Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

2.3.13

Kristoffer Kolumbuksesta ja Kanariansaarista

Päivitetty 1.9.2017

Kolumbuksen mmuotokuva Perazan talossa
 San Sebastian de  La Gomerassa
Kanariansaarilla muistetaan Kristoffer Kolumbusta. Kerrotaan hänen pysähtyneen täällä ennen Intian matkalla lähtöään. Hänelle on omistettu taloja. Hänen kerrotaan rukoilleen täällä ja käyneen messussa. Hän vei kanarialaista vettä mukanaan meren taakse, jotta pakanoita voidaan kastaa. Hänellä oli tyttöystävä Kanarialla. Kerrotaan.

Kaikkihan nyt Kristoffer Kolumbuksen tietävät. Hänet, joka purjehti etsimään meritietä Intiaan, mutta löysikin Uuden Mantereen, joka sai nimen Amerikka. Uuden Mantereen löytyminen puolestaan laittoi pisteen Keski-Ajalle ja käynnisti uuden ja edityksellisen Uuden Ajan. Tämänhän opimme koulussa.

Tarkoitukseni ei ole raunioitaa kenenkään maailmankuvaa tai kiistää Kolumbuksen matkoja. Olen vain huomioinut monia asioita lukiessani Kanarian saarten historiaa, yleistä historiaa ,katsellessani TV dokumentteja ja vaeltaessani eri saarilla.. Ihan vain  omia henkilökohtaisia aivoituksiani.

Tämä kartta Kolumbuksen reissuista Kanariasaarilla löytyy
Santa Cruz de Tenerifellä sijaitsevasta
KanarianSaaren sotilasmuseosta
Kerrottua Kolumbuksesta ja Kanariansaarista
Siitä saakka kun Kolumbus lähti laivoineen matkaan kohti länttä, Kanarian saarista tuli pysähtymispiste muillekin merenkulkijoille. Oli opittu ja havaittu pasaatituulten ja merivirtojen myönteinen vaikutus matkantekoon kohti länttä. Kolumbuksen sanotaan olleen se edelläkävijä, tai paremminkin edelläpurjehtija, jonka vanavedessä sitten seurasivat muut, valloittajat, merenkulkijat, merirosvot, kaapparit, kauppiaat, uudisasukkaat, risteilijät…

Kolumbuksen talo San Sebastian de La Gomerassa
Kolumbus ja San Sebastian de La Gomera
Kristoffer Kolumbuksen kerrotaan pysähtyneen La Gomeran pääkapungissa San Sebastian de La Gomerassa kolme kertaa, ennen ensimmäistä matkaa 1942 js sitten toisen matkan 1493 ja kolmannen matkan yhteydessä 1498. 
Kerrotaan, että toisella reissullaan Kolumbus otti mukaansa Aloe kasvin, joka palveli osin merimiesten terveyden ylläpitäjänä, mutta myös ko. kasvin "esiäitinä" uudella mantereella.

Kolumbuksen kerrotaan viettäneen aikaa Gomeralla silloin, kun yksi hänen kolmesta laivastaan ensimmäisen matkan yhteydessä oli korjattavana Las Palmaksen satamassa. Kolumbus oli saaren feodaalihallitsijan vieras ja asui hänen kotonaan. Tosin San Sebastianissa on myös olemassa rakennus, joka tunnetaan Kolumbuksen talona. Hänen ei kuitenkaan oleteta asuneen tässä suhteellisen yksinkertaisessa gomeralaisessa rakennuksessa, joka on kunnostettu aivan viime vuosina, ja jossa on esillä Etelä-Amerikan intiaaniheimojen töitä ja heille kuuluneita esineitä.

Kolumbuksen kaivo Perazan talon patiolla
San Sebastian de La Gomerassa
San Sebastianin ”Perazan”, eli feodaaliherran tullitalon sisäpihalla on kaivo, jonka vieressä on kyltti, jossa kerrotaan Kolumbuksen ottaneen vettä tästä kaivosta, ja jolla sitten kastettiin Amerikan ensimmäiset intiaanit roomalaiskatoliseen uskoon.

Eräs tärkeä henkilö Kolumbuksen pysähtymiselle lienee ollut Hernan Peraza nuoremman leski, kaunis Beatriz de Bobadilla. He olivat jo tavanneet kertomusten mukaan Kastilian ja Aragonin kunikaiden hovissa, missä Bobadilla oli kuningattaren hovineito ja kuninkaan suosikki. Hernan Peraza sai anteeksi syntinsä, eli Gran Canarian valloitajan Juan Rejonin tappamisen, naimalla Beatriz neidon ja tuomalla hänet kauas Kanarian saarille, pois kuninkaan silmistä. Mutta ilmeisesti Kolumbus muisti hänet.

Kolumbuksen kerrotaan myös rukoilleen San Sebastianissa. Nykyisen Asuncionin, eli Neitsyt Marian ylösnousemiskirkon paikalla, oli aluksi kappeli, ja tässä kappelissa Kolumbus siis rukoili.

Teksti kaivon vieressä
Kun laiva oli korjattu Las Palmasissa ja Kolumbus lähti matkaan, hänelle annettiin veden lisäksi ruokaa laivamatkalle.

Vuonna 1960 La Gomeralla päätettiin rueta viettämään Kolumbuksen päivää 6. syyskuuta. Saarella tehtiin luettelo kaikista niistä rakennuksista, joita oli ollut olemassa siihen aikaan, kun Kolumbus poikkesi saarelle. Tämän jälkeen La Gomera on tunnettu nimellä "Isla Colombina" - eli Kolumbuksen saari.

San Sebastianin Parador hotellin seinällä on Kristoffer Kolumbuksen ja Beatriz de Bobadillan muotokuvat. Samat muotokuvat, tai samat kopiot, ovat/olivat nähtävissä myös Perazan tullitalossa olevassa Kolumbuksen laivoja ja matkoja esittelevässä näyttelyssä.

Kolumbuksen talo Vegetassa Las Palmas de Gran Canariassa
Kolumbus ja Las Palmas de Gran Canaria
Las Palmaksen vanhimmassa kaupunginosassa Vegetassa on Casa de Colon, eli Kolumbuksen talo. Tämä mahtava rakennus on vuodesta 1951 museo. Se on koostelma useasta 1400- ja 1500- luvun rakennuksista. Eräs niistä on entinen saaren guvernöörin Pedro de Veran talo. Kolumbuksen sanotaan asuneen ko. herran vieraana silloin, kun hänen laivaansa korjattiin.

Kolumbuksen hytti Santa Maria laivassa
Museossa on kokonainen Kolumbukselle ja hänen matkoilleen omistettu osasto. Yksi huoneista on sisustettu ikääkuin se olisi Kolumbuksen hytti ”Santa Maria” nimisellä laivalla. Osastolla on merikarttoja ja varhaiseen merenkäyntiin liittyviä tarve-esineitä.


Museossa on myös näyttely kulttuureista, jotka löytyivät samalla kun Amerikkaa oli alettu valloittaa.

Tosin on olemassa myös epäilyksiä siitä, kävikö Kolumbus todella Gran Canarialla, ja jos hän kävi, niin asuiko hän todella tässä talossa.


Kyltti San Antonio de Abadin kappelin seinässä
Vegetassa Las Palmas de Gran Canariassa
Vegetassa on myös San Antonio de Abadin kappeli, missä Kolumbuksen kerrotaan rukoilleen. Kappelin ulkoseinällä on tästä kertova laatta.

Kolumbus ja La Palman saari
La Palman pääkaupungissa Santa Cruz de La Palmassa on Kolumbuksen Santa Maria laivan kopio.


Tämän videon alussa on kuvia laivan kopiosta

Kolumbus ja El Hierro
Tämä kolmas Kanarian saari on ollut minulla aivan tuntematon Kolumbuksen yhteydessä . Sain linkin kirjailija ja sanomalehtimies J.J. Benitezin 50 min pitkään ohjelmaan ”El Secreto de  Colón” (Eli Kolumbuksen salaisuus), jossa hän kertoi Kolumbukseen, tämän taustaan ja historiaan liittyvistä laajoista tutkimuksistaan.

Santa Maria laivan pienoismalli
Güímarin pyramidien entografisen puiston aulassa
Hieman itse Kolumbuksesta: eli kuka hän oli  J.J.Benitez  kertoi Kolumbuksen olleen yksinkertaista alkuperää olevien vanhempien lapsi, joka hädin tuskin oli oppinut muuta kuin lukemaan. Tämän hän korvasi sitten vuosikausien opinnoilla. Kolumbus toimi mm. sokerikauppiaana Portugalissa. Sieltä hän siirtyi Madeiralle ja avioitui Porto Santos saaren guvernöörin tyttären Felipa Monizin kanssa vuonna 1476- Saarella asuessaan hän kuunteli tarkkaan merimiesten kertomuksia mm. rannalle ajatuneista erikoisista kasveista, puunrungoista ja jopa ihmisistä. Ja lopulta hän itse pelasti rantaan ajatuneesta haaksirikkoutuneesta laivasta kuolemansairaan merimiehen, jolla oli hyvin erikoinen tarina kerrottavanaan. Kolumbus kuunteli tarinan, merkitsi sen muistiin. Se oli tarina merentakaisista maista ja aarteista. Oli purjehdittava koko ajan länteen. Kolumbus sai lisäksi anopiltaan ne kartat, joihin hänen edesmennyt miehensä, Porto Santon guvernööri oli merkinnyt merenkulkijoiden kertomuksia.

Santa Maria laivan pienoismalli Las Palmasin satamassa
Kolumbuksen vaimo kuoli. Sen jälkeen hän muutti pois Porto Santolta.  Hän tarjosi palvelujaan ensin Portugalin kuninkaalle ja sitten Kastilian ja Argagonin katolilaisille hallitsijoille Isabelalle ja Ferdinandille. Aluksi hänet torjuttiin. Tiedemiehet olivat sitä mieltä, että kaikki Kolumbuksen kertomukset olisivat täysin mahdottomia uskottaviksi. Muutamien vuosien päästä, eli keväällä 1492 Kolumbus sai uuden armon kuningasparin silmissä. Hänet nimitettiin Intian varakuninkaaksi ja amiraaliksi ennen matkalle lähtöään. Tämän lisäksi hänelle luvattiin palkkaa ja kymmenykset löydöistään.

Kartta Güímarin pyramidien entnografisen puiston aulasta.
Ylempänä olevien kolmen laivan reitit olivat
Kolumbuksen kolme reittiä Kanarian saarten kautta
J,.J. Benitezin tutkimusten mukaan Kolumbus lähti meren ylitykselle El Hierrolta. Hän ei mainitse muita Kanarian saaria laisinkaan. Tosin hän toteaa saarten olevan tärkeät merentakaisten reittien yhteydessä. 

Wikipediasta löytyi lyhyt Kolumbukseen ja El Hierroon liittyvä tieto: Sen mukaan Kolumbus olisi viettänyt El Hierrolla 17 päivää odotellen sopivaa tuulta, jotta hänen 17 laivaa käsittänyt laivastonsa pääsisi lähtemään meren ylitysmatkalleen.Puerto Naos nimisestltä rannalta saaren etelärannikolla. Tämä tapahtui Kolumbuksen toisen merenylityksen yhteydessä.
Kolumbuksen joukot saivat El Hierrolta mukaansa myös vettä ja ruokaa.

Benitezin mukaan Kolumbuksen ”loppu” oli kurja. Hän menetti Intian varakuninkaan tittelinsä vuonna 1499, ja jäi ilman palkkaansa, jonka kuninkaat olivat luvanneet hänelle. Kolumbus oli nyt menettänyt myös omaisuutensa ja maineensa. Kun hän kuoli Valladolidissa toukokuussa 1506,  se tapahtui unohdettuna ja huomaamattomasti. Amerikan löytäjän Kristoffer Kolumbuksen hautapaikkakin on epävarma. Toisten mukaan se on Sevillan katedraalissa. Toinen Kolumbuksen hautapaikka on Dominikaanisen tasavallan pääkaupungissa. Tämä saari on Kolumbuksen rakastama ”Española”.

Kanariansaaria ei mainita laisinkaan elokuvassa 1492, mikä kertoo Kolumbuksen laivojen saapumiseta Amerikkaan

Maaliskuu 2013,© Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: