Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

18.2.15

La Lagunan Kristuspatsas - KanarianSaarten palvotuin Kristushahmo

Tämä ristiinnaulittua Jeesusta esittävä La Lagunan Kristushahmo on eräs saariston vanhimmista uskonnollisista patsaista. Sen katsotaan olevan alkuperältään flaamilainen  Tällä Kristuspatsalla on suuri historiallinen, taiteellinen, uskonnollinen ja kultturellinen arvo.

Muita tärkeitä palvonnan kohteita Kanarian saaristossa ovat Candelarian neitsyt ja Terorin neitsyt.  Se kirkko missä  La Lagunan Kristuspatsasta säilytetään tunnetaan nimellä Real Santuario del Santissimo Cristo de La Laguna eli San Miguel de las Victorias luostari.

Patsas on 1500-luvulta peräisin oleva goottilaistyylinen hahmo. Luonnollisen kokoinen Kristuspatsas on naulattu ristille kolmella naulalla. Hahmon pää on oikealla kääntynyt, Ja kasvoista kuvastuu tuska. Kehon lihakset ovat ajalleen epätyypillisesti erittäin hyvin kuvatut  Painopiste ei ole polvissa, eikä hahmoa kuvata tiedottomana.  


Patsaan alkuperästä on keskusteltu . Sen valmistajan on arveltu olleen sevillalaisen koulukunnan edustaja, ja jopa pohjoismaisen tyylin edustaja. Vihdoin viimein La Lagunan yliopiston taidehistorian professori Fransisco Galante Gómezin pystyi vuonna  1999 suoritettamansa  tutkimuksen perusteella selvittämään, että patsaan oikea valmistaja oli flaamilainen Louis Van Der Vuleó. Patsas valmistui vuosien 1500 ja 1514 välillä. Kristushahmon lannevaattessa (paño de pureza) on merkintöjä sen tekijästä ja patsaan koosta.

Patsas tuotiin Tenerifelle vuonna 1520. Tosin se oli sitä ennen vaeltanut muutamissa eurooppalaisissa kaupungeissa, kuten esim. Veneziassa ja Barcelonassa.

Ei tiedetä aivan tarkkaan syytä, miksi patsas tuotiin Tenerifelle. Sen arvellaan olleen kahden varakkaan herran antama lahja saaren guvernörörille Alonso Fernandez de Lugolle. 

Patsaasta palvonttiin jo aivan alusta saakka. Niinpä jo vuonna 1587 paavi Sixto Vl :lta anottiin,  että sille luostarille, missä hahmoa säilytettiin, myönnettäisiin samat edut kuin paavin viralliselle kirkolle San Juan de Letran Roomassa.  Tämän jälkeen patsaasta huolehtivalle veljeskunnalle myönnettiin vuosittainen eläke.
Kristushahmo on sijoitettu luostarirakennuksen alttarille. Sen hopeinen alusta on La Gomeran ja El Hierron herran lahjottama  vuonna 1630.

Pääsiäisviikon kulkueessa Kristushahmoa kuljetetaan kuitenkin kulkueessa puisella ristilla La Lagunan kaduilla. Tätä puista ristiä säilytetään Santa Claran luostarissa. Hahmo tapaa myös muita pyhiä hahmoja, kuten La Dolorosa, San Juan Evangelista ja Maria Magdalena.

Kristushahmo ja Candelarian Neitsyt ovat tavanneet toisensa, kuten vuonna 1964, 1997 2009. Seuraavan tapaamisen odotetaan tapahtuvan vuonna 2023.

Näïden kahden uskonnollisen hahmon ”ystävyyteen” kuuluu mm. Candelarian neitsyen patsas Kristushahmon sijoituskirkossa, ja Kristushahmoa esittävä taulu Candelarian basilikassa.

Espanjan kuningas on La Lagunan Kristuksen tärkein orja, siitä saakka kun Espanjan kuningas Alfonso XIII vieraili saarella vuonna 1906.

Vuonna 2005 Kanariansaaristo hallitus julisti patsaan sijoituskirkon kulttuurimuistomerkiksi (BIC)


Helmikuu 2015© Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: