Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

30.6.14

Uusi kulttuurimuistomerkki – vanha Quinta Rojan kartano Garachicossa

Kanarian Saaristohallitus julisti 25. Kesäkuuta 2014 Garachichossa sijaitsevan Hacienda de Quinta Rojan kulttuurimuistomerkiksi (BIC – bien interés cultural). Sitä pidetään erinomaisena esimerkkinä saarten historiallisesta maalaisarkkitehtuurista. Rakennus liittyy viininviljelyksen kulta-aikaan Tenerifellä 1600-luvulla

Quinta Rojan kartano on eräs esimerkki opaskirjoissa mainituista kulttuurikohteista, mihin ei sitten kuitenkaan ole voinut tutustua.

Vaikka olin tietoinen sen olemassaolosta ja tärkeydestä maalaisarkkitehtuurissa, kesti silti kauan, ennen kuin opin paikottamaan sen banaaniviljelysten keskellä bussin ikkunasta nähtynä. Lopulta tuli hetki, jolloin pääsin erään opiskelijaryhmän kanssa tutustumaan rakennukseen.  Paikkaan tutustuminen sijoitti sen mielessäni arkkitehtoonisten arvojen lisäksi monipuolisesti saaren muuhunkin historiaan.

Miten kaikki alkoi
Saaren valloituksen yhteydessä monet varakkaat henkilöt rahoittivat valloitusta omien etujen saamisen toivossa. Eräs heistä oli genovalainen (nyk Italia) kauppamies Cristóbal de Ponte. Hän sai sitten valloituksen jälkeen palkinnoksi maita ja mantuja. Hänet mainitaan myös Garachicon perustajana ja hänen muistopatsaansa löytyy sieltä puistikosta, joka tunnetaan Puerta de Tierra nimellä.

Ne maat, jotka kuuluivat Quinta Rojan alueeseen, olivat Cristóbal de Ponten omistuksessa. Nimi Quinta tarkoittaa tässä yhteydessä maatilaa.

Ensimmäinen rakennus oli ilmeisesti pieni kappeli, joka omistettiin San Cristóbalille, ja joka on edelleen olemassa. San Cristóbal puolestaan oli italialainen pyhimys, jonka suojelukseen kuuluivat mm. matkustajat ja kauppiaat. Liekö omistajan nimi toiminut myös inspiraationa.

Ne rakennukset, joita voimme ihailla tänään, ovat peräisin 1500/ 1600-luvulta. Rakennuttajaksi mainitaan Cristóbal de Ponten pojanpoika Cristobal de Ponte y Cuevas 1597. Tässä vaiheessa tilalla oli rakennus, viinikellari ja viininpuristin. 

Myöhemmin suvusta tuli aatelissuku. Ensimmäinen Quinta Rojan markiisi oli Cristóbal de Ponte y Llarena vuonna 1687. Kartano toimi perheen kesäasuntona. Talviasunto oli Garachichossa . Tämän nykyisen hotellina (Quinta Roja) toimivan rakennuksen historiaan liittyy myös monia vaiheita, jopa kummittelutarina rauhattomasta nunnasta.

Tilalla keskityttiin ensimmäiset pari sataa vuotta viinin viljelykseen. Banaaninviljelys vei voiton 1800-luvun lopulta lähtien. Quinta Rojassa on viljelty myös sokeriruokoa.

Vuosien mittaan tila siirtyi suvussa aina uudelle sukupolvelle, kunnes Pontet kuolivat sukupuuttoon. Viimeisin markiisi oli Diego de Ponte, joka kuoli lapsettomana. Hänet muistetaan vapaamuurarina, jolle äiti kustansi mausoleumin La Orotavaan. Tämä mausoleumi löytyy vielä Victorian (Quinta Rojan) puutarhasta. – Garachicon tila jäi markiisin äidille ja vaimolle. Vaimo testamenttasi sen sukulaisilleen, jotka myös lapsettomina testamenttasivat sen sukulaisilleen, joista viimeisimmät olivat kotoisin Gran Canarialta. Kartanossa asuttiin viimeksi vuonna 2007. Sen jälkeen Tenerifen saarihallitus osti sen.. Nykyään kartano kuuluu Tenerife Rural säätiön alaisuuteen, ja toimii mm. kurssipaikkana.

Kartanon arkkitehtuurista
Kartano edustaa ns. maalaisarkkitehtuuria, jonka parhaimpiin saaristolaisiin edustajiin se lasketaan. Rakennukset ovat U –muotoisesti sijoitetut pation, eli keskeisen pihan, ympärille. Päärakennus on kaksikerroksinen. Pihapiiriin kuuluu päärakennuksen ja vanhan kappelin lisäksi myös viinipuristin ja viljavarastoja.

Ponten jälkeläisille kuuluneita maaseutukartanoita on muitakin, mm. Casa Fuerte Adejessa ja Solerin talo Vilaflorissa..La Palmalla on Quinta Verde. Nämä suvut pitivät omaisuuksia hallussaan mm. sopivien naimakauppojen avulla.

Vierailu Quinta Rojan kartanossa
Rakennuksen päärakennus on hyvässä kunnossa. Vaikka se ei ole (ollut) avoin yleisiä vierailuja varten, silti sen tilat ovat erittäin hyvin valmistetut tutustumiskäyntejä varten. Kartanon kirjasto, markiisin työhuone ja viinikellari ovat mielenkiintoisia. 

Suuressa aulassa on tauluja, joissa kerrotaan Garachichon ja itse kartanon historiasta. Jo rakennuksen ulkopuolella on olemassa tauluja, joissa kerrotaan mm.alueella esiintyneistä erilaisista viljelysjaksoista, kuten viinin- ja banaaninviljelystä. Esittelytekstit ovat espanjan lisäksi saksaksi ja englanniksi.


Kun istuimme vierailumme lopuksi kappelin vieressä olevalla penkillä, muuan opettajista, joka vaikutti olevan erittäin perehtynyt alkuperäisväestön uskontoon, totesi, että tässäkin kartanossa oli aikaisemmin ollut vapaamuuritoimintaa. Tosin en huomannut mitään heidän symboolejaan esillä, mutta emme myöskään käyneet kaikkien ovien takana.

Kartanon historiassa annetaan mielestäni pieni vihjaus mahdollisesta esoteerisestä yhteydestä, kun kerrotaan pääportin yllä aikaisemmin olleesta vaakunasta, jossa esiintyvät Massieu Van Dalle Monteverde y Ponten perheen aseet. Tämä vaakuna on näiden tietojen mukaan “La Cosmologia” nimisen säätiön hallussa. (En onnistunut löytämään lisätietoja tästä säätiöstä) .

Vierailulle?
Mahdollinen mahdollisuus vierailulle Quinta Rojan kartanon tiloissa järjestyy ainoastaan Tenerife Rural säätiön kautta


Kesäkuu 2014 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: