Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

19.8.12

Hetkiä El Hierrolla - Las Playas ja Parador hotelli

Estacan satamasta vasemmalle käännyttäessä joutuu rantatielle, joka päätyy laaksoon nimeltä Las Playas.

Laakso on silloin lähellä, kun on saapunut liikennevalon luo, joka voi olla punainen jopa puoli tuntia. Edessä on nyt 950 metriä pitkä tunneli, jossa on yksisuuntainen liikenne. Valon ”pituus” voi olla kärsivällisyyttä kysyvää. Ilmeisesti siksi sen alapuolella on kyltti, jossa sanotaan suurin piirtein näin: ”Et kai luovu päämäärästäsi jos joudut odottamaan muutamia minuutteja”.
Tunnelin jälkeen avautuu laakso ja ranta, jonka toisessa päässä näkyy hotellirakennus.

Parador kuuluu Espanjan valtion omistamiin hotelleihin. Ne ovat yleensä joko entisöityjä vanhoja linnoja, herraskartanoita ja luostareita, tai rakennettu jollekin erikoiselle paikalle. El Hierron Parador kuuluu ilmeisesti näihin erikoisille paikoille rakennettuihin. Se on melkein ”maailman äärissä”.
Tien varrella oikealla oli joitain tyhjän näköisiä rakennuksia.

Hotellin vieressä on laakson reuna, ja korkea kallio. Meren kohina on voimakas.

Sain huoneeni. Se avautui puutarhaan, jonka takana tämä kallio oli. Meren kohina kuului ”nurkan takaa” ja voimistui tähän kallioon.

Viiden tunnin merimatka ja sitä edeltänyt ajo satamaan Tenerifellä tuntuivat kehossani. Etsin uimarantaa, mutta vastaanottohenkilökunta totesi, että merenkäynti oli liian voimakas juuri nyt, mutta hotellissa oli merivedellä täytetty uima-allas. Sinne. Vesi tuntui oikealta ja oikea meri kohisi muurin takana.

Kävin vielä kävelemässä hetken ja uin toisenkin kerran. Sen jälkeen vetäydyin huoneeseeni lepäämään.

Yöllä oli kova tuuli ja voimakas lämpöaalto. Olin laittanut uimavehkeeni parvekkeelle ja arvelin niiden lentävän jonnekin, mutta en jaksanut lähteä katsomaan. Tuuli on kuumempi kuin mikään ennen kokemani. Ovi oli pakko sulkea. Tuulen raivo ylitti meren kohinan, joten laitoin tupot korviini ja nukuin kaikessa rauhassa.

Aamulla kävin pienellä lenkillä ja uimassa. Sitten oli aamiaisen aika. Tavarat autoon ja matkaan kohti El Golfoa ja neljää kurssipäivää.

Kurssin päätyttyä palasin Paradoriin vielä kolmeksi yöksi.

Kävin sieltä käsin tutkimassa saarta päivän verran, mutta sitten totesin, että voisin opetella olemaan vähemmän aktiivinen.
Annoin autoni levätä. Aloin sen sijaan kävellä ja katsella ympärilleni Las Playaksen laaksoissa. Tullessani olin nähnyt suurimmat talot tien laidoilla. Nyt huomasin, että ensimmäisen laakson loivilla rinteillä ja lähellä laakson korkealle kohoavia reunoja oli useita pieniä ja vanhoja rakennuksia, jotka näyttivät tyhjiltä. Tiesin, että saaren väki vaelsi vuoden eri kuukausien aikana laaksoista kukkuloille ja päinvastoin. Arvelin, että laaksosta täytyy johtaa polkuja näille kukkuloille. Yritin seurasin katseellani jokaista ”mahdolliselta” näyttävää nousukohtaa, mutta totesin, etten kyennyt erottamaan mitään uraa, jota olisi käytetty.

Hotellin puutarhuri ja vastaanottoherrat olivat saaret asukkaita. He kertoivat minulle tähän laaksoon suuntautuneista ”muutoista”. Oli totta, että ihmiset, kantojuhdat ja vuohikarja kulkivat noita rinteitä ylös ja alas. Polut olivat vaikeita kaikille muille paitsi vuohille.

Arvelin, että paikalleen asettuminen olisi jatkunut muutaman kuukauden. Kuulin, että laaksossa oltiin vain pari viikkoa kerrallaan. Sinä aikana karja laidunsi ja ihmiset kalastivat, säilöivät kalaa, erilaisia simpukoita ja äyriäisiä. Tämän lisäksi naiset laskeutuivat alas pesemään pyykkiä ja kapusivat sitten ylös pesty pyykki mukanaan.

Alueella oli aikaisemmin ollut juomakelpoista vettäkin. Sittemmin hotellin vieressä olevaan vuoreen oli kaivettu vesikäytävä. Se vietti aluksi 100 m kallion sisään ja toiset 100 m alaspäin. Aukko on näkyvissä tienvarressa, mutta se on suljettu rautaristikolla.

Maantie päättyy puolentoista - kahden  km:n päästä Paradorin jälkeen. Tämän tien varressa on useita rakennuksia, jotka kaikki näyttivät olevan tyhjiä tällä hetkellä. Vaikutti kuitenkin siltä, että niissä asutaan johonkin aikaan vuodesta. Ehkä ne ovat jonkun kesämökkejä,
Rinteet nousivat jyrkkinä tästäkin laaksosta. Katselin taas sitä polkua, mutta en onnistunut näkemään, vaikka olin kuullut sellaisen olevan olemassa. Asfaltoidun tien päättyessä oli tienviitta, joka kertoi että siitä kulki polku ylhäällä oleviin kyliin.

Sen verran vielä Paradorista, että se oli todellinen rauhanpaikka maailman ääressä. Ei mitään muuta kuin meren kohinaa. Hotellissa on asiakkaille tietokone ja wi-fi yhteys.

Uima-altaan viereisissä tiloissa on erilaisia kuntoilujuttuja. Siellä on tavallinen sauna, jota en kokeillut. Sen sijaan istuin turkkilaisessa saunassa ja kävin ahkerasti uima-altaassa.

Terassilla voi istua ja tuijottaa merelle ja kaukaisuuteen. Muutamia veneitä liikkui silloin tällöin vesillä.

Terassille voi tilata ruokaa ja juomaa. Kiire ja stressi eivät kuulu tähän maailmanääripaikkaan.

Paradorin ravintolan ruokalistalla on paikallisia ruokalajeja ja paikallisia viinejä. Halutessa voi tilata Manner-Espanjan viinejä. Aamiainen on hyvin runsas. Ainoa, minkä valikoima oli valitettavan rajoitettu, oli leipä. Se oli se tavallinen valkoinen sämpylä.

Johonkin aikaan vuorokaudesta voi olla mahdollista nähdä laakson viimeisen kallioreunan takaa La Gomeran ja El Teiden silhuetit.

Valokuvia

Elokuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Juttujani El Hierrosta
 1. Lähtisitkö El Hierrolle -yleistietoja
 2. Viini-ruoka-turismikurssista Hierrolla kesällä 2012
 3. El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalue
 4. Hetkiä El Hierrolla – Ensimmäisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
 5. Hetkiä El Hierrolla – Toisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
 6. Hetkiä Hierrolla- Tigaday ja “Carneros”
 7. Hetkiä Hierrolla– näköalapaikka Mirador de la Peña ja ravintola
 8. Hetkiä Hierrolla- El Poblado Guinea – Vanhoja taloja ja sisiliskojen uudelleenelvyttämistä
 9. Kuninkaiden Neitsyen juhlat ovat El Hierron suurimmat kansanjuhlat
 10. Hetkiä Hierrolla - Nuestra Señora de Candelarian kirkko LaFronterassa
 11. Hierrolaisesta ruoasta ja juomista 
 12. Hetkiä Hierrolla - Rentoumassa Tamadustessa El Hierrolla 
 13. Hetkiä Hierrolla - Pyhä puu Garóe ja sen historiaa2 kommentarer:

Anonym sa...

Parador hotelli aivan ihana paikka rauhallinen ja kaunis... sinne tahdon mennä toisenkin kerran!!

gracian moringa sa...

Kiitos kommentistasi Anonyymi. Paikka on todella mahtava - jos haluaa vain olla ja rentoutua. Ja onhan siellä niitá patikointimahdollisuuksiakin. Mutta se rauha ja meren kohina. Olen samaa mieltä kanssasi, sinne tahdon mennä toistekin..
Naureskelin itsekseni, että tunsin sen lisäksi olevani kohdeltu kuin kuningatar (minun henkilökohtaisen käsitykseni mukaan kuningattaren kohtelusta). Eli asiakaspalvelu oli tosi mahtava... Gracia