Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

19.8.12

Hetkiä Hierrolla - El Poblado Guinea – Vanhoja taloja ja sisiliskojen uudelleenelvyttämistä

Tähän kylään kuuluu 51 erikokoista asumis tarkoituksiin käytettyä rakennusta. Alueella on 14 veden varastointi rakennelmaa (aljibes), viisi tulisijaa, kaksi viininpuristinta, kaksi pyöreää puimapaikkaa, yhdeksän kaivoa tai vesisäiliötä. Sen lisäksi siellä on tiloja kotieläimiä varten, kuten 17 karsinaa, neljä tunkiota, viisi kanalaa ja viisi navettaa. Alueella on myös neljä luolaa, joita alkuperäisasukkaat kutsuivat nimellä juaclos.

Kylä pienine harmaine luonnonkivestä valmistettuine taloineen sijaitsee El Golfossa, aivan lähellä Risco de Tibataje nimistä rinnettä. Tämä rinne on erityinen luonnonsuojelualue. Sen ohi kulkee Valverdestä El Mocanalin kautta La Fronteraan johtava maantie. Kylä jää tien vasemmalla puolen tästä suunnasta tultaessa.

Olin kiinnittänyt siihen huomiota jo aikaisemmilla käynneilläni, mutta en ollut koskaan pysähtynyt sinne. Pari vuotta sitten kuuntelin Maria Cruz Jimenez nimisen arkeologin kertomusta kylän kunnostamisesta ja sen alta löytyneistä luolista, joissa alkuperäisasukkaat olivat asuneet. Mielenkiintoni oli herännyt.

Tällä käyntikerralla omistauduin kylälle. Sanon “omistauduin” siksi, että kulutin useita tunteja kylän katselemiseen ja paikkojen nuuhkimiseen.

Pääsylippu alueelle maksaa kanarialaisille 5,50€, turisteille jonkun euron enemmän. Sisäänpääsyyn sisältyy opastus. Joten istuin penkillä muutaman muun uteliaan kanssa odottamassa esittelyhetken alkamista. Aivan alussa annettiin ymmärtää, että valokuvien ottaminen ei ollut sallittua.

Aloitimme kierroksen sisiliskojen hoito- ja kasvatuslaitoksessa ”Lagartario.

Hierron jättiläissisiliskoista
Aikoinaan El Hierrolla eli  puolentoista metrin mittaisia sisiliskoja. Lagartariossa kävi ilmi, että bimbachet, varhaiset hierrolaiset,  käyttivät niitä ravintonaan. Nämä suuret liskot kuolivat jo 1600-luvulla, ja niiden arveltiin hävinneen kokonaan. Vuonna 1975 muuan vuohipaimen törmäsi sattumalta hieman pienempiin, vain 70 senttisiin  liskoihin juuri täälla Tibatajen rinteellä, noin 1000 metrin korkeudella
.
Tieto näiden suurten sisiliskojen olemassaolosta alkoi levitä maailmalla, ja niistä tuli monenlaisen mielenkiinnon kohteita. Sisiliskoja vietiin museoihin ja eläintarhoihin, vaikka ne olivat häviämäsuhkan alaisina julistettu suojelukohteiksi. Suurin liskoihin liittyvä skandaali oli vuonna 1975, kun hierrolaiset totesivat erään englantilaisen herran olevan laahaamassa mukanaan säkillistä näitä harvinaisia eläimiä.

Sisiliskojen suojaksi ja lisäämiseksi perustettiin sitten tämä hoito- ja kasvatuslaitos. Sisiliskot saavat elää siellä mahdollisimman luonnonmukaisissa olosuhteissa. Syntyneet, eli munista kuoriutuneet poikaset on sitten ”koulutettu” niin, että ne pystyvät tulemaan toimeen luonnossa. Poikasia on päästetty luontoon esim El Julanin alueella. Mutta alueella on paljon villikissoja, jotka ovat hävittäneet nämä sisiliskot. Sen sijaan meren ympäröimillä Roques de Salmor kareilla sisiliskot ovat säilyneet hengissä ja jopa lisääntyneet.

Hieman Poblado Guinean kylästä
Opas kiersi kanssamme muutamissa taloissa ja kertoi alueen ja talojen historiaa. Tässä kylässä ovat häneen mukaansa asuneet aluksi pääasiallisesti ”muuttajat”. Eli hierrolaiset, jotka vaihtoivat paikkaa useaan kertaan vuoden mittaan, vuorilta rannalle, ja sitten päinvastoin, riippuen siitä, missä milloinkin olivat parhaat elinmahdollisuudet ihmisillä ja karjalla.

Myöhemmässä vaiheessa taloissa eli vakinaisesti asuvaa väkeä. Haastattelemalla näitä ihmisiä on pystytty keräämään tietoja eri talojen asukkaista, niiden käytöstä ja sisustuksesta.

Kun ihmettelin nimeä ”Guinea”, opas kertoi, että aikoinaan kun eglantilaiset tulivat ostamaan viiniä (sen laiturin kautta, millä nyt sijaitsee ”maailman pienen hotelli), he maksoivat ostoksena englantilaisessa valuutassa ”guinea”. Tämä vanha rahayksikkö jäi sitten kylän nimeksi. 


Tältä viininvalmistuksen ja –myynnin ajalta kylässä on kaksi vanhaa viininpuristinta.

Opastusajan päättyä saimme lähteä seikkailemaan alueelle oman mielenkiintomme mukaan. Valokuvien ottaminen olisi sallittua. Saimme myös luvan maistella viikunoita alueella kasvavista puista. Hierrolaisten viikunoiden sanotaan olevan saariston parhaita.

Talot olivat pieniä. Asuntojen lattiat olivat hyvin epätasaista kiveä. Ehkä heillä oli joskus tapana täyttää välit hiekalla. Muuten käveleminen olisi ollut sietämätöntä mielestäni. Rakennusten väliset kadut olivat  samasta kivestä ja yhtä vaikeat kävelle. Keittiöt tai tulisijat olivat enimmäkseen ulkopuolella. Joissain taloissa, jotka olimme nähneet oppaan kanssa, tulisija oli sisällä. Polttopuuna käytettiin viikunapuuta, joka ei savunnut.


Suuri yhteinen aljibe – eli vedenvarastointitila oli mielenkiintoinen. Varsinaisia kaivoja tai lähteitä ei ole. Aljibe on kaivo, johon ”vesi kannetaan”, tai juoksutetaan vesikouruja pitkin.

Eläinsuojissa oli kanoja ja kukkoja. Useiden suojien katot olivat päällystetyt viiniköynnösten oksilla.Alueella on kaksi eri luolaryhmää. Näistä luolista aiemmin kuuntelemani arkeologi María Cruz Jimenez oli puhunut. Ne tunnettiin/tunnetaan nimellä "juaclos". Kysyin lisätietoja oppaalta, mutta hän totesi vain niiden ollaan vulkaanisia luolia. Hän ei osannut puhua niiden käyttötarkoituksesta. Alueen esitteissä todetaan bimbachien asuneen näissä luolissa.

Rakennusten ja kylän rakentamisen alkamisajankohtana pidetään 1400 – lukua, eli aikaa, jolloin saari siirtyi La Gomeran kreivin ja Hierron (feodaaliherran) alaisuuteen. Kylän talot kertovat ihmisten vaikeista elinolosuhteista ja sopeutumisesta niihin.

Kylän suuren historiallisen ja kansantieteellisen arvon vuoksi Kanarian saaristohallistus on julistanut sen kulttuurihistoriallisesti tärkeäksi alueeksi. El Hierron saarihallinto on omalta osaltaan tehnyt alueesta Historiallisen muistomerkin.


Poblado de Guinea
Suljettu sunnuntaisin ja maanantaisin
Tiistaista lauantaihin: Esittelyreitit klo 10:30; 12:00; 13:30; 15:00; 16:45
Englanninkielinen reitti tiistaisin klo 10:30
Saksankielinen reitti keskiviikkoisin klo 10.30

Valokuvani kylästä

Björn Wahlstenin video El Hierrolta. Sisältää mm. käynnin Lagartoriossa ja kuvia sieltä. Samoin kuvia Poblado Guineasta

Inga kommentarer: