Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

10.10.12

Kasvitieteilijän syntymäpäivä

Päivitys 21.12.2017

Tänään on Eric Ragnar Sventeniuksen syntymästä kulunut 102 vuotta.


Hän syntyi lokakuun 10.päivä vuonna 1910 Skirössä, Smoolannissa Alfred ja Maria Svenssonin perheeseen.  Kasteessa hän sai nimet Erik Ragnar.

Erik Ragnar kasvoi, varttui ja muutti vähitellen pois Smoolannista. Hän asui useita vuosia Espanjassa, ja teki siellä ollessaan töitä mm. eräässä luostarissa Kataluniassa. Hän vaihtoi uskontoa ja sai uuden nimen, Eric Ragnar Sventenius. Vuonna 1943 hän muutti Puerto de la Cruziin Tenerifelle.

Sen jälkeen kun olin alkanut kiinnostua kanarialaisesta kasvimaailmasta, Sventeniuksen nimi tuli usein esille. Vähitellen hänestä tuli todellinen paikallinen kasvi-idoolini.

Pieni katsaus kanarialaisen kasvitutkimuksen historiaan
Eurooppalaiset kasvitutkijat ovat jo vuosisatoja jättäeet jälkensä Kanarian saaristoon. Sen jälkeen kun Kanariansaaret olivat valloitetut, katseet suunnattiin vielä valloittamattomiin maihin Etelä- ja Keski-Amerikassa. Ja sitä mukaa kun uusia maita jäi Espanjan alaisuuteen, sikäläiset tiedemiehet matkustivat tutkimaan tätä vastavalloitettua Uutta Maailmaa. Eurooppalaiset tiedemiehet sen sijaan tulivat Kanariansaarille, ja löysivät sieltä hyvin erikoisen kasvi- ja eläinmaailman. He julkaisivat koko ajan uusia löytämis- ja tutkimusraporttejaan. Espanjalaisen tiedemiesten raporteilla Uudesta Maailmasta oli aivan erilainen kohtalo. Niitä ei joko saatu koskaan julkaistuiksi, tai ne julkaistiin vasta satoja vuosia myöhemmin.

Kanarian saaristoon liittyviä tärkeitä tutkijanimiä ovat mm. Alexander von Humboldt, Hermann Wildpret, Günther W.H. Kunkel, ja Ragnar Eric Sventenius. Ruotsalainen Carl von Linné voidaan myös mainita tässä yhteydessä. Hän ei tosin koskaan käynyt itse Kanariansaarilla, vaan lähetti sinne oppilaitaan, jotka sitten toimittavat Linnélle kasvinäytteitä

Puerto La Cruziin perustettiin vuonna 1788 kasvitieteellinen puutarha – joka perustamisensa aikoihin oli nimeltään ”La Orotavan sopeuttamispuutarha”. Nimi johtui siitä, että tähän puutarhaan tuotiin trooppisen ja lämpimän alueen kasveja, jotka sitten ”sopeuttamisen” jälkeen siirrettiin kuninkaalliseen puutarhaan Madridissa.

Tekstini puutarhan historiasta

Sventenius tulee kuvaan mukaan
Eric Ragnar Sventenius aloitti työt kasvitieellisen puutarhan puutarhamestarina ja tutkijana 1940-luvulla.
Sventeniuksen löytämä harvinainen
"Echium triste",
Rascan alueella Tenerifellä
Hän oli erittäin kiinnostunut kasveista ja eläimistä, mikä vei hänet useille tutkimusmatkoille kaikkialle Makaronesian saaristoista. Hän löysi vuosien mittaan 100 ennen tuntematonta kasvia. Hänen mukaansa ”kastettuja” ”sventenii” tai ”sventenia” nimisiä kasveja on paljon. Puerto de La Cruzin kasvitieellisessä puutarhassa säilytetään hänen noin 40 000 kasvia käsittävää kasvikokoelmaansa. Siellä ovat myös Sventeniuksen kasvipiirrokset.

Eric Ragnar Sventenius työskenteli Puerto de La Cruzin kasvitieteellisessä puutarhassa 29 vuotta. Sen jälkeen hän muutti Gran Canarialle, missä hän kuoli vuonna 1973.

Sventenius oli erittäin hyvin perehtynyt Kanarian saariston kulttuuriin. Hän oli sitä mieltä, että tunteakseen saariston kasvimaailman oli myös tunnettava alkuperäisväestön historia ja heidän elämänmuotonsa.
Kanarialainen puutarha sydämenasiana
Viimeisinä Tenerifen vuosiaan Sventenius yritti innostaa paikallisia polittiikkoja perustamaan pelkästään kanarialaisia kasveja sisältävän kasvitieteellisen puutarhan Martianezin rinteeseen Puerto de La Cruziin. Tässä rinteessä on mm. joukko vanhoja saaren alkuperäisväestön guanchien asuinluolia. Rinne näytti Sventeniuksen aikaan aivan erilaiselta kuin se on nykyään.

Tekstini Martianezin rinteestä

Viera y Clavijon kasvitieellinen puutarha
Sventeniuksen pyrkimykset kasvitieellisen puutarhan perustamisesta eivät onneksi kaikuneet aivan kuuroille korville. Tenerifen naapurisaaren – ja kilpailijan monessa asiassa – Gran Canarian poliitikot tajusivat tämän kasvitieteellisen puutarhan perustamisen tärkeyden. Näin Sventenius sai olla mukana suunnittelemassa, perustamassa ja toteuttamassa kanarialaisten kasvien kasvitieteellisen puutarhan ”Viera y Clavijon” rakentamista lähelle Gran Canarian pääkaupunkia Las Palmasta.
Sventeniuksen patsas Viera y Clavijon puutarhassa

Kohtalo puuttuu Sventeniuksen elämään
Toisinaan on vaikeaa ymmärtää elämää ihmisen näkökulmasta. Näin kävi myös Ragnar Eric Sventeniuksen elämän suhteen. Silloin kun hänen unelmansa Kanariansaarten kasvien kasvitieteellisestä puutarhasta toteutuivat, hän oli jo 60 vuotias. Hän ei ollut koskaan naimisissa, mutta oli nyt aikeissa avioitua pitkäaikaisen rakastettunsa kanssa. Elämällä oli ilmeisesti toinen suunnitelma. Eric Ragnar Sventenius jäi auton alla aivan puutarhan ulkopuolella kesäkuun 23. päivänä vuonna 1973.

Lisätietoja Sventeniuksesta
Hänen läheinen ystävänsä ja työtoverinsa Antonio González y González on kirjoittanut kirjan nimeltä ”La botánica, Sventenius y yo”. Tässä kirjassa hän kertoo ystävyydestään Sventeniuksen kanssa ja heidän yhteisestä harrastuksestaan, Kanariansaarten kasveista.

Sventeniuksesta löytyy pitkä artikkeli aikakauslehdessä ”Rincones del Atlántico” (nr 6/7 – 2009/2010, ). Artikkeli julkaistiin Sventeniuksen 100-vuotissyntymäpäivän muistoksi.

Sventeniuksen hauta Viera y Clavijon puutarhassa


Ragnar Eric Sventenius on itse kirjoittanut latinankielisen kirjan nimeltä Additamentum ad floram Canariensem, jonka toivon mukaan pystyy löytämään Tukholman yliopiston kirjaston kätköistä.
Lisäys 2017 
Osallistuin joulukuussa 2017 Sventeniusta koskevaan seminaariin, jonka järjesti "Instituto del los Estudios Canarios". Siinä yhteydessä minulle selvisi, että Sventeniuksen 100 vuotis- syntymäpäivän aikaan oli järjestetty suuri seminaari, jossa mm. Sventeniuksen entiset työtoverit ja ystävät puhuivat. Näistä puheenvuoroista koottiin kirja, joka ilmestyi 2017. Sen  voi ostaa La Lagunasta ko. instituutin toimistosta. Luettuani totesin, että Sventeniukselle olivat ollet sormet monessa muussakin kanarialaista kasvimaailmaa edistävässä asiassa, vaikka tuskin kukaan edes ajattelee asiaa, puhumattakaan, että tietäisi niistä. Eli suosittelen todella ko. kirjan hankkimista ja lukemista.

Lokakuu 2012© Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Tenerifen pùutarhoista
Inga kommentarer: