Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

7.9.12

Kuninkaiden Neitsyen juhlat ovat El Hierron suurimmat kansanjuhlat

Päivitys kesäkuussa 2017

Kappeli Las Dehesaksessa
Kuninkaiden Neitsyen juhla vietetään kappelilla La Dehesassa vuosittain 24. syyskuuta. Ihmiset juhlivat tavallisesti edellisenä iltana kynttilöiden juhlaa – Fiesta de los Faroles. Tässä juhlassa väki kävelee kynttilät kädessä aina Neitsyen kappelille saakka. Seuraavana aamuna Neitsyttä kannetaan juhlakulkueessa.
Virgen de Los Reyes

Varsinainen SUURI juhla on Kuninkaiden Neitsyen joka neljäs vuosi tapahtuvat ”laskeutuminen”. Seuraavat laskeutumiset ovat heinäkuun alussa vuonna 2013 ja 2017.


Kolmen kunikaan Neitsyt saapui El Hierrolle tammikuun 6. päivá 1547.  Hän oli peräisin haaksirikkoutuneesta laivasta. Sen miehistäo játti Neistyhahmon saarelle kiitokseski saamastaan ruoasta ja juomasta.

Neitsyeen liitetään monia eri päivääriä. Häneen liitetáän myös joitain ihmetapahtumia. Eräs näistä oli turkkilaisen orjanpyytäjälaivan haaksirikkoutuminen vuonna 1637 kappelin läheisellä rannikolla.. Laivan rikkoutuessa, orjat jäivät pyydystämättä. Pelastettu miehisö totesi haaksirikon olleen Neitsyen aiheuttama.

Neitsyen ihmeitä tekevää voimaa käytettiin myös saarelasiten taistelussa heinäsirkkoja ja kuivuutta vastaan.

Vuodesta 1643 Neitsyt sai tittelin "María Santisima Nuestra Madre ja Señora de los Reyes".  Eli  "Maria, Kaikkein Pyhin Äitimme ja Kuninkaiden Rouva".. Samalla hänestä tuli virallisesti saaren suojelushahmo, jonka palvontaan kuului vuosittainen, tammikuun 6.  päivä  tapahtuva pyhiinvaellus.  Neitsyestä käytetään yleisesti puhuttelunimeä Madre Amada, rakastettu Äiti

Vuoden 1741 tammikuusta lähtien päätettiin, että Neitsyt kannetaan Valverdeen ja takaisin joka neljäs vuosi. Ainoa katko tässä perinteessä oli Espanjan sisällsisodan aikana, vuonna 1937.

Jokaisen kylän asukkailla on oikeus kantaa Neitsyttä yhdessä oman kylänsä pyhimyksen kanssa.

Videossa vuodelta 2009 näkyy miten kantamisvaihto tapahtuu. Siinä kuuluu taustalla tyypillistä musiikkia, jossa ovat mukana rummut, kastanjetit ja kimeä-ääninen pieni huilu

Hatun yksityiskohtia
Kuva: María López-Chavez
Kantamisärjestys kylän pyhimyksen kanssa on seuraava
 • San Simón Sabinosan kylästä,
 • San salvador El Golfon kylästä,,
 • San Pedro El Barrion kylästä,
 • San Isidro Valverden kaupungista,
 • San Telmo Puerton kylästä,
 • San Juan El Tamadusten kylästä,
 • San José Isoran kylästä,
 • San Andrés San Andrésin kylästä
 • San Antón El Pinarin kylästä.
Tanssijoita,
 huomaa erilaiset päähineiden koristeet
Kuva: María López-Chavez
Samanaikaisesti tanssijat tanssivat Neitsyen tanssia ja tajarastea aina siihen saakka kunnes tullaan paikkaan nimeltä Cruz de los Reyes - Kuninkaiden risteys. Täällä suuret ihmisjoukot ovat odottamassa. Paikalla syödään perinteisiä juustokakkuja, perunoita, kalaa, lihaa ja juodaan viiniä. Neitsyelle lausutaan runoja ja häntä ylistetään.

Neitsyt saapuu illalla Valverdeen. Juhlien lopuksi pidetään ilotulitus ja soitetaan kirkon kelloja. Sen jälkeen neitsyt vaeltaa kylästä kylään seuraavan kuukauden ajan, Kun kuukausi on ohi, neitsyt palaa kappelille jokaisen kylän pyhimyksen saattamana vuorollaan.
Päähineiden koristenauhoja
Kuva: María López-Chavez

Tanssijoiden asu on hyvin erikoinen. Heillä on värikäs päähine, josta riippuu erivärisiä nauhoja. Paita on valkoinen, mutta hartioita peittää eräänlainen punainen pieni viitta. Asuun kuuluu polviin saakka ulottuva valkoinen hame. Vyötärölle on sidottu punainen esiliina. Housut ovat valkoiset. Tanssiessa kastanjetteja soittavat kädet ovat koko ajan koholla.

Kuviani kappelilta

artikkelini, jossa kerron kappelista ja Neitsyen taustasta   

Syyskuu 2012 ©Gracia Penttinen
Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin lainaaminen ilman tekijän kirjallista lupaa kielletty tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti. Eri Kanariansaarten suojelusnneitsyistä
 1. Candelaria -Temppeliritareiden viimeinen Neitsyt
 2. Candelarian Neitsyen koti on noussut uuteen kirkolliseen arvoluokkaan 
 3. Hetkiä El Hierrolla – Virgen de los Reyes kappeli
 4. Teror, Neitsyt jaMänty

.

Inga kommentarer: