Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

8.3.15

Kanarialainen kotikani – Conejo ratonero

Kani tuotiin Kanariansaaristoon metsästyseläimeksi valloituksen jälkeen, 1500-luvun alussa. 

Vähitellen syntyi kaksi ”kanihaaraa”, villikani ja toinen syöttökanina pidetty.  Tämä ”kotikani” on pienikokoinen, suurikorvainen eläin, jonka liikkumatila on rajoitettu

Nämä entisaikojen kanit elivät maalaistaloissa. Niiden proteiinipitoista lihaa arvostettiin erikoisesti saaristoa koetelleiden nälänhätien aikana.

Kanit lisääntyvät nopeasti. Jokainen naaraskani pystyy synnyttämään kymmenen karvatonta pentua. Samalla kun kani on synnyttänyt pentueensa, se on jo kiimassa ja pystyy tulemaan hedelmöitetyksi uudestaan.  Tämä kotikani on saanut ratonero (rotankaltainen) nimensä juuri siksi, että sillä on samantapainen lisääntymissykli kuin rotalla.
 
Kotikani on tällä hetkellä häviämisuhan alainen eläin. Samalla kun kun  kaneja on sekoitettu toisiinsa, on saatu aikaiseksi suurempikokoinen kani ja tämä alkuperäinen pienikokoinen on häviämässä.
Kani ruokitaan erilaisilla viljelysjätteillä ja ruoantähteillä. Erityisesti se pitää auringossa kuivatuista perunankuorista. Kania ruokitaan myös valkovihman lehdillä ja oksilla.

Kotikani voi painaa noin kolme kiloa.
Tiedot El Carretonin tiedotustaululta. 
 

Inga kommentarer: