Kanarialainen
musta sika on kuin rakas lapsi, jolla on monta nimeä. Se tunnetaan ainakin
nimillä ”cochino Negro Canario”ja ”Turre Canario” Sika on ollut kotieläimenä Kanarian
saarilla jo esi-espanjalaisena aikana. Arkkeologiset löydökset osoittavat tämän
eläimen olleen saarella jo noin 2500 vuotta, eli saman ajan kuin saarten
alkuperäiset asukkaat. Sian olemassaolosta puhuvat myöhemmin valloittajien
mukana olleet kirjurit aina 1400-luvulta saakka.
Mustan sian
alkuperän historia ei ole täysin varma. Oletetaan, että nämä siat tuotiin eri
muuttoaaltojen mukana Afrikan pohjoisrannikkoilta. Arvellaan, että ne
polveutuvat afrikkalaista alkuperää olevista esi-espanjalaista sioista, ja että
nykyinen kanarialainen musta sika olisi risteys aasialaisen ja afrikkalaisen mustan
sian kanssa. Islamin levitessä Afrikan pohjoisosiin sika hävisi sieltä, ja säilyi
ainoastaan Kanarian saarilla.
Valloituksen
jälkeen Kanarian saaristoon tuotiin iberialainen ja englantilainen sika, jotka
ajan mittaan sekottuivat paikallisen rodun kanssa. Näin syntyi vähitellen se
sikarotu, joka oli täysin sopeutunut saaristolaisiin ja saarelaisiin
olosuhteisiin
El Hierrolla oli
ennen valloitusta sikajumaluus nimeltä Aranfaibo. Tämä sika asusti luolassa
nimeltä Asleheite. Vaikuttaa siltä, että sikajumaluuden suurin homma oli saada
aikaa sade silloin, kun saarella oli pitkiä kuivia jaksoja. Aranfaibo haettiin
ulos luolasta ja se sai olla niin kauan ulkona, kunnes saatiin sadetta. Joskus
Aranfaibo ei päässyt koskaan takaisin luolaansa, vaan sen henki pääsi sikojen
taivaaseen ja ruumis bimbachien (El Hierron asukkaat) vatsaan.
Sika oli hyvin
sopeutunut ihmisten seuraan. Sitä pidettiin yleensä karsinoissa, mutta myös
vapaana. Aikoinaan näitä vapaina liikkyvia mustia sikoja tiedetään olleen myös
Garajonayn alueella La Gomeralla, vaikka toistaiseksi sieltä ei ole löytynyt sian luita..
Tenerifen Guanchit
arvostivat mustaa sikaa, eikä pelkästään sen lihan vuoksi. Sian nahkasta
valmistettiin vaatteita (Tamarco) ja jalkineita. Nahkasta valmistettiin myös
kapeita hihnoja, eräänlaisia nahkaköysiä, joita käytettiin vuohien ja lampaiden
kiinnipitämisessä. Näillä hihnoilla sidottiin myös vuohen nahka muumioiden
ympärille. Sian luista tehtiin koristeita. Kivespusseista saatiin tarve-esineitä.
Valloituksen jälkeen
mainitaan erityisesti Icod El Alton sikakauppiaat Tenerifen yhteydessä. Mustia pikkusikoja
myytiin ja vaihdettiin Siete Cañadas kauppareitin varrella.
Musta sika on
tärkeä geneettinen ”jäännös”. Se on sopeutunut erittäin hyvin paikallisiin
elinolosuhteisiin. Sian nahka on paksu, tumma ja pilkuton. Musta karva on pitkä
ja tuuhea. Sian musta pigmentti auttaa sitä selviytymään hyvin saarten kuumassa
auringonpaisteessa. Sian nahka on täynnä ryppyjä, erityisesti yksilöillä,
jotka ovat saaneet kasvaa vapaasti ilman lisäruokintaa. .
Sian pää on hyvin
erikoinen. Se on lyhyt ja pieni suhteessa ruumiin kokoon. Naaman etupuoli on
täynnä ryppyjä, joiden määrä lisääntyy iän mukana ja kerää pussit silmien
yläpuolelle. Tästä johtuu, että sialla on vanhemmiten suuria vaikeuksia nähdä, ja se on toisinaan täysin sokea. Ryppyjä on myös jalkojen yläosissa. Sian korvat
ovat suuret ja roikkuvat alaspäin. Sialla on suora ja paksu selkä. Uroksilla on
suuret kivekset.
Maalaisväestö ja
siankasvattajat käyttävät tästä siasta nimeä turre. Tämä säyseä eläin liikkuu vanhempana vaivalloisesti,
hitaasti ja raskaasti. Tämä huono liikkuminen voi olla seurausta siitä, että
sikaa pidetään karsinassa.
Yleensä sikaa on
pidetty ”perhesikana”, lihan tuottajana, samalla kun sen lantaa on käytetty
viljelyksillä. Mustan sian lihan laatu on huomattavasti parempi kuin valkoisten
sikojen.
Musta sika vai ruusunpunainen sika
1960 luvulta lähtien
saarille tuotiin toisia sikalajeja, jotka kasvoivat nopeasti ja tuottivat näin ollen
nopeammin. Samanaikaisesti alettiin luopua viljelyksistä ja väki siirtyi
turismin palvelukseen. Musta sika oli häviämisvaarassa.
Musta sika kasvaa
hitaasti samalla tavoin kuin iberialainen sika ja murcialainen sika. Tämä
hitaus ei sovi yhteen nykyisen teollisen tuotantomentaliteetin kanssa.
Vaaleanpunainen sika kasvaa lähes kaksinkertaisella vauhdilla mustaan
verrattuna. Tosin mustien sikojen pitkä lihomisjakso tuottaa aivan erinomaista
ja maukasta lihaa. Perinteisesti
kasvaneiden mustien sikojen liha on kuiturikkaampaa, koska eläimillä on
mahdollisuus liikkua kasvuaikanaan.
Vuodesta 1982 lähtien
mustan sian arvostuskäyrä alkoi taas nousta. La Palmalaiset Juan Franscico
Capote Alvarez ja Mariano García julkaisivat kirjan nimeltä ”El Cerdo Negro
Canario”. La Palman saarihallinto kustansi kirjan.
Nyt huomattiin tämän
perinteisen sikarodun uhanalainen asema. Joiltain saarilta se oli jo ehtinyt häviämäänkin.
Kirjoittajat määrittelivät mustan sian erityispiirteet ja etuisuudet muihin
rotuihin verrattuina. Samalla mietittiin millä tavoin rotu pystytään säilyttämään.
Vuonna 1997
Kanarialainen Musta Sika sisällytettiin espanjalaisten kotieläinten viralliseen
luetteloon.
Mustan sikarodun
säilyttämiseksi perustetiin myös erityisiä saarihallinnon alaisia maatiloja La
Palmalle (Garafia), Tenerifelle (Finca El Helecho) ja lopuksi myös Gran
Canarialle (Osorio). Kaikkein suurin näistä tiloista on tenerifeläinen El
Helecho.
Joitakin vuosia
sitten perustettiin Mustan sian kasvattajien järjestö.
Kanarialaisen
mustan sian sopeutuminen ympäristöönsä saa aikaan sen että siat lisääntyvät
helposti. Tästä syystä Tenerifellä pyritään pitämään siat perinteisissä
karsinoissa ja ulkoilmassa.
Musta sika on
erittäin hedelmällinen. Sikoja ei hedelmöitetä keintekoisesti, vaan se tapahtuu
luonnonmenetelmin. Tämä on eräs nykyisen ”menestymisen” kulmakivistä. Tällä tavalla
pystytään myös varmuudella tunnistamaan eläinten geneettinen tausta.
Emäsian tiineysaika
on neljä kuukautta. Pinoleriksessä näin merkinnän ”kolme kuukautta, kolme päivää ja kolme tuntia”. Tänä aikana emakon tarpeet ovat minimaaliset. Se tarvitsee
vain hyvää ravintoa ja rauhaa.
Tavallisesti siat
porsivat kaksi kertaa vuodessa ja porsaiden määrä on 9-10.. Näin rodun
säilyminen on helposti turvattu ilman suurempia ongelmia.
Musta emakko on luonteeltaan
erittäin ”ädillinen”. Se synnyttää tavallisesti jälkeläisensä ilman apua ja pitää huolen
elinympäristöstään. Sillä on tarpeeksi tissejä suurellekin porsaslaumalla. Rasvavarastonsa
avulla se pystyy takamaan riittävän maidonsaannin pikkunassuilleen.
Porsaat ovat yhdesä emänsä kanssa noin 1,5 kuukautta. Tänä aikana ne saavat ravintonsa pelkästään äidinmaidosta. Sen jälkeen ne alkavat vähitellen syödä itse. Tämä vieroitusvaihe on pikkupossujen elämän kaikkein vaikein vaihe, ennen kuin ne oppivat syömään kiinteää ruokaa, tuntemaan ympäristönsä ja sopeutuvat elämään muista poikueista peräisin olevien sikanuorten kanssa. Emosika saa vieroituksen jälkeen muutaman lepopäivän ja on sitten valmis pariutumaan uudelleen.
Musta kanarialainen
sika on perinteisesti ollut perheen ”possu”, eli se on syönyt sitä mitä
omistajaperheeltä tai maataloudesta on jäänyt yli. Kaiken tämän jäämän sika on
muutanut lihaksi ja rasvaksi. Tämä on ollut erityisen tärkeää niinä aikoina kun
ravintoa oli vähän saatavissa. Mustan
sian selkärasva oli aikoinaan tärkeä perinteisessä ruoanlaitossa.
Nykyäänkin tätä mustan
sian ”possupiirrettä” käytetään hyödyksi
perinteisissä paikoissa. Sika tuottaa samalla hyvää lannoitetta puutarhoihin ja
viljelyksille. Mustaa sikaa kasvatetaan nykyään useilla tiloilla.
Mustan sian kunniaksi
ja tietoisuuden lisääntymiseksi saarelaisten keskuudessa järjestettiin keväällä
2011 Pinoleriksen etnologisen museon alueelle La Orotavassa erityinen Mustan sian viikonloppu. Käytin tilaisuutta hyväkseni ja tutustuin tähän erikoislaatuiseen
sikayksilöön.
Yleisöllä on
mahdollisuus tavata musta kanarialainen sika ainakin Luomutilalla ”Granja El Carretón” Arafossa, luomutilalla ”Alma de Trevejos” Vilaflorissa ja Tenerifen
saarihallinnon koetilalla "Finca El Helecho" Aricossa. Gran Canarialla mustan sian voi tavata saarihallinnon tilalla Finca el Osorio, Terorissa.
Olen saanut maistaa mustan sian lihasta valmistettua ruokaa Arafossa El Carreton ravintolassa La Carreta de Carreton ja Bodegas Monjen ravintolassa El Sauzalissa. Mainitsen nämä kaksi, koska ole käynyt kummassakin. Muitakin ravintoloita on varmasti olemassa.
Joulukuu 2012©Gracia
Penttinen
Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin lainaaminen ilman tekijän kirjallista lupaa kielletty tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti.
Kanarialaisista kotieläimistä
Haluaisitko tavata kanarialaisen mustan sian tai hierrolaisen paimenkoiran
Musta kanarialainen sika - viikonloppu Pinoleressa
Lyhytkarvainen kanarialainen lammas
Fuerteventuran aasi – Güímarin laaksossa
Kanarialainen ajokoira
Kanarialainen musta kalkkuna
Kanarialainen kotikani – Conejo ratonero
Kanarialaisista kanoista
Kanarialainen lehmä - criolla tai basta
Lapalmalainen vuohi
Kanarialainen hilleri
Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin lainaaminen ilman tekijän kirjallista lupaa kielletty tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti.
Haluaisitko tavata kanarialaisen mustan sian tai hierrolaisen paimenkoiran
Musta kanarialainen sika - viikonloppu Pinoleressa
Lyhytkarvainen kanarialainen lammas
Fuerteventuran aasi – Güímarin laaksossa
Kanarialainen ajokoira
Kanarialainen musta kalkkuna
Kanarialainen kotikani – Conejo ratonero
Kanarialaisista kanoista
Kanarialainen lehmä - criolla tai basta
Lapalmalainen vuohi
Kanarialainen hilleri
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar