Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

5.7.14

Silboa osattiin ja osataan muuallakin kuin La Gomeralla

Sain Tenerifen Suomi-kerhon lehden pari päivää ja luin sen tarkkaan. Kivoja juttuja monenlaisesta toiminnasta.

Kuitenkin yhteen juttuun haluaisin puuttua hieman, nimittäin silbosta kertovaan. Se, mitä jutussa kerrotaan silbosta, sen merkityksestä, silboamisesta jne.on ihan OK.  Se mihin  haluan puuttua, on toteamus, että se olisi ainoa maailmassa säilynyt vihellyskieli.

Kirjoitin silbosta ensimmäisen kerran juuri kun La Gomeran silbosta oli tullut maailman perintökohde vuonna 2009. Olin jo siinä vaiheessa tutustunut silboon gomeranmatkoillani ja etsin tietoja sen taustasta ym. Siihen aikaan löysin mm. merkinnän, ettei silboa oltu juuri tutkittu.

Vuonna 2013 olin kaksi päivää ”silbokohtaamisessa” kuuntelemassa silbon taitajia La Gomeralta, El Hierrolta, La Palmalta, Tenerifeltä ja Ranskan Pyreneillä sijaisevasta Aas nimisestä kylästä.

Opettaja, silbo-opettaja ja silbotutkija David Dias Reyes kertoi matkoistaan ranskalaisen silbotutkijan Gérard Pucheun kanssa mm. Ranskaan, Kreikkaan ja Turkkiin tapaamaan siellä eläviä ja sikäläistä vihellyskieltä käyttäviä henkilöitä.

Silboseminaarin aikana kerrottiin esim. silbon – tai vihellyskielen käyttömerkinnöistä, joita löytyy Tenerifen väestön historiasta valloituksen jälkeen (1496) kertovissa kirjoissa ja muistiinpanoissa.

Silbon muistomerkki
Igualerossa La Gomeralla
Keväällä 2014 osallistuin toiseen silboseminaariin, mutta en kirjoittanut siitä mitään. Paikalla oli tälläkin kertaa silbontaitajia kaikilta KanarianSaarilta  Erityisesti minua viehätti nähdä nuoria silbonopiskelijoita kuuntelemassa, kyselemässä ja viheltelemässä vanhempien taitajien kanssa.

Silbo oli kenties vielä 2009 tuntemattompi suurelle yleisölle. Nykyisen paikallisten perinteiden eloonherättämisen yhteydessä arvelen, että silbon historia kirjoitetaan uudestaan.

Bienmesabe niminen lehti (myös nettilehti) kertoo erilaisista paikallisiin perinteisiin liittyvistä aiheista, niin myös silbosta. Tältä sivulta löytyvät kaikki silbosta kertovat jutut.

Ranskankielinen laulu gomeralaiselle silbolle

Heinäkuu 2014 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Aikaisemmat silbojuttuni
Silbo –gomeralainen vihellyskieli
Silbokohtaaminen Güímarissa
 Inga kommentarer: