Kastanjapannujen
savu ja tuoksu leviävät Puerto de la Cruzissa ja monissa muissa paikoissa. Kastajant
kypsyvät hieman ennen vuoden uusien viinien valmistumista. Molempia nautitaan
sitten yhdessä. Saaren pohjoisosassa on järjestetty ja järjestetään kastanjaan liittyviä tilaisuuksia. Marraskuu on
jännittävää aikaa
Kastanjat tuotiin
Tenerifelle valloituksen jälkeen vuonna 1496, myöhemmin kuin La Gomeralle ja El
Hierrolle. Koska Tenerifen ensimmäinen ”elinkeino” oli sokerinviljelys,
hakattiin mm. pohjoisrinteet niin puuttomaksi, että Alonso Fernandez de Lugo
alkoi huolestua vesivarojen häviämisestä. Niinpä vuodesta 1503 saaren
pohjoisrinteiden hakkuualueille alettiin istuttaa kastajapuita. Nykyään tämä
noin 150 ha:n suuruinen ja noin 20 erilaista kastanjapuulajia käsittävä vyöhyke
ulottuu La Matanzasta Los Realejokseen.
Ennen alueelle
istutettiin uusia puita, mutta ei enää. Kastanjapuu viihtyy vulkaanisessa
maaperässä erittäin hyvin. Se ei tarvitse varsinaista lannoitusta. Puun lehdet
putoavat marraskuussa, ja toimivat eräänlaisena itselannoituksena.. Marraskuu
on myös aktiivisin aika, jolloin puu tarvitsee sadetta. Toukokuu-lokakuu on
saarella suhteellisen tasainen. Lämpötila on tällöin 14oC. Kastanjapuu voi
kasvaa 20 metriseksi. Se voi elää hyvin vanhaksi, ja nykyään olemassa
yksilöitä, joiden arvellaan olevan jo tuhat vuotta vanhoja.
Kastanja on
levinnyt Välimeren alueella Iberian niemimaalta aina Kaukasus vuorille saakka.
Pohjoisessa sen kasvuvyöhyke ulottuu Keski-Eurooppaan ja etelässä Algeriaan ja
Marokon vuorille. Perimätiedon mukaan kastanja on kotoisin vähästä Aasiasta,
mistä se tuotiin Kreikkaan noin 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua ja 500
vuotta myöhemmin roomalaiset toivat sen Italiaan, Ranskaan ja Espanjaa. Itse
puun nimi on peräisin kreikan sanoista kastanion karyon, mikä viittaa puun
alkuperään Kastana nimisessä kaupungissa Ponto Euxinon rannalla nykyisen Mustan
meren rannalla. On löydetty myös arkeologisia todisteita siitä, että tämä puu
tunnettiin jo huomattavasti aikaisemmin. Sitä on viljelty vähintään 2500
vuotta. Vaikka kastajapuita kasvoi Iberian niemimaalla, ollaan sitä mieltä,
että kastanja tuotiin Kanarian saarille Amerikasta.
Kastanjan puuaine
on kovaa mutta kevyttä ja erittäin kestävää. Sen tähden sitä on käytetty esim
huonekalujen valmistuksessa. Siitä on myös valmistettu tynnyreitä kuten
tammesta. Kastanja ei ole hyvää polttopuuna koska se palaa erittäin huonosti.
Oksista tehdään esim. koreja. Kastanjan käyttö käsitöissä oli erittäin tärkeä taloudellinen
lisä kanarialaisen maaseutuihmisen elämässä aina 1950-luvulle saakka.
Kastanjapuun
hedelmät, kastanjat sisältävät paljon hiilihydraattia, rasvoja, proteiineja
mineraalisuoloja. Niiden ”vesi” määrä on 70%, eli sama kuin ihmisen. Kastanjan
”pähkinät” kypsyvät syksyllä. Erityisesti nälkävuosina ja sotien jälkeen
kastanjat olivat tärkeä ruokalisä. Nykyäänkin kastajaa käytetään esim. sopissa,
liha- ja kalaruokien kanssa. Kastajanjauhoja käytetään leivonnaisissa ja
makeisissa.
Kansanlääketaidossa
kastanjalla on monenlaista käyttöä, esim. erilaisissa hengityselinten
vaivoissa, yskässä ja reumassa. Kastanjan pähkinöiden kuoresta ja lehdistä
saatua uutetta käytettiin shampoossa. Kastanjan kukkia laitettiin maun
parantamiseksi piipputupakkaan. Kastanjan kuorta käytettiin nahkan parkitsemisen
yhteydessä.
Kastanjien
aikaan, marraskuun lopussa, on myös vuoden uusi viini valmista. Niinpä
Acentejon alueen viinituvissa ja ravintoloissa tarjoillaan erilaisia
kastanjamaistiaisia. Sanontatapa ”Fuerte castaña cojiste”- oletpa humalassa,
liittyy ilmeisesti myös tämän ajanjakson kokemuksiin. Toinen sanontapa ”Te doy
un castaño” - . Läimäytän
sinua – toiminee sen sijaan ympäri vuoden.
Kastanjan käyttöä Kanarian saarilla
Kastanjan käyttöä Kanarian saarilla
November 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar