Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

9.12.12

Pohjoisen Tenerifen vuohi

Vuohet kuuluivat niihin kotieläimiin, joita saariston alkuperäisasukkailla oli ennen valloittajien tuloa. Jokaisella saarella oli ja on edelleen oma, juuri saarikohtaisiin olosuhteisiin sopeutunut vuohirotunsa. Jos esim. lämpimällä ja kuivalla Lanzarotella elävä vuohi tuodaan pohjoisen Tenerifen kosteisiin ja viileisiin olosuhteisiin, ei pysy hengissä, koska sitä ravintoa, mitä se on tottunut syömään ei ole saatavissa. 

Vuohet ovat taka-alalla. Etualalla olevan eläin on
vuorilampaan (muffolon) ja tavallisen lampaan risteytys
Pohjoisen Tenerifen vuohi
Tämän vuohen alkuperä on saaren varhaisissa vuohissa, jotka sitten sekoittuivat Iberian mantereelta (Espanjasta ja Portugalista) tuotuihin vuohiin. Se on sopeutunut elämään Tenerifen maasto-olosuhteissa, ja yleensä saaren korkealla keskiosalla. Vuohilauman suuruus on yleensä 50-70 vuohta. Ne ovat helposti paimennettavia.

Tällä vuohirodulla on pitkäkarvainen turkki, joka on tavallisesti musta tai tumman harmaanruskea. Vuohen korvat ovat suuret. Niissä saattaa olla valkeita alueita. Pää on iso ja pitkulainen, Sarvet ovat hieman alaspäin suunnatut. Pään päällä on karvatupsu. Vuohen palloimaiset utareet osoittavat eri suuntiin. Ne ovat  aina mustat tai valkopilkkuiset.

Vuohinaaraan tiineysysaika on viisi kuukautta. Kilin keskimääräinen syntymäpaino on 3300 gr. Laji lisääntyy helposti, koska usein kilejä syntyy kerrallaan kaksi tai jopa kolme.
Nämä vuohet ovat hyviä maidontuottajia. Tästä maidosta valmistetaan sitten juustoa. Keskimääräinen maidontuotto on 500 litraa 210 päivässä. Vuohet syövät maissia, olkia, jonkun verran ohraa, sadonkorjuun jäänteitä, kuuhierakkaa ym. Niille voidaan syöttää myös kuivamuonaa.

Tenerifellä on vuohia tällä hetkellä niin paljon, ettei ole pelkoa niiden häviämisestä. Tämän lajin vuohia ei tavallisesti myöskään risteytetä muiden vuohirotujen kanssa. Vuodesta 2007 lähtien vuohi on merkitty genelogiseen rekisteriin, mihin kaikki eläimet ovat merkityt. Näin pystytään tunnistamaan jokaisen yksilön ”esi-vuohet”. Vuonna 2008 perustettiin Tenerifen vuohen kasvattajien järjestö, jonka tietojen perusteella puhdasrotuisia vuohia arvellaan saarella olevan kaikkiaan noin 4.500 yksilöä.

Vuohen juusto Tenerifellä valmistetaan tavallisesti pastöroidusta maidosta. Juuston juoksutusaine on eläinperäistä. Jonkun verran valmistetaan myös tuoreesta maidosta (kotona)tehtyjä juustoja, joiden juoksutin on kasviperäinen (ohdake). Kilo juustoa vaatii noin 5 litraa maitoa.

Joulukuu 2012 ©Gracia Penttinen

Inga kommentarer: