Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

1.5.13

Pikakäynnilla Punta Tenolla

Lisäys 25.09.2013.. Punta Tenon tie suljetaan liikenteeltä 27.09. Suunnitielmien mukaan se on suljettu noin 6 kk.

Buenavista del Nortessa ystäväni kysyi voisimmeko poiketa katsomassa Punta Tenoa. Mikäs siinä. Tosin en ollut ottanut uimavehkeitä mukaan. Mutta mennään silti. Viime kerrasta on jo varmaan kymmenen vuotta.


Buenavista del Norte on ainoa paikka, mistä johtaa tie tähän Tenerifen luoneisnurkkaan. Sateella ja kovalla tuulella tie on kiinni. Suuret kyltit kertoivat siitä monella kielellä.

Tie nousee rehevän kasvillisuuden läpi. Huomasin monta Tenon erikoista neidonkieltä matkan varrella, mutta ei mitään mahdollisuutta pysäköidä autoa.

Silloin vuosia sitten, tien varressa oli pysähtymispaikka juuri ennen kuin tie kääntyy vielä ylemmäksi ja kulkee tunnelien läpi. Sieltä oli hyvä katsella jyrkkää rinnettä alas, ja merta, tai tien toisella puolella kohoavia yhtä jyrkkiä rinteitä ylöspäin. Nyt se ei onnistunut. Entisen pysähtymispaika ”sisään- ja uloskäynnit” olivat suljetut metallipylväillä.

Näkymät ovat tosi mahtavat, melkein pelottavat. Kalliossa näkyy erilaisia rakenteita, jotka kertovat alueen pitkästä geologisesta historiasta, tulivuoren purkauksista ja niiden laadusta. Joillain paikoin rinteessä näkyy veden uurtamat jäljet niiltä ajoilta, kun on satanut paljon. Vesi virtaa niissä varmaan vieläkin, mutta siinä tapauksessa sitä näkymää ei katsella autosta. Ehkä mereltä voidaan nähdä nämä vesiputoukset.. Kallion vieressä voi veden lisäksi saada tippuvia kiviä niskaansa.


Tunneli tuntuu pitkältä. Paikoin katossa ja seinissä näkyy kosteus. Valaistusta ei ole muuta kuin oman ja vastaantulevien autojen valot.

Löysin videon tästä tunnelista: (Sen musiikki ei oikein mielestäni "sovi", mutta se on tietysti katsojan asia, haluaako hiljentää).

Olemme tunnelin toisella puolen. Oikealla avautuu matalampi rannikkoalue. Sinne on näköjään pystytetty moderneja ”tuulimyllyjä” ja niiden vieressä on valtavan kokoiset muovilla päällystetyt kasvihuoneet. Tämän viljelyksen käynnistäminen on maksanut omaisuuden. Toivottavasti se tuottaa myös. Näyttää silti, että kasvihuoneissa viljellään tomaatteja.

Jäin vain ihmettelemään miten tämä sopii kuvaan Tenon alueesta nimikkeellä ”Parque Rural”, eli suojelualue, missä on sallittua viljellä perinteisin keinoin. Tai onko tämä ranta-alue suojelualueen ulkopuolella. Tarkistan sen joskus.

Tällä matalalla alueella on useita rakennuksia. Ehkä viljelysten omistajat ja henkilökunta joutuvat viettämään öitään täällä. Kasvihuoneiden välisen käytävän päässä näyttää olevan varastorakennus, minne kuorma-autot tulevat lastaamaan.

Kaikki tämän jäi mielikuviksi. Tie oli kapea, ei sallinut pysähtymistä. Viikonlopun kunniaksi paikalla oli runsaasti liikennettä, oli tulijoita ja oli menijöitä. Lähempänä varsinaista Tenon kärkeä näytti olevan rakennus, jota vuokrattaisiin halukkaille.

Halusin nähdä majakan. Pysäköimme ja läksin katselemaan ympärilleni. Väkeä oli runsaasti. Suurin osa näytti olevan poislähdössä. Vedessä pulikoi vielä jokunen. Olin vähän ajatellut, että menen pikkuhousuilla uimaan, mutta jätin sen ajatuksen. Vaikka ajatus uimisesta paikassa, missä eteläinen ja pohjoinen meri kohtaavat toisensa on kieltämättä kiehtova ja jopa jännittävä.. Mutta en ole vielä oppinut yläosattomiin.

Hieman ylempää lähti polku kohti näkölapaikkaa. Kiipesin sinnepäin. Huomasin vielä, että oikealta näköalapaikalle pääsi puulla päällystettyä käytävää. Ilahduin. Tiesin, että saarella on tehty paljon, jotta myös liikuntavammaiset pääsisivät nauttimaan luonnosta ja maisemista. Käytävän puut olivat tosi hyvän- ja tukevantuntuisia – kunnes yksi poikkipuista puuttui. Tässä pyörätuolia olisi nostettava, tai kepin kanssa kulkevan hypättävä. Vähän matkan päässä puuttui toinenkin ja sitten kolmas. Hyvä ajatus, mutta huolehdinta ei vaikuttanut olevan ajan tasalla.



Nyt näkyi majakkakin. Aurinko oli laskemassa. Vasemmalla oli näköalapaikat eteen laitettu esteet, jotta kukaan ei menisi liian lähelle reunaa. Sieltä katselin hetken Los Gigantesin asutusta ja rantojen jyrkkiä rinteitä.


Ilta pimeni koko ajan. Tänne olisi turha jäädä maisemia ihailemaan. Käännyimme poispäin.

Liikennettä oli nyt hieman vähemmän, joten pysähdyimme hetkeksi, jotta saisin muutaman kuvan kallioista. Tunnelin jälkeen pysähdyimme toisen kerran ja otin kuvia, mutta ne eivät enää ole varsinaisesti Punta Tenon alueelta, olkoonkin, että näkymä Tenon vuorille on kaunis.

Kuviani Punto Tenolta

Video lentomatkasta Punta Tenolle

Toukokuu 2013 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


2 kommentarer:

Anonym sa...


Olipa hyödyllinen tieto, että tuolle alueelle pääsee. Siellä kasvaa nimittäin monia mielenkiintoisia kasveja, joita olisi kiva kuvata. Luulin, että tie on suljettu, ainakaan vuokra-autolla ei ilmeisesti saa lähteä. Mietin, että yksi mahdollisuus olisi vuokrata polkupyörä Buenavistasta, jolloin voisi pysähtyä missä haluaa.

gracian moringa sa...

Tuosta vuokra-autosta en osaa sanoa mitään. Tie voi olla jossain vaiheessa kivien tippumisen vuoksi sen verran vaarallinen, että firmat eivät uskalla antaa autoja, jos matkan kohteesta on puhuttava. - Jos olet tottunut pyöräilijä, niin sillä vehkeellä liikkuminen on mielestäni hyvä idea. Ja jos niitä kukkasia haluat kuvata, niin autoa ei voi juuri pysäköidä mihinkään matkan varteen. Pyöra mahtuu paljon paremmin. -Silloin kun myrskyää, tulee ja sataa kovasti, tie suljetaan. Mutta muulloin se on auki. Tiedän, että se on olut välillä suljettu. Ehkä sen jälkeen ilmestyivät ne suuret kyltit, jotka kertovat tien sulkemisesta/aukiolosta. Harmitti kun nyt ei enää voinut pysähtyä siinä "nurkassa", missä tie kääntyy vasemmalla ylös ja kohti tunneleita. Ennen se onnistui. Nytkin siellä oli joitain autoja, mutta ehkä heillä oli jotain erikoislupia ja avaimia lukkoihin, en tiedä..