Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

7.6.12

Luonnon salapoliisit - Ihmeellinen elämä: aikamatka

Fátima Hernández Martín ja Eshter González Martín
Luonnon "salapoliisikurssi" toinen päivä

Eshter González Martín, Luonnontieteellisen museo geologian-paleontologian osaston vastaava esitteli maaplaneetalla vallinneet erilaiset ajanjaksot ja tärkeimmät piirteet niiden kehityksessä. Hänen pyrkimyksensä oli luoda kuuntelijoille kokonaisnäkemys niistä erilaisista organismeista, joita Maapallolla on elänyt kunkin ajanjakson kuluessa.
 
Paleontologia – on tieteenhaara, joka tutkii fossiileja

Maapallon historian aikana on ollut olemassa monenlaisia elämän muotoja. Jotkut niistä ovat olleet olemassa miljoonia vuosia, aina meidän päiviimme saakka. Toiset ovat olleet hyvin lyhytikäisiä, lähes jättämättä jälkiä. Monet niistä ovat olleet aliarvostettuja ja jotkut ovat liikkuneet mielikuvitusmaailmamme rajamailla. Mutta ne kaikki ovat olleet poikkeuksetta tärkeitä. Näiden elämänmuotojen jälkien seuraaminen on erittäin tarkkaa salapoliisityötä, jonka avulla voidaan uudelleen konstruoida se, mitä tapahtui aikoinaan erilaisten lajien yhteydessä”.

Aluksi saimme katsauksen Maaplaneetan varhaisimpaan menneisyyteen. Koska planeetalta on löytynyt meteoriitteja, joiden iäksi on pystytty arvioimaan 4500.000.000 vuotta, todetaan itse Planeetan olleen olemassa ainakin tämän ajan.

Kanariansaaret kuuluvat varhaisimpien ajanjaksojen ”tuoreimpiin” vuosimiljooniin. Saaret alkoivat muodostua meren pohjassa noin 170 000 000 vuotta sitten

Ensimmäinen saari Fuerteventura – Lanzarote alkoi nousta meren pinnalle noin 30 000 000 vuotta sitten. Fuerteventuralta on tavattu tältä ajalta peräisin olevia korallien fossiileja.

Myös mioseenijakson ajalta 14 000 000 – 6 000 000 peräisin olevia fossiileja on löydetty Kanariansaarilta. Tältä ajalta Lanzarotelta on löytynyt suuria munia ja simpukan kuoria.

Varhainen rotta
Seuraavan kerran Kanarian saaristosta mainitaan kun jo ollaan kvartäärikaudella, eli 1 800 000 miljoonaa vuotta sitten. Vielä nykyisinkin olemassa oleva ikivihreä laakeripuumetsä siirtyi turvaan Kanarian saarille, silloin kun Euroopassa alkoi jääkausi. Tänä aikana tulevat saaristoon myös rotat ja jättiläiskokoiset (1,20-150 m) sisiliskot




Seuraava askel - kohti hiljattain saapuneita
Obdulia Fragoso Trujillo, joka vastaa Luonnontieteellisen museon kokoelmien ylläpidosta, säilyttämisestä ja luetteloinnista, kertoi siitä ”kulissien takaisesta” käytännön työstä, millä nämä kokoelmat saadaan esille yleisölle. Hän totesi olleensa jo niin kauan tässä työssä, että hän tuntee jokaisen ”ötökän”.

Obdulia Fragoso Trujillo kertoi mitä eri tekniikoita käytetään osaston työssä, aina keräämisestä ja vastaanottamisesta siihen saakka, kunnes uudet tulokkaat ovat laitettu esille tai varastoitu lopullisesti.

"Luita" museon pihalla
Hänen kertomuksensa mukana ”kävimme” museon laboratoriossa ja kuulimme niistä prosesseista, joiden avulla tehdään museon kokoelmien erittäin pikkutarkka valmistelu. Museolla on ns. virallinen protokolla, toimintatekniikka, jonka mukaan eläin-, kasvi-, fossiili- tai mineraalinäytteet käsitellään ennen kuin niistä tulee virallisesti osa museon kokoelmia.

Obdulia Fragoso Trujillo otti esille joitain yksityiskohtia, kuten esim. että kerätyt kasvit puristetaan ja kuivataan, minkä jälkeen ne jäädytetään vähintään vuorokaudeksi, jotta niissä olevat mahdolliset tuholaiset kuolevat.

Kuulimme museolla olevan suuren laavalajikekokoelman. Ne vaativat säilyttämisekseen erittäin hyvälaatuista paperia.

Joitain lajikkeita säilytetään formaliinissa, toisia alkoholissa. Säilytysosastojen ja näyttelysalien lämpötilaa on valvottava tarkkaan, koska liika kosteus tai kuivuus voi tuhota kokoelmat.
Luonnontieteellisellä museolla on kansainvälinen yhteistyöverkosto. Museot vaihtavat ja täydentävät keskenään kokoelmiaan. Joskus yksityiset henkilöt lahjoittavat löytöjään museolle.

Tässä yhteydessä Obdulia Fragoso Trujillo halusi muistuttaa meitä siitä, että museolla on erittäin laaja kokoelma Makaronesiasta ja Afrikan rannikolta peräisin olevaa aineistoa.

Luonnontieteellisen museon sivut

Kesäkuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Esitelmiä ja kursseja luonnonhistoriallisessa museossa Santa Cruzissa



Inga kommentarer: