Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

19.8.12

Hetkiä Hierrolla - Nuestra Señora de Candelarian kirkko La Fronterassa

Nousumatkalla El Golfosta Valverdeen poikkesin katsomassa miltä näyttää hierrolainen Candelarian Neitsyt ja hänen temppelinsä.

Kirkossa on erillinen Joapira nimisellä kukkulalla sijaitseva kellotapuli, jota olin katsellut koko laaksossa vierailuni ajan.

Tämä entisessä Fronteran kunnan keskustassa sijaitsevaa kirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1612, ja se valmistui vuonna 1615. Kirkkorakennusta on jouduttu korjaamaan useaan otteeseen.

Aluksi kirkko oli pienikokoinen kappeli, jonka kävijät olivat laaksossa tilapäisesti ”muuttojen” aikana asuvia hierrolaisia. Ilmeisesti kappelissa oli paljon kävijöitä ja se oli heille tärkeä. Vuonna 1722 laaksossa riehui myrksy, jonka jälkeen kappeli oli korjattava. Se tehtiin asukkaiden varoilla. Sen jälkeen arkkipiispa alkoi nähdä kappelin arvon seurakuntalaisille. Hän käynnisti vuonna 1811 kappelin suurennustyöt, eli siitä tuli vuonna 1818 se suurikokoinen kirkko, mikä se on tänä päivänä.
Kirkossa on nyt kolme laivaa, joista keskimmäinen on suurin ja levein.

Kirkon silmiinpistävimmät hahmot olivat itse Candelarian Neitsyt, istuva Jeesus patsas, joka esiintyy useassa kirkossa ja tunnetaan nimellä ”Señor de la Piedra”, eli Kiven Herra. Sivulattarikaapissa oli myös Dolorosa, eli sureva Neitsyt Maria.

Candelarian Neitsyttä juhlitaan, täällä niin kuin muuallakin, helmikuun 2. ja elokuun 15. Päivä.

Kirkkotorni sijaitsee kukkulalla, 25 metriä kirkkoa korkeammalla. Laskin, että sinne johti 35 porrasaskelmaa. Portaat ovat tehty laavakivestä, jossa näkyy selvästi köysilaavan muoto.

Kellotornin ovi oli lukosssa, joten tyydyin katselemaan sinne johtavia 12 m korkeita portaita tornin ikkunoista. Kahdeksankulmainen torni on paljon myöhempää vuosikertaa kuin itse kirkko. Sen seinässä esiintyvät vuosiluvut 1880 ja 1957.

Nykyään torni on eräänlainen laakson kello siinä mielessä, että sieltä soitetaan tunnit ja puolet tunnit laakson asukkaille.

Valokuvia kirkosta ja kellotapulista - (Paina "Bildspel")
 
Elokuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Juttujani El Hierrosta
 1. Lähtisitkö El Hierrolle -yleistietoja
 2. Viini-ruoka-turismikurssista Hierrolla kesällä 2012
 3. El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalue
 4. Hetkiä El Hierrolla – Ensimmäisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
 5. Hetkiä El Hierrolla – Toisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
 6. Hetkiä Hierrolla- Tigaday ja “Carneros”
 7. Hetkiä El Hierrolla - Las Playas ja Parador hotelli
 8. Hetkiä Hierrolla– näköalapaikka Mirador de la Peña ja ravintola
 9. Hetkiä Hierrolla- El Poblado Guinea – Vanhoja taloja ja sisiliskojen uudelleen elvyttämistä
 10. Kuninkaiden Neitsyen juhlat ovat El Hierron suurimmat kansanjuhlat
 11. Hierrolaisesta ruoasta ja juomista
 12. Hetkiä Hierrolla - Rentoumassa Tamadustessa El Hierrolla
 13. Hetkiä Hierrolla - Pyhä puu Garóe ja sen historiaa 2 kommentarer:

Anonym sa...

Kaunis kirkko mutta, kellotapuliin kun kurkisteli tuli pettymys, sisällä "roinaa", kellotapuli iltavalistuksessa todella kaunis!!!

gracian moringa sa...

Kiitos kommentistasi Anonyymi.
Kun puhut "roinasta", arvelen, että olet käynyt siellä.
Omasta katselustani totean sen, että näin ikkunoista ainoastaan ylösjohtavat portaat. En kiinnittänyt huomioita mihinkään lattialla tai nurkissa oleviin.
Valaistu torni, jota katselin iltaisin Tigadaysta, on todella kaunis.
Tervehdys. Gracia