikarjasta, jota uudisasukkaat toivat saariston tullessaan laivoilla Euroopasta 1500-luvun alkuvuosina. Saaristossa esiintyi ainoastaan yksi kanalaji.

Kanoja on nykyään neljä erilaista:
La Negra - musta kana
La Jabada
La Kikara
La de Gogote Pelado - "karvajalkainen kana"

Nykyinen musta kana on peräisin mustasta kastilialaisesta kanasta. Sen höyhenet ovat täysin mustat. Musta kana on hyvä munija.

Jabada rotuinen kana on juuriltaan andalusialainen fransiskaanikana. Se on suurikokoinen kana, jonka höyhenpeite on harmaan ja valkoisen kirjava. Jalat ovat keltaiset ja heltta suuri ja punainen. Joillain yksilöillä on paksuja lihakeräytymiä nokan yläpuolella.  Jabada on tuottelias munija ja tuottaa suuria munia

Gogote Peladon geeniperimässä on tekijä, joka saa aikaan, että sen kaulassa on korppikotkan kaulan tyyppinen vaaleanpunainen avoin osa.  Tämäkin kana on tuottelias munija ja sen munat ovat suuria.

Kikara- kana taas on kooltaan pieni. Sen ruumiinlämpö on korkeampi kuin muilla kanoille. Siitä johtuen se on erinominen hautoja, joka tuottaa suuria poikasryhmiä ja hautoo omien muniensa lisäksi myös muiden kanojen munia. Pienestä koostaan huolimatta se voi hautoa jopa 12 munaa kerrallaan. Kikara on tälä hetkellä häviämisuhan alainen kansa. 
Kanatarhan järjestelmään kuuluu myös kukko. Jokaisella kukolla on ryhmässä kuusi tai jopa enemmänkin kanaa.  Näitä kanoja kukko suojaa toisten kukkojen lähentelyiltä samoin kuin muilta eläimiltä, kuten haukoilta tai kissoilta. Vaaran lähestyessä kukko hälyyttää laumansa.  Kukko etsii kanoilleen ruokaa ja pitää huolen munien hedelmöittämisestä.  

Kun kana on valmis hautomaan, se valmistaa pesän ja munii siihen  8-12 munaa. Sen kehon lämpotila nousee hautomista varten noin 39 asteeseen. Kana lakkaa nyt munimasta enempää. 
 
Hautomisaika on kolme viikkoa. Poikasten kuoriutumisen jälkeen kanaemo hoitaa niitä nyt kolme kuukautta.

Poikaset oppivat matkimalla nokkimista ja ryhmän keskeisen viestinnän koodeja. Kun ne ovat täysikasvuisia, kanaemo jättää ne selviytymään yksin. Tämän jälkeen naaraspuoliset etsivät sopivan kukon perustamaan ryhmän.  Nuoret kukot puolestaan etsivät sopivia kanoja perustaaksen oman laumansa.

(tiedot: mm.  El Carretonin infotaululta)
 

Inga kommentarer: