Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

9.6.12

Luonnon salapoliisit - Neljäs päivä

Kanariansaarten alkuperä ja geologinen rikkaus 
Esitelmöitsijä oli Sergio Socorro Hernández, biologi ja valokuvaaja. Han on erikoistunut mm. vulkanisiin luoliin ja ollut mukana Cueva del Viento projektissa Icod de Los Vinoksessa.

Hän esitteli teemaansa seuraavasti: ”Kanariansaarten erittäin monipuolinen geologinen rikkaus, joka tulee esiin saarten maisemien lisäksi niiden muodoissa, tulivuorissa ja laavoissa, on intiimisti yhteydessä kunkin saaren ikään. Viimeisimmät geofyysiset tiedot näyttävät erehtymättä sen mekanismin, mikä selittää erilaiset ajanjaksot ja Kanarian saarten alkuperän”.

Sergio Socorro Hernández aloitti toteamalla että Kanariansaaret ovat todellinen paratiisi sille, joka haluaa tutkia monipuolista geologista kirjoa (geodiversidad). Erityisesti hän piti Fuerteventuraa eräänlaisena eroosion museona.

Tämä saari syntyi yhdessä Lanzaroten kanssa noin 20 milj. vuotta sitten. Nykyään Fuerteventura on täysin erosioitunut. Mutta noin 18 milj. sitten Fuerteventuran korkein huippu Montaña Melindraga oli kolme km korkea. Tämä vuori hävisi noin 1 700 000 vuotta sitten. Nyt sillä paikalla on 625 m korkea vuori, joka nykyään tunnetaan nimellä Montaña de BÁCHER. Fuerteventuran korkein vuori tällä hetkellä on Jandiassa sijaitseva 807 m korkea Pico de la Zarza.

Sergio Socorro Hernández kertoi saarten syntyneen silloin, kun Atlantin valtameri alkoi muotoutua uudestaan, noin 170 000 000 – 150 000 000 sitten. Jokaisen saarten pohjana on ollut ns. ”punto” caliente” eli kuuma piste. Yksityiskohtia tästä on olemassa luonnontieteellisessä museossa.

Wikipediassa kuuma piste selitetään seuraavasti: Kuuma kohta eli kuuma piste (engl. hot spot) on paikka Maan kuoressa, missä havaitaan pitkäaikaista tulivuoritoimintaa suunnilleen samassa kohdassa. Tulivuoritoiminta ei selity laattatektonisella mekanismilla, ts. laattojen reunojen keskinäisellä toiminnalla.

Kuuma kohta pysyy paikallaan, kun taas mannerlaatta sen päällä liikkuu vuosimiljoonien kuluessa. Kuumassa kohdassa tapahtuu kivisulan eli magman nousua Maan vaipasta ylöspäin kuorikerroksen alaosaan – kuuman kohdan alla on pluumi. Tällöin Maan kuoreen syntyy ainakin 100 - 200 km leveä kilpitulivuori. Hot spotin ikä on kymmeniä miljoonia vuosia".

Kanariansaarista vanhin on Fuerteventura-Lanzarote, jolla in ikää 20 milj. Seuraavaksi syntyi Gran Canaria 15 milj. vuotta sitten. Sitten seurasivat Tenerife 12 milj. vuotta sitten, La Gomera 10 milj. vuotta sitten, LaPalma 1, 8milj. vuotta sitten ja viimeksi El Hierro 1, 2 milj. vuotta sitten
Sergio Socorro Hernández käytti runsaasti aikaa kertomalla Las Cañadas del Teiden erikoispiirteistä ja näyttämällä valokuvia.

Las Cañadas del Teide on UNESCO maailmanperintöluettelossa vuodesta 2007 lähtien

Maailmanperintöluetteloon valittavien kohteiden täytyy täyttää yksi tai useampi kymmenestä komitean asettamasta kriteeristä. Tämä kansallispuisto täyttää maailmanperintöluettelon kriteerit VII ja VIII, sillä se
 sisältää poikkeuksellisia luonnonilmiöitä tai on esimerkki harvinaislaatuisesta luonnonkauneudesta (VII) ja
 on erinomainen esimerkki Maan historiasta, merkittävästä käynnissä olevasta geologisesta prosessista tai merkittävästä geomorfologisesta tai pinnanmuodosta (VIII)

Jos joku halua nähdä ja kuulla Sergio Socorro Hernándezia espanjaksi, laitan tähän linkin hänen esitelmäänsä aiheesta Cavidades volcánicas de Canarias: tipos y génesis

Käynti Tuulen luolassa, Cueva del Vientossa

Ja tämä, mikä se on? Yksinkertaista rakas Watson!
Guillermo Delgado Castro, vastuullinen selkärankaisten osastosta luonnontieteellisessä museossa.

Guillermo Delgado Castro ja Fátima Hernández
Esitelmätilaisuus aloitettiin kuuntelemalla erilaisten lintujen ääniä. Guillermo Delgado Castro sanoi, että linnun laulu on sen eräänlainen ID-tai DNA- tunnus
Hän esitti seuraavaksi kysymyksen: Mitä tarvitaan salapoliisina olemiseen?

Tämän jälkeen hän muistutti meitä siitä valtavasta ihmis- ja lajien määrästä, mitä planeetallemme on tällä hetkellä.

Jouluun alussa 2012 ihmisiä oli 6 984 895 599. Kirjattuja ja tutkittuja lajeja on 1 750 000. Sen lisäksi arvellaan olevan 1 300 000 000 erilaista tutkimatonta lajia

Tämän jälkeen hän totesi, että biologinen rikkaus (biodiversidad) on jumalainen aarre
Guillermo Delgado Castron esitelmän sisältö oli seuraava: Sivutaan useita tapauksia joissa on löydetty tieteelle uusia lajeja. Erityisesti huomioidaan käytetyt, lähes salapoliisityötä muistuttavat menetelmät. Ne ovat auttaneet pääsemään lopputulokseen, joissa perinteiset biologiset mittaamistavat yhdistyvät huipputason geenianalyysiin. Tähän salapoliisityöhön käytetään joskus tieteen käytöstä jo poistettuja menetelmiä, jotka pelkän sattuman johdosta on otettu uudelleen käyttöön".

Hän kertoi tutkimuksista, joita oli tehty planeettamme kaukaisissa ja luoksepääsemättömissä osissa. Joskus näitä tutkimuksia on jouduttu keskeyttämään sotien ja aseellisten konfliktien johdosta.

Tämän lisäksi hän otti esille useita esimerkkejä kanarialaisesta maailmasta, kuten esim merilintujen kehityksestä, tai kehityksellisistä muunnoksista, joita jotkut linnut ovat joutuneet käymään läpi pystyäkseen elämään muiden samantapaisten lajien joukossa.

Puhuttaessa Kanarian saarille ”uusista” merilinnuista hän otti esille linnun nimeltä Madeirankeiju, paíño de Madeira (Oceanodroma castro), joka on ns. ulappalintu. Tämä lintu esiintyy Madeiralla, Azoreilla, Kap Verden saarilla. Kanarian saarille se ilmestyi 1983. Lintu pesii talvella.

Entisiä merilintuja edustaa sen sijaan Meriharakka (Haematopus gneini) eli ostrero canario, joka tavattiin viimeksi La Graciosan saarella, kun se joutui englantilaisen lintututkijan saaliiksi. Luonnontieellisessä museossa on seitsemän täytettyä meriharakkaa ja yksi muna.

Vielä vanhempi, joskus Tenerifellä elänyt lintu, oli sirkku (Emberiza alcoveri) eli Escribano patas largas . Tämä lintu oli lentokyvytön. Se kuoli sukupuuttoon eurooppalaisten asutettua saaret.(1500-luvulla)

Vielä tätäkin aikaisemmin Tenerifellä on noin 1 900 000 000 sitten elänyt kolme erilaista Puizon nimellä tunnettua lintua. Nämä linnut elivät maan pinnalla, ja olivat helppo saalis erilaisille pedoille. Ne hävisivät kokonaan noin 1 000 000 000 vuotta sitten.
Kävimme läpi myös muutoksia kasvimaailmassa. Kun laji on ollut tarpeeksi kauan eristyksissä ”päälajista”, se alkaa kehittyä omaan, nykyiseen kasvupaikkaan sopivaan suuntaan. Esim. Laakeripuita kasvaa useilla Makaronesian saaristojen saarilla. Kanariansaarilla puhuttiin aikaisemmin laakeripuusta Laurus azorica. Mutta sittemmin on todettu että Kanariansaarten ja Madeiran laakeripuu on erilainen kuin Azoreilla kasvava sukulaisensa. Kanariansaarten ja Madeiran laakeripuu tunnetaan nyt nimellä Laurus novocanariensis.

Joissain tapauksissa uudet tulokkaat ovat aiheuttaneet valtavaa tuhoa sekä eläinten että kasvien joukossa, koska niillä ei ole luonnollisia vihollisia.

”Kun tutkitaan fossiileja, silloin kun luut puhuvat”

Tenerifen luonnontieteellisen museon sivut

Kesäkuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Esitelmiä ja kursseja luonnonhistoriallisessa museossa Santa CruzissaInga kommentarer: