Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

13.10.12

Haluaisitko tavata kanarialaisen mustan sian tai hierrolaisen paimenkoiran

PÄIVITETTY 08.03.2015 

Turisteja viedään bussilasteittain Puerto de la Cruzin papukaijapuistoon (Loro Parque). Papukaijoja, delfiinejä, hylkeitä, pingviinejä, gorilloja. Aitoja kanarialaisia eläinlajeja?
Delfiinejä voi tavata Kanarian saariston vesillä, mutta tuskin niitä, mitkä viettävät elämäänsä ilahduttaen turisteja papukaijapuiston delfiinishowssa.

Onkohan kukaan turisti kiinnostunut kanarialaisista eläimistä, ja sellaisista kotieläinlajeista, joita oli olemassa jo silloin, kun saarten alkuasukkaat elivät elämäänsä ilmeisen sopusointuisesti ympäristönsä kanssa.
Toistaiseksi en ole sattunut näkemään yhtään turisteille tarkoitettua esitettä sellaisista paikoista. Kanariansaarilla on jostain syystä siirrytty tarjoamaan monia täysin keinotekoisia kohteita.

Toukokuussa 2012 Arafossa vihittiin Tenerifen ensimmäinen luomuvihannes tori. Eräs vihkimistilaisuuden puhujista oli Jesús Días Castro, jonka omistamalla maaperällä tori pidetään. Puheessaan Jesús kertoi lyhyesti tilan vaiheista ja sen 20 vuotisesta olemassaolosta. Mieleeni jäi, kun hän mainitsi ohimennen, että kun hän aloitti luomuviljelyksen, kaikki pitivät häntä tärähtäneenä, ei voi olla olla mahdollista harjoittaa maanviljelystä ilman mitään myrkkyjä. Tilalla olisi myös kanarialaisia kotieläimiä.

Mielenkiintoni oli herännyt. Tenerifeläinen edelläkävijä. Kuka hän on ja mikä sai hänet valitsemaan erilaisen viljelystavan kuin aikalaisensa? Loppukesästä sovin tapaamisesta Jesúksen kanssa El Carretonin ravintolassa.

Ensikohtaaminen aasin kanssa
Tulin hieman ennen sovittua tapaamisaikaa, ja käytin tilaisuutta hyväkseni katsellakseni ympärilleni. Tapasin välittömästi mustan kanaäidin poikasineen. Hieman kauempana jäin katsomaan harmaanruskeaa aasia. En ollut koskaan nähnyt aasia läheltä. Kohtaamisesta tuli aluksi aika lyhyt. Kun lähestyin sitä, alkoi kaikua raastava sireenin ääni. Olinkohan mennyt liian lähelle ja hälytyssireeni alkoi soida. Säikähdyksen jälkeen tarkkailin tilannetta uudestaan. Se "hälytyssireeni" oli aasi itse. Jospa sekin säikähti. Hetken päästä tarkkailimme toisiamme kaikessa rauhassa, ja sain otettua valokuvan muistoksi tapaamisestamme.
Mikä on Finca ecolóciga El Carretón
Luomutila El Carretón sijaitsee Arafon kunnassa, noin 20 minuutin automatkan päässä Santa Cruzista etelään.
Tilan nykyinen koko on 16.000 m2. Esitteen mukaan tilalla tarjotaan kävijöille mahdollisuus nauttia erilaisista kanarialaiseen maalaisympäristöön liittyvistä osa-alueista, kuten viljelyksistä ja eläimistä. Siellä on mahdollisuus tutustua myös paikalliseen geologiaan.

Luomuviljelykset, lähinnä hedelmäpuut, kasvavat ilman kemiallisia lannoitteita tai hyönteismyrkkyjä. Näin paikan maaperä, ilma, vesi ja siellä tuotetut hedelmät ovat terveellisiä ja hyvälaatuisia.
Tilalle on paljon erilaisia kanarialaisia häviäsuhkan alaisia kotieläimiä eri saarilta. Eläimistä kerrotaan yksityiskohtaisesti esittelytauluilla. Tilalla panostetaan ns. uudistuviin energialähteisiin.

Luomutilan LA FINCA ECOLÓGICA EL CARRETÓN ulospäin suuntautuva toiminta alkoi jo 1996. Koululaiset, opiskelijat, opettajat,ovat tärkeitä kohderyhmiä. Tutkijat kuuluvat tilan yhteistyöryhmiin.

Tilalla on ravintola. Siellä on mahdollisuus vuokrata tilaa erilaisia tapahtumia varten. Parkkipaikalla on tilaa autoille ja busseille.

El Carretón on avoin yleisölle:  tiistaista perjantaihin  9 -14  (soitettava ensin) viikonloppuisin ja juhlapäivinä 10-15 ryhmille sopimuksen mukaan. puh 922 513 979 / 686 682 617 / 620 334 300. Sivulla on yhteydenottolomake.    

Taloustieteilijästä luomuviljelijäksi
Tilan perustaja ja omistaja Jesús Días Castro on arafolaisen äidin ja Espanjan manterelaisen poliisipäällikön poika. Hän opiskeli muutaman vuoden taloustieteitä. 22 vuotiaana hän hyppäsi pois suunnitellusta karriääriputkesta, koska hän totesi, ettei halunnut olla kapitalistisen talousjärjestelmän palveluksessa. Se oli hänen mielestään täysin epäinhimillinen, eikä huomioi mitään muuta kuin kaupalliset tarpeet, unohtaen samanaikaisesti aiheuttamansa luonnon ja inhimillisten arvojen tuhon. Hänen mielenkiintonsa kääntyi terveyteen ja ympäristöön liittyviin kysymyksiin.

Seuraavaksi Jesús otti repun selkäänsä ja lähti oppimaan luonnonmukaisia viljelymenetelmiä Manner-Espanjaan. Siellä hän tutustui mm. saksalaisen antroposofin Rudolf Steinerin filosofian mukaiseen biodynaamiseen viljelytapaan. Sen jälkeen hän vietti pari kuukautta eteläisellä Tenerifellä Chayofassa, ruotsalaisen viljelijän biodynaamisella tilalla.

Perintötila käyttöön
Jesús alkoi aluksi kokeilla käytännössä saamiaan oppeja 900 m2 suuruisella perintötilalla Arafossa. Äidin isällä, jota hän ei henkilökohtaisesti tuntenut, oli ollut suuria viljelysalueita. Hän oli monien saarelaisten tapaan matkustanut Kuubaan töihin siinä vaiheessa kun teknillinen vallankumous alkoi. Sen jälkeen hän palasi Tenerifelle ja osti maat ansaitsemallaan rahalla. Hän viljeli mm. perunoita ja tomaattia, ja kävi ulkomaankauppaa mm. Lontooseen ja Amsterdamiin.

Jesús sain äidinperintönä maata nykyisen tilan paikalta. Saadessaan alueen haltuunsa hän siirtyi n s.yhden lajikkeen (Monocultura) viljelystavasta eräänlaiseen sopeutettuun permakulttuuriin. Tilalla kasvoi myös avokaadoja ja viiniköynnöksiä Nyt Jesús alkoi vähitellen istuttaa muita hedelmäpuita, kuten esim. viikunapuita. Tenerifen saarihallinto myönsi puiden istutukseen taloudellista tukea.

Oikealla näkyvä lammas on esi-espanjalainen
lyhytturkkinen lammas
Luonnonmukainen viljely edellytti, että tilalla oli eläimiä lannoituksen järjestämiseksi. Jesús oli kiinnostunut paikallisista kotieläinlajeista. Samalla hän totesi, että monet niistä olivat häviämisuhkan alaisena, koska ne eivät tuottaneet samoja määriä esim. lihaa kuin uudet jalostetut eläinlajit. Jesús kierteli eri saarilla ja tapasi yksittäisiä ihmisiä, jotka säilyttivät esim. yhtä eläinlajia. Näin hän kokosi tilalle olevat eläimet.

Vuosien mittaan Jesús osti lisää maita ympärillä olevilta maanviljelijöiltä. Hän kertoi saaneensa paljon apua useilta ystäviltään tilan suunnittelussa. Sen sijaan hän teki varsinaiset työt aluksi itse. Tilan nykyinen koko on 16 000 m2. Jesúksen lisäksi siellä on kolme muuta työntekijää.

Vähitellen syntyi  idea alkaa pitää ”luontokursseja” koululaisille lomien aikaan. Lapset omaksuvat pieninä kunnioituksen luontoa ja sen prosesseja kohtaan.

Tilan nähtävyyksistä ja kävijöistä
Kun Jesús sai tilan haltuunsa, sen kastelujärjestelmä oli tyypillinen, sementtikourua pitkin juokseva vesi. Kourut ovat tallessa, säästetyt muistoina varhaisista ajoista. Tilan nykyinen vesitankki on hieman ylempänä ja vesijohdot ovat nykyaikaisia putkia.

Saarten alkuperästä kertovat, tulivuorenpurkauksien yhteydessä syntyneet kivet ovat koostumukseltaan ja ulkonäöltään hyvin vaihtelevia. Niitä on kerätty tilalle, jotta kävijälle jää mahdollisuus nähdä pienellä alueella monia erilaisia.

Jesús on rakentanut eräänlaisen itsekastelumekanismin muutamaan paikalle tuotuun kylpyammeeseen. Ne ovat kuin suuria kukkaruukkuja, joiden vieressä oleva vesimäärän kontrollijärjestelmä aloittaa automaattisesti kastelun, kun ammeessa on liian vähän vettä. 

Mielentiinto ympäristösuojeluun on johtanut ”uusiutuvien” energialähteiden esittelyyn. Eräs kaikkein yksinkertaisimmista on auringonlämmöllä toimiva keitin.

Alueelle rakennettiin ravintola, jossa tarjotaan kanarialaista ja kuubalaista ruokaa. Siellä on tilat erilaisia juhlia ja muita suuria väkimääriä kerääviä kokoontumisia varten. Jesús totesi, että nämä rakennettiin, jotta tilaa voitaisiin ylläpitää.

Tilalla on sen olemassaoloaikan ollut 85 000 koululaista ja 5000 ja opettajaa. Siellä on ollut lähes 4000 eläkeläiskävijää ja noin 500 luomuviljelystä kiinnostunutta (maan)viljelijää


 
Katselukierros
Kaiken kuulemani jälkeen olin todella kiinnostunut näkemään mitä kaikkea tänne oli "kerätty". Erityisesti kanarialaiset kotieläimet kiinnostivat minua.

Kanarialaisia mustia sikoja
Tällä kertaa aasi ei kajauttanut hälytyskiljuntaa, vaan antoi katsella itseään ihan kaikessa rauhassa. Sikojen osastolla makaili suuri musta sika melkein liikkumattomana. Kärpäset olivat kerääntyneet sen nahkalla, mutta sika ei heilauttanut korviaankaan. Arvelin, että se oli saanut lämpöhalvauksen ja teki kuolemaa. Huusin vähän kauempana olevan Jesúksen paikalle. Hän vilkaisi nopeasti sikaa ja avasi välittömästi aitaan kiinnitetyn vesiletkun ja suuntasi sian päälle suihkun. Nyt siihen tuli liikettä. Tämä suuri musta urossika nousi ketterästi jaloilleen ja näytti nautiskelevan veden antamasta viileydestä. Samassa karsinassa olevat pienemmät siat kiiruhtivat nekin suihkuun. Syntyneeseen kuralätäkköön tuli sitten tungosta.

Hilleri
Koirien osastolla katselimme pitkäjalkaista ja matalajalakaista metsästyskoiraa. Siellä oli eri saarilta peräisin olevia paimenkoiria, joiden olemassaolosta en koskaan ollut kuullut mitään.

"Hurón" niminen eläin oli jo nimitaululla herättänyt mielenkiintoani. Arvelin senkin olevan koiran. Mutta erehdyin. Hurón on pienikokokoinen, mielestäni pienen näädän näköinen otus, joka on hurja metsästäjä. Kanin pyydystäjät lähettävät sen kanin pesään häätämään asukkaan ulos, jotta voivat sitten ampua sen. Tämä pieni eläin tunnetaan Suomessa nimellä hilleri.

Kasvimaailma oli myös runsas. Mielenkiintoinen tuttavuus oli Neem-puu. Se on intialaisille pyhä puu, ja sitä käytetään mm. hyönteisten torjunnassa. El Carreton on ensimmäinen paikka, mihin sitä on istutettu Kanarian saarilla. Kysymyksessä ei siis ole tyypillinen kanarialainen puu. Tarhassa on useita erilaisia viikunapuulajikkeita. Jésus on eräällä puutarhan osalla istuttanut niitä yhteen viikunakaktusten kanssa. Puun juuret tunkeutuvat syvälle maahan ja noutavat kosteutta, jonka kaktukset sitten säilyttävät. Tämä on eräänlainen kestävyyskokeilualue, jota ei kastella edes pitkinä kuivina kausina, kuten kuluvana vuonna.

Kierroksen lopuksi palasimme lähtökohtaan, ravintolaan. Oli lounaan aika, joten päätin jäädä maistamaan tämän talon mustan sian lihasta tehtyä ruokaa. Havaitsin se tosi hyväksi ja suosittelen mielelläni edelleen.


Kasveja ja eläimiä
El Carretonilla puiden ja eläinten vieressä on lyhyt kertomus siitä mikä ko. yksilö on, mistä se tulee ja myös miten sitä käytetään tai on käytetty luonnollisessa ympäristössään.

Tässä tiivistetty luettelo
Vierailuni aikana ottamani kuvat 
Kuvia El Carretonin sivuilta

Lokakuu2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: