Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

19.8.12

Hetkiä Hierrolla – näköala paikka Mirador de la Peña ja ravintola

Mirador de la Peña on El Hierron “must”, eli siellä on käytävä. Tunsin paikan jo aikaisemmilta käynneiltäni, mutta kävin siellä pari kertaa tämänkin oleskeluni aikana.
Maisemat ja rakennukset ovat mielestäni tutustumisen arvoiset.

Varsinainen näköalapaikka sijaitsee noin 700 metriä merenpinnan yläpuolella, El Golfon laaksoa reunustavan Risco de Tibaje jyrkänteen merenpuoleisella äärilaidalla. Näköalapaikkoja on useampia, eri tasoilla, ja eri suuntaan kohdistettuja.

Alas merelle katsottaessa sieltä erottuvat Roques de Salmor nimiset suuret laavakivimöhkäleet. Ne ovat suojelualuetta, missä hierrolainen jättilisko voi elää kaikessa rauhassa ilman vihollisia.


Sabinosan kylä laakson toisessa päässä
on kuin valkoinen pikkku
Länteenpäin katsottaessa avutuu näkymä El Golfon lahdelle ja kyliin. Kaikkein kauimpana näkyy valkoinen pilkku, Sabinosan kylä.
Täältä ylhäältä on hyvä katsella laakson teitä. Vuonna 2003 valmistuneen tunnelin suu on aivan alapuolella.
Maisemien ihailun lisäksi voi myös ihailla vuonna 1992 kuolleet kuuluisan lanzarotelaisen arkkitehdin ja ”maisema-aktivistin” César Manriquen käsialaa (1919 - 1992) olevaa ravintolaa. Tämän ravintolan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1980 ja se valmistui vuonna 1989. Näin ollen se jäi Manriquen viimeisimpiin töihin kuuluvaksi. Kanarian saarihallitus päätti maaliskuussa 2001 tehdä ravintolasta kultturimerkityn monumentin.

Ravintolan rakentamisessa, kuten muissakin César Manriquen töissä, on huomioitu ympäröivä luonto, paikalliset rakennusperinteet ja –tavat. Rakennusmateriaalina on käytetty luonnon materiaaleja eli laavakiveä ja puuta. Manriquen suunnittelukokonaisuuteen kuuluu myös rakennusta ympäröivä puutarha. Istutukset ovat saariston kotoperäsiä kasevja.

Itse ravintola on kolmikerroksinen. Sisääntulossa laskeudutaan portaita alaspäin toiseen kerrokseen. Sen äärimmäisessä oikeassa nurkassa on kahvila ja matkamuistomyymälä. Ravintola sijaitsee tilan keskellä. Kerrosta alempana on terassikahvila. Kaikista tilossa, jopa naisten vessasa, on seinän kokoinen ikkuna, josta avautuu näköala El Golfon laaksoon.


Manriquen taidetta
portaiden viereisellä seinällä
Kun kävin täällä ensimmäisen kerran noin 10 vuotta sitten, tiloissa toimi ravintolakoulu. Koulu on lakkautettu useita vuosia sitten. Ravintola jatkaa. Ruokalistalla on perinteisiä hierrolaisia ja kansainvälisiä ruokalajeja.Viinilistalta löytyy paikallisia ja espanjalaisia viinejä. Hintataso voi tuntua korkealta, mutta korkelaatuisia olivat mielestäni myös sekä tarjoukset että tarjoilu.

Ravintola on auki kaikkina päivinä klo 11:00 - 22.30

Näköalapaikalle voi ajaa kahta tietä, Valverdestä El Mocanalin kautta, tai sitten kapeampaa tietä Nisdafe tasangon läpi.

Lähistöllä on myös pieni, Virgen de la Peñan (Peña= kivenlohkare) kappeli.

Valokuvia Mirador de la Peñasta

Björn Wahlstenin video El Hierrolta. Sisältää kuvia Mirador de la Peñasta.

Elokuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Juttujani EL Hierrosta

Inga kommentarer: