Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

8.3.15

Kanarialainen hilleri

Tämä kanarilainen hilleri (huron) on alkuperältään eurooppalainen. Sen esi-ísä on hieman suurempi, mutta samankaltainen muilta ominaisuuksiltaan. 

Hillerit ovat näätäeläimiä, innokkaita ja hyviä metsästäjiä.  Ihminen on vuosisatojen kuluessa kesyttänyt támän älykkään eläimen avukseen kanin metsästykseen. Kanarian ajokoira (podenco) ja hilleri tekevät yhteistyötä metsästyksessä. Hilleri pääsee pienenä kanin koloon, ajaan sen sieltä ulos ja koira hoitaa lopun ajojahdin.

Naarashillerin tiineysaika on 40 päivää. Poikasten syntymisen jälkeen emo imettää niitä  toiset 40 päivää. Hoitokausi kestää vielä 40 päivää lisää ja sen jälkeen emohilleri voi taas lähteä metsästämään
Aikaisemmin hilleriä kuljetettiin metsästyspaikalle erikoisessa häkissä – huronera. Se on eräänlainen pitkänomainen kevyestä materiaalista tehty häkki. Tähän tarkoitukseen käytettiin erityisesti kanarian villakon (Kleinia nerifolia) runkoja. Nykyään häkin valmistukseen käytetään mm. avokadon runkoa.
Villikanien määrän valvominen ja kontrollointi on erittäin tärkeää. Nämä kanit tekevät paljon vahinkoa viljelyksille, koska ne syövät vihannesten taimet.  Ne voivat joka muuntaa herkkien paikallisten kasvien alueet täysin autioiksi. (esim las Cañanas del Teide) Kanit voivat järsiä myös puiden, kuten esim. viikunapuun, kuoria.

(Tiedot ovat Finca Carretonin)
Maaliskuu 2015 ©Gracia Penttinen

Juttuni kanarialaisista kotieläimistä
Haluaisitko tavata kanarialaisen mustan sian tai hierrolaisen paimenkoiran
Musta kanarialainen sika - viikonloppu Pinoleressa
Musta kanarialainen sika
Lyhytkarvainen kanarialainen lammas
Fuerteventuran aasi – Güímarin laaksossa
Kanarialainen ajokoira
Kanarialainen musta kalkkuna
Kanarialainen kotikani – Conejo ratonero
Kanarialaisista kanoista
Kanarialainen lehmä - criolla tai basta
Lapalmalainen vuohiInga kommentarer: