Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

24.5.14

Plaza Pedro Schwartz Santa Cruzissa

Viime kuukausina olen kävellyt useita kertoja Santa Cruzin kaupunginosasta Cruz del Señor kaupungin linja-autoasemalla, Intercambiador. Matkaa on noin 3 km, ja kadut viettävät alaspäin. Joka kerralla olen pyrkinyt löytämään minulla uusia katuja.

Parin päivän takaisella kävelylläni tulin keskikaupunkia kohti Ramon y Cajal katua pitkin.  Hieman ennen Rambla Pulidolle saapumista kuljin ihmeköynnöksillä, bouganvilloilla, päällystettyjen kaarien alta. Kadun vieressä avautui nyt pieni puisto, jonka olemassaolosta en ollut aikaisemmin tiennyt mitään.

Lehtikioskin kyljessä olevasta tesktistä kävi ilmi, että puistikolla oli tekemistä armeijan kanssa –Plaza Militar.. Tiesin kyllä, että entisen sotilaskomentajan kunniaksi nimetty Plaza Wyeler oli aivan lähellä samoin kuin armeijalle kuuluva rakennus.

Otin pari kuvaa. Kuuntelin lintujen lauluja,ihailin suuria puita ja tämän pienen keitaan suhteellista rauhallisuutta.
Puistoon johtavien portaiden vieressä oli kuitenkin teksti: Plaza Pedro Schawartz.

Siitäpá tulikin sitten tutkimisen aihetta.

Tämä keskellä Santa Cruzia sijaitseva 1880 rakennettu tori/puisto on ollut alkuperäiseltä nimeltään Plaza de Veinticuatro de Febrero, eli helmikuun 24. päivän tori. Sen vieressä oli aikoinaan sotilassairaala, ja puisto tunnettiin kansansuussa nimellä Plaza del Hospital Militar, eli sotilassairaalan tori.

Torin nimi muutettiin vuonna 1919 Pedro Schwartzin toriksi. Hän puolestaan oli Santa Cruzissa vuonna 1854 syntynyt (kuollut 1940) poliitikko. Hän oli myös lakimies ja opetteja. Hän toimi useaan otteeseen Santa Cruzin pormestarina 1800- ja 1900- lukujen vaihteessa.

Niihin aikoihin kun torin nimi muutettiin Pedro Schwartzin toriksi, hän oli La Gomeran edustajana Espanjan hovissa. Pedro Schwartz oli useita vuosia Kanarian provinssin edustajien puheenjohtaja. 


Myöhemmin hän toimi aktiivisesti mm. Santa Cruzin sataman laajentamiseksi, ja Santa Cruzin kaupungin kunnostamiseksi ja kaunsitamiseksi. Mm. läheistä Plaza Weyleria koristava suihkulähde on hänen hankintojaan. Pedro Schwartzille myönnettiin kunniamerkkejä aikaansaanoksistaan..

Monipuolinen herra  siis.

Ajattelin, että kenties seuraavalla kävelykerralla voisi olla aiheellista ottaa reppuun Santa Cruzin katujen nimistä kertova kirja. Se sisältää paljon mielenkiintoisia tarinoita ja historiaa. Kaupungista tulee jotenkin elävämpi tällä tavalla.


Toukokuu 2014 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

2 kommentarer: