Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

6.1.15

Fuerteventuran aasi – Güímarin laaksossa

Suosikki vierailukohteeni Carretonin luomutilalla – Finca Granja Ecológica de Carretón - Güimarin laaksossa – on joitain vuosia ollut aasiperhe.

Pari vuotta sitten  tutustuin aasirouvaan, joka oli raskaana. Seurasin kehitystä, ja ehdin tutustumaan myös uuteen aasivauvaan, joka valitettavasti kuoli jo noin viikon ikäisenä.

Seuraavana vuonna tapasin kaksi aasia - pariskunnan, joka odotti uutta pienokaista. Tämä uusi, Petra, jäi sitten henkiin ja kasvaa hyvää vauhtia.
 
Ensimmäisellä käyntikerralla säikähdin aivan kamalasti, koska lähestyessäni aasia, se päästi niin kamalan huudon, että luulin kysymyksessä olevan jonkinlaisen hälytyslaitteen. Vasta vähitellen huomasin, että se oli aasi itse.

Tilan omistaja on kertonut hieman aasin taustasta.

Fuerteventuran aasi
”Vaikuttaa siltä, että se on alkuperältään afrikkalainen. Saarten valloituksen jälkeen sekä Fuerteventuralla että Lanzarotella on tavattu useita yksilöitä.

Aasi on pienikokoinen. Sen kallo on pieni, jäsenet hentoja. Korvat ovat suuret ja pää lyhyt. Aasin turkki on lajinomaisesti harmaa,  mutta koko sen selkärankaa pitkin kulkee tumma raita.

Aasi on luonteelta säyseä ja erittäin älykäs. Se elää ”villinä”.  Nykyään sitä löytyy vielä joilla alueilla Fuerteventuralla.
Aasia käytetään apueläimenä hiekkaisilla viljeysmailla. Koska se ei paina paljoa, se ei sekoita kavioillaan hiekkaista maaperää. Sitä káytetään myös kantojuhtana. 

Aasi oli erittäin suuriarvoinen työeläin varhaisille maanviljelijöille, joiden peltotilkut olivat usein vaikeakulkuisten matkojen takana.

Aasitamman tiineysaika on yksitoista kuukauta. Se on luonteeltaan erittáin äidillinen. Vaikka aasin laidunmaat olivat karut, se pystyi silti ravitsemaan jälkikasvunsa.
Aasitamman maitoa käytettiin aikoinaan myös vauvojen lisäruokana.
Aasin ravinto on nurmiheinää, sänkeä tai erilaisia palkokasveja.”.

Tammikuu 2015 ©Gracia Penttinen2 kommentarer:

mummeli sa...

Voi aasia: ne on minun lempieläimiä. Kun ensikerran astuin Tenerifan maaperälle, näin itseni aasina Teiden rinteillä, olen varma että näin on ollut edellisessä elämässäni.

Gracia Penttinen sa...

Hei Mummeli, kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa. Minua ilahduttaa myös se, että sinulle on iloa tästä pienestä aasikertomuksesta...