Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

18.2.15

Piinaviikko tulossa

KanarianSaariston Karnevaalit ovat loppumetreillä. Sen jälkeen siirrytään vakain askelin kohti pääsiäistä – paastoa ja piinaviikkoa (joka on sana, jonka muistan ajalta jolloin kävin körttiläishenkisen rippikoulun joskus kauan sitten). Tämä tapahtuu edelleen tänä armon vuonna 2015,  vuonna huhtikuun alussa.

Kuva on Googlesta
Joskus jäin ihmettelemään keitä olivat ne huppupäiset – melkein ku klux klanin vaatteissa 
- kulkevan näköiset henkilöt, jotka vaelsivat kaduilla pääsiäisen aikoihin. Tosin näkemieni vaateiden värit olivat tummanpunaiset tai violetit. Vaate jätti selän paljaaksi. Kulkiessaan he ruoskivat selkäänsä, johon sitten jäi vëriset jäljet.

Nyt, vuosia myöhemmin, näin eräässä lehdessä puhuttavan, että myös tälläinen kulkue on osa saariston turisinähtävyyksiä.

Tähän ”väliin” mahtunee monta totuutta.

Vuosien mittaan tietoni näistä huppupäisistä kulkijoista on hieman laajentunut.

Kuva Googlesta
La Lagunassa oli mm. näyttely, jossa kerrottiin vaatteista ja niiden merkityksestä.

Nämä kulkueet liittyvät kaikki uskontoon ja uskon ilmaisuun.

Näitä kulkueita voi nähdä Tenerifellä La Lagunassa, La Orotavassa, Garachicossa, Güimarissa, Los Realejoksessa. Ryhmiä on Las Palmas de Gran Canarialla ja Santa Cruz de La Palmalla.

Kaikkein tärkein tapahtumapaikka on La Laguna, joka oli aikoinaan roomalaiskatoliseen uskoon kastetun KanarianSaariston pääkaupunki.  Kulkueita arvostetaan historiallis-taiteellisina tapahtumina.

La Lagunan Kristushahmo on Tenerifen kunnioitetuin.
Se on peráisin 1500-luvun alusta
Pääosia näyttelevät mm. La Lagunan Kristuspatsas ja häneen liittyvät veljeskunnat. Eräs näistä ryhmistá on ”La Pontificia, Real y Venerable Esclavitud del Santisimo Cristo de La Laguna"  eli "Kristuksen kuninkaallinen ja kunnioitettava orjajoukko" . Tämä veljeskunta on Kanariansaarten vanhin. Espanjan kuningas on automaattisesti tämän veljeskunnan ylin orja. Tosin oletan, ettei hän siitä huolimatta  kävele tässä kulkueessa.   

La Palmas de Gran Canarialla puolestaan muistetaan Jeesuksen saapumista Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Juhlassa uskovaiset kantavat käsissään eukalyptuksen oksia. Tämä tapahtuu Oksien sunnuntaina – Domingo de Ramos.

Etsin netistä tietoja näistä järjestöistä. Totesin, että on olemassa ”nasarealaisten” ryhmiä eri puolilla maata. Puku vaikuttaa olevan kaikkialla periaatteiltaan samanlainen. Eli kaikilla on korkea suippohattu, joka peittää kasvot, jättäen vain aukot silmille. Kehoa peittää laaja viitta, joka jättää selän paljaaksi ruoskimista varten. Tarkoituksena on muistaa ja kokea, miten Jeesusta ruoskittiin aikoinaan.

La Lagunan Kristus taulu
 Candelarian basilikassa.
Kulkueiden musiikki on raskasta.

Löysin videon LasPalmasin kulkueesta. Siinä näkyy miten nasarelaiset ovat pukeutuneet ja miten ihmiset osallistuvat.

Jos haluatte nähdä minkälaisissa vaatteissa pääsiäisajan kulkueissa vaelletaan, kuvakokoelmaan pääsee seuraavsti: esim. Googleen hakusanaksi "VESTIMENTA DE SEMANA SANTA", ja sen jälkeen painatte sivun yläreunassa tekstiä "kuvia" (tai vastaavaa) , niin katsottavaa löytyy



Helmikuu 2015 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Inga kommentarer: