Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

5.4.13

Tuliunikko kukkii Kanariansaarilla

Vaikka Kanarian saaret ovat ”ikuisen kevään saaria”, niin silti vasta varsinaisina kevätkuukausina kukat alkavat puhjeta väriloistoonsa. Keltaiset ja oranssinväriset kukat vaikuttavat nyt huhtikuun alussa olevan eniten silmäänpistäviä.

Itään- ja eteläänpäin viettävillä rinteillä Güímarin laaksossa kukkii keltaoranssi Kalifornian unikko. Suomesta muistan sen Tuliunikon nimellä. Ruotsissa opin tuntemaan sen nimellä Sömntuta. Molemmat nimet kertovat kasvin ominaisuuksista. 


Suomalainen nimi kertoo kukan intensiivisestä väristä, ja ruotsalainen siitä, että unikeko (sömntuta) aukaisee voimakkaan väriset terälehtensä vasta silloin, kun auringon säteet koskettavat niitä. Yön laskeutuessa kukat kiertyvät uudelleen kerälle, "unikeko tilaansa".

Kanarian saaristoon tuliunikko on kulkeutunut matkustajien mukana. Laji on kotoisin Kaliforniasta, kuten sen espanjalainen nimi, Amapola de California kertoo. Se löytyi Kalifornian rannikolta vuonna 1815. Kasvi sai latinankielisen nimensä Eschscholzia califórnica tutkimusretkikunnan mukana olleen venäläisen tri Johan Friedrich Eschscholtzin mukaan.

Sen jälkeen tuliunikko on vaeltanut koristekasviksi kaikkialle maailmaan, lähinnä kuumille ja kuiville alueille. Nykyään se  on Kalifornian kansalliskukka. Tämä harmaanvihreälehtinen Papaveracea (Unikkokasvit) heimoon kuuluva kasvi on noin 20-40 cm korkea.


Kanarian saarilla se on viihtynyt niin hyvin, että se on paikoin jo luonnontilaisena. Sitä esiintyy kaikilla Kanarian saarilla, mutta se on erityisen yleinen Gran Canarialla ja  Tenerifellä, missä sitä esiintyy paljon saaren ”harjannetieltä” (carretera dorsal) Arafoon  laskeutuvan tien varrella ja Vilaflorissa.
Ennen kuin Tuliunikko ”löydettiin”, sillä oli jo pitkä historia Pohjoisamerikan intiaanien lääkekasvina. He käyttivät sitä rauhoittavana ja kipua lieventävänä. He polttivat sen lehtiä ja kukkia tupakan tapaan. Tuliunikosta tehtiin enimmäkseen uutetta auttamaan unettomuudessa. Tätä uutetta voitiin antaa pieninä annoksi yliaktiivisille lapsille. Uute auttoi lieventämään yöllistä yskimistä. Isompina annoksina se voi olla myös virtsaa erittävä.  Tuliunikon lehtien pureskelu auttoi silloin, kun viisaudenhampaat aiheuttivat kipua tai päähän koski.  Yleisesti on todettu, että tästä kasvista valmistettu yrttitee auttoi verenkiertohäiriöissä. Se voi myös auttaa A vitamiinin imeytymisessä.

Kasvitutkija David Bramwell kertoo Kanarian saarten lääkekasveja käsittelevässä kirjassaan Plantas medicinales de las Islas Canarias, että Kalifornian unikon aktiiviset tärkeimmät aineosat ovat alkaloidit ja flavonoidit, mitkä auttavat rauhoittumaan ja ovat kipuja lieventäviä. Ne auttavat myös  hyönteisten torjunnassa.

Eräs tuliunikossa esiintyvä aineosa – sanguirania - on osoittautunut olevan erityisen aktiivinen kasvaimien yhteydessä. Sen on todettu olevan myös mahdollinen syöpää vastustava aine.

Huhtikuu 2013, © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

1 kommentar:

mummeli sa...

Kiitos taas kerran ihanasta kerronnastasi. On aina juhlahetki lukea tietojasi saarilta. Paljon on erilaista tietoa saanut blogisi kautta.