Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

19.8.12

Hetkiä El Hierrolla - Maailman pienin hotelli ja La Maceta uimaranta

päivitys 30.10.2018
Muistoja menneestä
Laskeuduttaessa El Golfoon johtavasta tunnelista, ensimmäisestä oikealle kääntyvästä tienristeyksestä (Las Puntas), päätyy rannalla sijaitsevalle parkkipaikalle. Edessä on nyt kivinen laituri ja sillä sijaitseva pieni rakennus. Tämä rakennus on maailman pienin hotelli. Siinä on vain neljä huonetta ja esitteen mukaan tilaa kahdeksalle henkilölle.

Ennen kuin rakennuksesta tuli hotelli, se oli konttorirakennus. Laituri, jonka kärjessä on vieläkin nostokurki, oli aikoinaan tärkeä laituri. Ennen maanteiden aikakautta kaikki tavarat El Hierrolle oli tuotava, tai vietävä sieltä meriteitse. Tältä laiturilta lastattiin aikoinaan El Hierron viinit maailmalle vietäviksi.

Tältä ajalta lähistöllä on olemassa vielä muitakin rakennuksia, esim. parkkipaikan vieressä sijaitseva rakennus, jossa on hotellin toimisto.

Päivitys 301.02018
Hotellin nykyinen omistaja on italiainen pariskunta. Puhuvat useita kieliä. Hotelli on erittäin hyvässä kunnossa. Sen ravintola on ensiluokkainen mielestäni. Huoneet siistit, sänky mukava. Toimisto on itse hotellissa. Huoneen voi varata esim. Booking.com kautta.

Oikealla puolen rannalla on alue, jonka ympäri on sijoitettu penkkejä. Täällä voi ihailla rannatonta merta ja horisonttia, jonka takana tuhansien kilometrien päässä on Amerikan manner.

Rantaa pitkin oikealle johtaa polku. Sitä seuraamalla joutuu vähitellen alueelle, jossa on muistoja entisistä suolankeruu altaista. Kun merivesi oli korkeassa vaiheessaan, se nousi näille altaille saakka. Laskeutuessaan ja haihtuessaan auringossa, jäljelle jäivät suolakerrokset altaisiin.

Suolan keruu on loppunut jo kauan sitten. Tosin saaristossa on tällä hetkellä pyrkimys ottaa suolankeruualtaat uudelleen käyttöön. El Hierrolla on toinenkin allas, joka sijaitsee El Golfon laakson toisessa päässä.

Kuvia hotellista ja sen ympäristöstä


Uima-allas - La Maceta
Vaikka El Hierro saarena on meren ympäröimä, siellä on suhteellisen vähän uimakelpoisia rantoja Joissain paikoin on ikään kuin luonnon ja ihmisen yhteistyönä luotu rannalle uimakelpoinen alue. Luonnon muodostamia rakenteita on yhdistetty esim. sementtivalleilla.

Näin on luotu suuria meriveden täyttämiä uima-altaita.Sementtireunat suojaavat uijia tyrskyiltä ja estävät aaltoja kiskomasta heitä mukanaan avomerelle.

Eräs tällainen uima-alue on El Golfon rannalla sijaitseva La Maceta (maceta =kukkaruukku)

Altaille päästäkseen on laskeuduttava alas portaita, jotka voivat olla vaivalloiset liikuntavammaiselle. Portaiden ja altaiden ”puolivälissä” on kummallakin puolella suuret katokset. Näiden katosten alle on laitettu suuria pyöreitä pöytiä, joiden ympärillä on paksusta puunrungosta katkaistut pölkyt istuimina. Kummankin katoksen välittömässä läheisyydessä on seinään muuratut suuret grillit. Polttopuita on varattu omaan syvennykseensä.

Täällä halukkaat henkilöt, ryhmät tai perheet voivat viettää yhteistä aikaa grillaten, syöden, juoden ja uiden.

Altaat eivät ole kovin syvät. Veden määrä niissä vaihtelee meren vuoksi- ja luoderytmin puitteissa. Kovan merenkäynnin, ja varsinkin talvisin esiintyvien suurten hyökyaaltojen aikaan altaan vesi on kovassa myllerryksessä. Arvelen, että sellaisina päivinä altaille johtavat portaat ovat suljetut.

Kävin uimassa suuremmassa altaassa ainakin viisi kertaa. Olin siellä eri aikoina ja totesin vuorovesien vaihtelun näissä yhteyksissä.

Portailla liikkuessani kiinnitin huomiota paikkaa ympäröiviin kalliorakennelmiin ja erilaisiin kivissä esiintyviin muodostelmiin ja kuvioihin. Luonnolla on ollut todella runsaasti mielikuvitusta.

Valokuvia La Maceta rannalta

Björn Wahlstenin video El Hierrolta. Sisältää kuvia hotellista.

Elokuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan. 


Juttujani El Hierrosta
 1. Lähtisitkö El Hierrolle -yleistietoja
 2. Viini-ruoka-turismikurssistaHierrolla kesällä 2012
 3. El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalue
 4. Hetkiä El Hierrolla – Ensimmäisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
 5. Hetkiä El Hierrolla – Toisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
 6. Hetkiä Hierrolla- Tigaday ja “Carneros”
 7. Hetkiä El Hierrolla - Las Playas ja Parador hotelli
 8. Hetkiä Hierrolla– näköalapaikka Mirador de la Peña ja ravintola
 9. Hetkiä Hierrolla- El Poblado Guinea – Vanhoja taloja ja sisiliskojen uudelleenelvyttämistä
 10. Hetkiä El Hierrolla – Virgen de los Reyes kappeli
 11. Kuninkaiden Neitsyen juhlat ovat El Hierron suurimmat kansanjuhlat
 12. Hetkiä Hierrolla - Nuestra Señora de Candelarian kirkko LaFronterassa
 13. Hierrolaisesta ruoasta ja juomista 
 14. DO El Hierro - El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalue 
 15. Viini-ruoka-turismikurssista Hierrolla kesällä 2012 
 16. Hetkiä Hierrolla - Rentoumassa Tamadustessa El Hierrolla
 17. Hetkiä Hierrolla - Pyhä puu Garóe ja sen historiaa  Inga kommentarer: