Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

1.5.13

Teno Alton korkeuksissa

Tenon niemimaa ja vuoristo kuuluvat Tenerifen vanhimpaan osaan. Siellä on myös jäänteitä ikivihreästä laakeripuumetsästä. Jännittävä, ja ennen kaikkea luonnonkaunis alue.

Teno Altoon pääsee ajamaan vain yhtä tietä. Kävelemällä sinne johtaa useita polkuja.

Autolla ajetaan Buenavista del Nortea kohti ja seurataan tienviittoja, jotka kertovat Mascaan (ja Santiago del Teideen) menevästä tiestä. El Palmar nimisen kylän jälkeen Teno Altoon johtava tie erkanee oikealle.

Hieman risteyksen jälkeen, tulemme paikalle, mistä alkavat monet Tenoa risteilevät reitit.

Luonto on rehevä ja täynnä kukkia. Tie puolestaan kapea ja mutkikas, joten juuri missään ei  voi pysähtyä. Risteyksestä on matkaa Tenon Altolle, eli Tenon korkeimmalle kukkulalle, noin 10 km.

Tie kulkee vuorten rinteitä. Rinteet ovat vihreät ja muistuttavat La Gomeran ikivihreän laakeripuumetsän peittämää keskustaa. Suuria kanervia. Myrttejä, jotka näyttävät aloittavan kukkimistaan. Näen useanvärisiä unikkoja, vaaleanpunaisia, tummanpunaisia, jopa valkeita. Hajuherneen näköiset, tummapunavioletti kukkaiset Etelännätkelmät (Lathyrus tingitanus) kukkivat tienvarressa, samoin ratamoneidonkielet ja paikoin Tenon omat neidonkielet. Mäkikuisman suurikokoinen sukulainen Isolehtikuisma muodostaa kullankeltaisia pensaita. Valkoinen kaitakistus kukkii, ja hieman ylempänä sille tulee kaveriksi maitohorsman värinen Kanariankistus ja Kaitakistus jää syrjään.
Tien varessa on joitain rakennuksia.

Joku oli ajanut saman reitin ja kuvannut sen. Se antaa saa hieman tuntua siitä, millaista on ajaa tuota tietä. (Musiikki on taas tosin johonkin ihan muuhun sopiva mielestäni). Vauhti on huomattavasti suurempi kuin meillä, mutta tie on sama.

Caserio Teno Alto
Vähitellen tulemme kylään ”Caserio Teno Alto”. Matkaa sinne on noin 5 km, mutta tien mutkaisuuden ja vauhdin hitauden takia se tuntuu olevan ”maan äärissä”.

Kylässä on pieni kappeli, tori esiintymislavoineen, baari ja toinenkin, jonka yhteydessä on kauppa. Se tuo mieleeni joskus 50-luvulla näkemäni kyläkaupan Kiuruvedellä, mutta on huomattavasti pienempi.

Tuulee kovasti. Taivas on pilvessä.

Menemme kahville siihen baariin, missä on sekatavarakauppa. Saamme kahvimme ja paikallista tuoretta vuohenjuustoa. Juttelemme kauppiasrouvan kanssa kylän elämästä. Kaupan seinällä on joitain ilmoituksia vuokrattavista taloista ja huoneista lomailijoille. Saan käyntikortin yhdelle niistä.

Hetkeä aikaisemmin sisään oli tullut mies, joka jäi istumaan ja juttelemaan kaupanrouvan kanssa. Rouva sanoo tämän miehen olevan juuri se, jonka käyntikortin sain. Ja kun seuralaiseni kääntyy, kuinkas ollakaan, hän ja tämä mies tuntevat toisensa jo vuosien takaa. Entisiä työkavereita. Seurauksena tästä kohtaamisesta on se, että hän, Arturo, kutsuu meidät katsomaan "paikkoja".    

Talon katsomisen jälkeen jatkamme vielä matkaa. Kauempana on joitain yksittäisiä taloja. Jossain niistä söin kauan sitten aivan ihanaa pikkuvuohesta (cabrito) valmistettua ruokaa. En muista missä se oli. Tai onko sitä enää lainkaan.

Ajamme varovasti. Asfaltilla päällystetty tie on nyt poissa ja sen tilalla on  kapea ja kahdella sementtiuralla vahvistettu tie. Maisema on avoin, täynnä viljelmiä. Osa niistä ei näytä hyljätyltä. Joillakin ollaan parhaillaan töissä. Valkea pakettiauto ohittaa meidät ja jatkaa matkaa. Ilmeisesti täällä on asukkaita.
Tässä vaiheessa käännymme kuitenkin takaisin. Emme ole varustautuneita kylmään tuuleen tai patikkakengillä. Olemme aivan liian kaupunkilaisia pystyäksemme nauttimaan muusta kuin auton ikkunasta katselusta.

Lyhyt dokumentti Teno Altosta ja sen asukkaista
Paluumatkalla otan joitain kuvia. Saan jopa Tenon valkoisen neidonkielen ikuistetuksi. Tosin se oli jo hieman ylikukkinut.

Käännymme takaisin palataksemme Buenavistaan ja pohjoiselle moottoritielle.

El Palmarista eteenpäin jatkamalla päätyy Mascaan ja vähitellen Santiago del Teideen, eikä se reitti puhutellut juuri nyt kaiken mutkittelun jälkeen.

Jäin miettimään olisiko Alberque Bolico – eli Bolicon maja,  ollut se paikka, mikä jäi El Palmarista tultaessa tien oikealle puolelle. Eli jäi jotain tutkimista toiselle kerralle.

Kuviani Teno Altolta

Teno patikoijien paratiisi
Teno on patikoijien paratiisi, sen olen oppinut. Itse en ole siellä liikkunut muuta kuin autolla. Patikoijat saavat suomenkielistä seuraa ja kokeneen oppaan Puerto de la Cruzista. Tenon reitti löytyy sivujen "retkikohteista". Toinen mahdollisuus on Buenavistassa sijaitseva El Cardón. Heidän oppaansa puhuvat espanjan lisäksi englantia ja saksaa.

El Cardon välittää varauksia Alberque Bolicoon. Sinne voi myös soittaa varauksen tai kysellä paikasta maanantaista perjantaihin klo 10.00 - 14.00. Puhelinnumero on  922 12 71 92.

Toukokuu 2013 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Olin maaliskuussa päivän patikka-retkellä Teno Altossa. Retken vetäjänä toimi sinunkin mainitsemasi Mikko Manninen Puerto de la Cruzista. Ajoimme autolla El Palmariin, josta nousimme kävellen Teno Alton kylään ja jatkoimme Baracánin näköalapaikalle. Erityisesti reitillä Teno Altosta Baracániin on upeat vuoristomaisemat. Suosittelen.

Mainitsemasi hajuherneen näköinen kasvi on etelännätkelmä (Lathyrus tingitanus), jota näytti kasvavan paljon El Palmarin laaksossa.

Gracia Penttinen sa...

Kiitos kukkasen suomenkielisestä nimestät. Se ei todella ollut minkäänlaisessa muistipankissa.. Joskus on tehnyt mieli patikoimaan tuonne, mutta se tuntuu asuinpaikastani katsottuna niin kovin kaukaiselta. Pitäisi jäädä lähemmäksi yötä viettämään..Matko oli todella henkeäsalpaavan kaunis..