Vuohet ovat taka-alalla. Etualalla olevan eläin on vuorilampaan (muffolon) ja tavallisen lampaan risteytys |
Pohjoisen Tenerifen vuohi
Tämän vuohen
alkuperä on saaren varhaisissa vuohissa, jotka sitten sekoittuivat Iberian
mantereelta (Espanjasta ja Portugalista) tuotuihin vuohiin. Se on
sopeutunut elämään Tenerifen maasto-olosuhteissa, ja yleensä saaren korkealla
keskiosalla. Vuohilauman suuruus on yleensä 50-70 vuohta. Ne ovat helposti
paimennettavia.
Tällä
vuohirodulla on pitkäkarvainen turkki, joka on tavallisesti musta tai tumman
harmaanruskea. Vuohen korvat ovat suuret. Niissä saattaa olla valkeita alueita.
Pää on iso ja pitkulainen, Sarvet ovat hieman alaspäin suunnatut. Pään päällä
on karvatupsu. Vuohen palloimaiset
utareet osoittavat eri suuntiin. Ne ovat aina mustat tai valkopilkkuiset.
Vuohinaaraan tiineysysaika
on viisi kuukautta. Kilin keskimääräinen syntymäpaino on 3300 gr. Laji lisääntyy
helposti, koska usein kilejä syntyy kerrallaan kaksi tai jopa kolme.
Nämä vuohet ovat
hyviä maidontuottajia. Tästä maidosta valmistetaan sitten juustoa.
Keskimääräinen maidontuotto on 500 litraa 210 päivässä. Vuohet syövät maissia,
olkia, jonkun verran ohraa, sadonkorjuun jäänteitä, kuuhierakkaa ym. Niille
voidaan syöttää myös kuivamuonaa.
Tenerifellä on vuohia
tällä hetkellä niin paljon, ettei ole pelkoa niiden häviämisestä. Tämän lajin
vuohia ei tavallisesti myöskään risteytetä muiden vuohirotujen kanssa. Vuodesta
2007 lähtien vuohi on merkitty genelogiseen rekisteriin, mihin kaikki eläimet
ovat merkityt. Näin pystytään tunnistamaan jokaisen yksilön ”esi-vuohet”.
Vuonna 2008 perustettiin Tenerifen vuohen kasvattajien järjestö, jonka tietojen
perusteella puhdasrotuisia vuohia arvellaan saarella olevan kaikkiaan noin 4.500
yksilöä.
Vuohen juusto
Tenerifellä valmistetaan tavallisesti pastöroidusta maidosta. Juuston
juoksutusaine on eläinperäistä. Jonkun verran valmistetaan myös tuoreesta
maidosta (kotona)tehtyjä juustoja, joiden juoksutin on kasviperäinen (ohdake). Kilo
juustoa vaatii noin 5 litraa maitoa.
Joulukuu 2012 ©Gracia
Penttinen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar