Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

20.8.12

Hetkiä Hierrolla - Tigaday ja “Carneros”

Páivitys 2018
La Frontera kunnan virastotalo
Tigaday on kylä, joka sijaitsee El Golfon alueella, La Fronteran kunnassa. Viettyäni neljä iltapäivää ja yötä tällä alueella voin sanoa, että se on vaikuttaa olevan La Fronteran kunnan sydän.

Tigaday sijaitsee noin 300 m:n merenpinnan yläpuolella. Siellä asuu vajaat 1300 henkilöä. Tigadayssa on La Fronteran kunnan virastotalo, kultuuritalo, bussiasema, useita pankkeja, erilaisia kauppaliikkeitä. Etsiessäni Googlen avulla tietoja kylästä, löysin sivukaupalla hotelleja, pensionaatteja ja maaseutuhotelleita. Täältä onkin helppo lähteä etsimään eri turistikohteita. Tästä syystä Tigaday on ilmeisesti paikka, jossa turistit yöpyvät.

Tigadayssa on sunnuntaisin viljelijöiden vihannestori.

Juoksentelin useana iltapäivänä etsimässä alueesta kertovaa turistiopasta. En löytänyt mistään. Yhden pienivalkoimaisen kirjatiskin löysin, mutta ilman turisti-infoa. Sitä ei löytynyt myöskään kunnan virastotalosta. Joten – on paras etsiä Valverden turistitoimisto, tai hankkia opaskirjat ennen saarelle tuloaan.

Tigadayhin on pääkapungista Valverdesta El Mocanalin kautta matkaa 13 km. Hieman yli 2 km tästä tiestä kulkee 2002 avatussa tunnelissa. Sitä ennen Valverdeen kuljettiin 40 km maantie, joka nousi aluksi noin 1000 km El Golfon muodostaneen entisen kraaterin reunalle.

 lisäys 2018: Hierrolla on jo muutamia vuosia ollut erityinen turisteille tarkoitettu infosivu: http://elhierro.travel/

"Los Carneros"
Tigaday lienee kuitenkin tunnetuin, ainakin Kanarian saaristossa, erikoisesta tavasta juhlia karnevaaleja. Silloin kylän nuoret pukeutuvat ns. karnerojen nahkoihin, vuohennahkaan, jota on valmisteltu koko edeltävä vuosi. Carneron pääkin peritetään nahkalla tai jopa sarvilla. Kasvot maalataan mustiksi.

Nykyään tämä carnerojen ”juoksu (correr los carneros) tapahtuu karnevaaliaikaan sunnuntaina ja tiistaina.

Tätä perinnettä ja pukeutusmistapaa on tutkittu kansanperinteisessä mielessä. Olen nähnyt myös merkinnän siitä, että tämä olisi alunpitäen vanha pakanallinen hedelmällisyysriitti

Ne, jotka eivät ole karnevaaliaikaan paikalla, voivat ihailla Carneron patsasta Tigadayn keskustasta, Cruz Alta nimisen kadun alapäässä.

Löysin sivun, jolla on satoja kuvia "carnerotilanteista" Tigadayssa;

Aikasemmin Carnerot olivat yleisiä varsinkin ylhäällä sijaitsevissa kylissä kuten Isora, San Andrés, El Pinar ja Guarazoca. Näiden kylien asukkailla oli tapana laskeutua (mudanza, eli muutto) alas laaksoon tiettyinä kuukausina syöttämään karjaa ja hoitamaan alempana sijaitsevia pikku viljelyksiään

Lisäys 2018 KanarianSaariston hallitus teki näistá "karneroista" kulttuurimuistomerkin (BIC = Bien Interés Cultural) helmikuussa 2018.

Carneros de Tigaday 2012

Kuvani Tigadaysta

Elokuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Juttujani El Hierrosta
 1. Lähtisitkö El Hierrolle -yleistietoja
 2. Viini-ruoka-turismikurssista Hierrolla kesällä 2012
 3. El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalue
 4. Hetkiä El Hierrolla – Ensimmäisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
 5. Hetkiä El Hierrolla – Toisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
 6. Hetkiä El Hierrolla - Las Playas ja Parador hotelli
 7. Hetkiä Hierrolla– näköalapaikka Mirador de la Peña ja ravintola
 8. Hetkiä Hierrolla- El Poblado Guinea – Vanhoja taloja ja sisiliskojen uudelleenelvyttämistä
 9. Hetkiä El Hierrolla - Maailman pienin hotelli ja La Maceta uimaranta
 10. Hetkiä El Hierrolla – Virgen de los Reyes kappeli
 11. Kuninkaiden Neitsyen juhlat ovat El Hierron suurimmat kansanjuhlat
 12. Hetkiä Hierrolla - Nuestra Señora de Candelarian kirkko LaFronterassa
 13. Hierrolaisesta ruoasta ja juomista  
 14. Hetkiä Hierrolla - Rentoumassa Tamadustessa El Hierrolla 
 15. Hetkiä Hierrolla - Pyhä puu Garóe ja sen historiaaInga kommentarer: