Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

14.7.12

Kävelyllä Candelariassa

Pari päivää sitten kävelin Calletillaksesta Candelariaan johtavaa merenrantakatua. Minulla ei ollut kiirettä mihinkään. Nautin tuulesta ja merenpauhusta. Ilma ei enää ollut yhtä hiostavan kuuma kuin muutamia päiviä sitten.

Neitsyen kaivo
Neitsyen kaivo ja satama
Lähestyessäni Candelarian keskustaa kiertelen katselemassa kaupungin sataman puoleista rantaa. Joudun vähitellen pienen kappelin vieren. En ole käynyt sitä katsomassa ennen. Arvelin sen olevan Neitsyen kaivo. .

Tämä kaivo, jossa ei enää ole vettä, on joskus ollut tärkeä paikka, Kaupungin asukkaat hakivat siitä juomavetensä. Neitsyttä katsomaan tulleet pyhiinvaeltajat poikkesivat sammuttamaan sinne janonsa.

Tajusin että tämä ei ollut kaivo, vaan kalastajien suojelushahmon Virgen del Carmen kappeli. Sen vieressä on yksinkertaisten kalastajaveneiden pienoismalleja. Ilmeisesti ne ovat jonkinlainen kunnianosoitus tälle neitsyelle.
Kaivoa en sen sijaan onnistunut löytämään.


Mustekala ja katkarapuja
Kappelin tutkiskelun jälkeen kävelen katsomaan kalastajien siniseksi maalattuja myyntikojuja. Ajaessani aamuisin bussilla ohi tästä, olen nähnyt kojujen ympäri parveilevan paljon ihmisiä ostamassa tuoretta kalaa ym. merestä tuotua saalista. Erään kojun pöydän reunan yli roikkuvat mustekalan lonkerot kiinnittävät huomiotani. Vaikka mustekala on ilmeisesti tuore, en tunne pienintäkään halua ostaa sitä. Juttelen sen sijaan hetken myyjän kanssa ja kyselen aukioloajoista.

Satamarannassa on väkeä uimassa rantavedessä, huolimatta siitä, että se näyttää likaiselta.

Pienen kivilaiturin/aallonmurtajan päästä on hyvä ihailla ympäröiviä näkymiä, venesatamaa, merta, kaupunkia ja kauempana näkyvää Candelarian basilikaa. Ranta-aukion laidassa olevasta kioskista voi ostaa kahvia, virvokkeita ja churroja. Pöydät ovat varatut. Monet nauttivat täällä aamiaistaan.

Candelarian kaupungintalo
Kaupungintalo ja turistioimisto
Oikealle, kadun toiselle puolen jää kävelykatu, jolla on useita baareja. Jatkan kadun päässä olevaan kirjastoon. Haluan katsoa löytyisikö sieltä Umberto Econ viimeisin kirja, joka kertoo prahalaisesta hautausmaasta. Kirja löytyy ja palaan rantakadulle.

Parin kadunkulman päässä oikealla puolella sijaitsee kaupungin virastotalo. Sen julkisivua koristavat suuret spiraalinmuotoiset simpukkapatsaat.


Candelarian turistitoimisto
Vasemmalla merenpuolelle jäävän suuren parkkialueen nurkalla on kaupungin turistitoimisto. Sieltä voisinkin kysellä tietoja Neitsyen kaivosta. Mutta juuri tänään toimisto on kiinni ”teknisistä syistä”. "Valitamme…"

Muutaman metrin päässä oikealla on katu, joka johtaa bussipysäkeille. Hieman viistosti vasemmalle avautuu Candelarian Neitsyen basilikalle johtava kävelykatu.

Pyhimyskuvien myymälä
Kadun varrella on jokunen vähän komeampi vanha rakennus. Ehkä kaupungin kerma asui joskus tällä kadulla. Nyt miltei jokaisessa talossa on joku myymälä. Liikkeiden tarjonta on turisteille suunnattua, vaatteita, muistoesineitä, pyhimyksen kuvia. Kadun varrella on myös useita kahviloita. Mietin onko turisteilla edes aikaa pysähtyä ostoksille, varsinkin jos he ovat ryhmämatkalla ja bussi odottaa.

Guanchiruhtinaat rivissä
Basilikan torilla
Basilikan torin laidalla on useita baareja. Istun merenpuoleisimpaan pöytään ja tilaan teetä. Näissä baareissa on korkeampi hintataso kuin kadun alkupään baareissa. Asiakkaat ovat pääasiallisesti ulkomaisia turisteja.

Torin merenpuoleisella reunalla seisoo yhdeksän bronssista valettua kuvapatsasta. Ne esittävät niitä guanchiruhtinaita, jotka hallitsivat saarella valloittajien tullessa tänne 1490-luvulla. Tämän Güímarin laakson kuningas oli nimeltään Añaterve. Kuvanveistäjä José Abad on sijoittanut kaksi kyyhkystä istumaan hänen komentosauvalleen, rauhan kyyhkyset entisen rauhanjoukkojen johtajan muistoksi.

Otan pöydästä kuvan torin toisella puolen olevasta mahtavasta basilikasta. Arkielämän raadollisuus tulee mukaan, eli torin reunalla olevat roskasäiliöt ja ryhmä turisteja.

Jatkan matkaani torin yli. Nousen kirkon päädyn kohdalta portaita ylös.

Savipajan myymälä
Savipaja Las Miquelas
Olen matkalla savipajaan, joka sijaitsee hieman ylempänä vanhassa kaupunginosassa.

Savipajan myymälä on kiinni. Savipajassa on paikalla vain yksi työntekijä. Muut ovat ”jossain” muualla. Katselen ympärilleni ja otan kuvia.
Pajan sisääntulosalissa esitetään Candelarian ruukuntekijöistä kertova video. Nämä ruukuntekijät olivat perinteisesti naisia. Ruukuntekijän ammatti kulki perintönä perheessä. Työ oli raskasta ja huonosti arvostettua. Joskus ruukkujen polttouunia sai valvoa useita vuorokausia. Teollisesti valmistetut, halvemmat astiat lopettivat perinteisellä tavalla tehtyjen astioiden ja ruukkujen valmistuksen. Tämä savipaja – Casa de las Miquelas – pyrkii ylläpitämään muistoa ruukuntekijöistä.

Santa Anan kirkon pääsisäänkäynti
Santa Anan seurakuntakirkko ja terassikatu
Kävelen Santa Anan kirkon luo. Santa Ana on Candelerian (ja Garachichon) suojeluspyhimys. Kirkko on Candelarian seurakunnan kirkko, joka on auki ainoastaan sunnuntaimessujen aikaan. Tavallisen turistin on vaikea päästä katsomaan turistioppaissa mainittuja kirkon aarteita.

Nyt kirkon viereen rakennettaan esiintymislavaa. Illalla täällä on suuret juhlat. Kohokohta on Candelarian kesäjuhlien lapsikuningattaren valinta.


Terassikadun alku
Kirkolta lähtevät ja sitä ympäröivät kadut ovat kapeita. Useimmat talot ovat pieniä, matalia ja vanhoja. Basilika näkyy talojen lomasta.
Vasemmalla aukeaa eräänlainen terasseille rakennettu katu. Katselen nyt kaupungin keskusaluetta ylhäältäpäin. Suuri osa turistikadun varrella olevista taloista näyttää olevan sisältä pelkkä raunio. Jäljellä on vain kävelykadulle suuntautuva julkisivu.

Terassin reunamuurin koristeet muistuttavat saaren tuliperäisyydestä. Ne ovat vaaleaa hohkakiveä ja tummaa basalttia.

Laskeudun kävelykadulle johtavaa jyrkkää kujaa. Vieressä on joitain raunioita. Kävelykadun toisella puolella näen uusitun punaiseksi maalatun kahvilarakennuksen. Sen takaosassa on seinänkokoiset ikkunat, joista voi ihailla merinäkymää ja seurata koillista rantaviivaa aina Santa Cruziin saakka. Tänään ikkunaverhot ovat kiinni.

Päivän kuvat

Heinäkuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Juttuni Candelariasta
Candelarian Neitsyestä
Candelarian neitsyen kaivoa etsimässä

 


Inga kommentarer: