Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

19.8.12

Hetkiä El Hierrolla – Virgen de los Reyes ja hänen kappelinsa


Päivitys 2018

Tämä neitsythahmo, Virgen de Los Reyes, on El Hierron suojeluspyhimys. Hänen pyhäkkönsä sijaitsee El Hierron asumattomassa kolkassa, useiden mutkien ja nousujen takana Las Dehesas nimellä tunnetulla alueella.

Las Dehesas on yhteislaidunmaata ja vuohipaimenten aluetta. Aikaisemmin tietä katkaisivat portit, jotka oli ensin avattava ja sitten suljettava jäljessään. Nyt jokaisen portin paikalla on kuoppa, jonka päälle on laitettu pyöreitä ja pyöriviä metalliputkia, joita eläimet eivät uskalla ylittää. Autolla on näin ollen helpompi liikkua.

Virgen de Los Reyes, on Kolmen Kuninkaan Neitsyt. Nämä kuninkaat tunnetaan Suomessa kolmena itämaan tietäjänä.

Neitsyt on ollut El Hierrolla vuodesta 1546 lähtien. Sen toivat saarelle Amerikkaan matkalla olleet haaksirikkoutuneet merimiehet. He vaihtoivat Neitsyen ruokaan ja veteen. Saatuan laivansa kuntoon ja jatkomatkalleen muonaa, he yrittivät viedä Neitsyen mukanaan ja toivat hänet takaisin laivaan. Mutta Neitsyt halusi jäädä El Hierrolle, koska laiva ei liikahtanutkaan niin kauan kuin hän oli mukana. Vasta sitten kun Neitsyt oli palautettu paimenille, laiva suostui liikkumaan pois saaren vesiltä. Neitsyt sai nimensä ”Kuninkaiden Neitsyt”, siksi, että hänet tuotiin saarelle 6. tammikuuta, joka on kolmen kuninkaan juhlapäivä.

Neitsyt oli paimenten luolassa (Cueva de caracoles), jota siitä lähtien kutsuttiin Neitsyen luolan (Cueva de Virgen) nimellä, aina siihen saakka kunnes vuonna 1577 valmistui ensimmäinen kappeli, joka oli sekä Neitsyen että paimenten turvapaikka. Nykyinen kappeli rakennettiin vuonna 1614 ja kunnostettiin vuonna 1818.

Saarta kohtasi vaikea kuivuus vuonna 1740. Kymmenes saaren asukkaista ja karjasta kuoli. Nyt muistettiin Neitsyen ihmeelliset voimat ja häneltä pyydettiin apua sateen saamiseksi. Neitsyt kannettiin Las Dehesta Valverdeen samalla kun rukoiltiin sadetta. Sade tuli siinä vaiheessa kun kulkue ehti Ajare nimiselle kukkulalle.

Siitä saakka vietetään suurta juhlaa, joka tunnetaan nimellä “La Bajada de la Virgen de los Reyes”, eli Kuninkaitten Neitsyen alastulo. Sitä juhlitaan joka neljäs vuosi heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina. Juhlintavuosia ovat  esim. 2013 ja 2017.

Neitsyt kannetaan ensin Valverdeen kirkkoon ”Nuestra Señora de Concepción" eli ”sikiämiskirkkoon, jonne on kävellen matkaa 28 km. Sieltä Neitsyt jatkaa matkaa saaren jokaiseen suurempaan kylään. Kantajat vaihtuvat alueen rajalla. Neitsyt saa nyt mukaansa tämän kylän suojeluspyhimyksen. Neitsyen saarikierros kestää noin kuukauden. Sen jälkeen hän palaa kappeliin Las Dehesassan.

Neitsyen kantamistapahtumaan osallistuvat jokaisesta kylästä ns. bailarines, eli tanssijat. He ovat puetut valkoisiin housuihin ja paitaan. Jokaisella on pieni punainen esiliina. Jokaisella on myös erityinen kukkakoristeinen hattu. Hattu on joka kylässä erilainen. Tanssijat esiintyvät myös muissa juhlissa ja muillakin saarilla.

Käydessäni kappelissa elokuussa  2012 totesin, että kappelin alttarikaappia on korjattu suhteellisen hiljattain taulun sivussa olevien tietojen mukaan. Kirkon penkit ovat sijoitetut seinänvieriä pitkin. Alttarikaapin keskeisellä paikalla on Neitsyen tila. Hänen ympärillään ovat kuninkaiden hahmot, yksi kummallakin puolella ja kolmas yläpuolella. Temppelin nurkassa on teline, johon voi laittaa muisto- ja rukoilukynttilöitä. Niitä voi ostaa ulkopuolella olevasta pienestä myymälästä. Sieltä voi ostaa myös erilaisia Neitsyeen ja Neitsyen palvontaan rituaaleihin kuuluvia muistoesineitä.

Temppelin ulkopuolella on paimenten luola, missä Neitsyttä säilytettiin ennen temppelin valmistumista.

Las Dehesas maat kuuluivat aikoinaan Gomeran kreiville, joka oli myös Hierron feodaaliherra (Señor). Viimeinen kreivi, Domingo de Herrera, lahjoitti Las Dehesas alueen paimenten omaisuudeksi sitä vastaan, että he jatkaisivat Neitsyen kultin ylläpitoa.

Katolinen kirkko kruunasi Kolmen Kuninkaan Neitsyen 17. Toukokuuta 1953. Neitsyen vuotuista juhlaa vietetään syyskuun 24. Päivä. Paimenet puolestaan juhlivat Neitsyttä 25. huhtikuuta.

Temppelin takana on hiekkapäällysteinen tie, joka johtaa polulle, jota pitkin Neitsyt kannetaan joka neljäs vuosi olevien juhlallisuuksien yhteydessä ensin Valverdeen ja sitten saaren jokaiseen suurempaan kylään.

Samaa hiekkatietä seuraten, mutta kääntymällä risteyksessä vsemmalle, päätyy paikkaan nimeltä Mirador de los Bascos, eli Baskien näköalapaikka. Sinne on matkaa kappelilta noin 3 km. Tältä tieltä pääsee yös ihailemaan saaren erikoisia, pasaatituulen muokkaamia  katajoita.

Virgen de Los Reyekseen liittyviä valokuviani

Neitsyen kantamisjuhlallisuuksista

Blogisivu (espanjankielinen), jossa on mm. paljon kuvia Neitsyen juhlallisuuksista

Artikkelini, jossa kerron juhlallisuuksista

Elokuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Juttujani El Hierrosta
Eri Kanariansaarten suojelusnneitsyistä

Inga kommentarer: