Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

23.6.12

Avoimet ovet Izañan observatoriossa

Viikonvaihteessa oli mahdollista käydä tutustumassa Izañan observatorioon Tenerifellä.
Läksimme liikkeelle neljän kiinnostuneen voimin. Olimme paikalla jo hieman ennen ovien avaamista. Tarkoituksenamme oli olla "hyvissä ajoin", ennen kuin kaikki muut innokkaat olisivat ehtineet paikalle.

Muut olivat ilmeisesti ajatelleet samalla tavoin, sillä jono oli pitkä jo alusta saakka. Siinä vaiheessa kun vierailijat päästettiin sisälle, oli jo ehditty muodostaa viisi noin 40 henkilön ryhmää. Väkeä tuli lisää koko ajan. Oli useita koululuokkia. Paikallisliikenteen erikoisbussilla tuli lisää.

Pysähtymisaika jokaisessa käyntipisteessä oli rajoitettu ja opas keskeytti liian pitkäksi venyvän esittelyn. Esittelykierrokseen käytetty kokonaisaika olisi noin 90 minuuttia. Tämän jälkeen olisi mahdollisuus mennä takaisin jonoon, valita uusi ryhmä ja uusi kierros.

Aloitimme observatoriosta, jossa tarkkailtiin kaikkea avaruudessa liikkuvaa. Saimme mukaamme CD:n ja esittelylehtisen.

Seuraavaksi tulimme pyramidin näkoisen rakennuksen luokse. Siellä työskentelevä astronomi kertoi tässä rakennuksessa tarkkailtavan pelkästään aurinkoa ja siihen liittyviä asioita.¨

Rakennuksen kahdelle seinälle on rakennettu aurinkokello, josta näkyvät päivän tunnit ja vuoden rytmi. Rakennuksen sisällä näimme kuvia auringosta lähikuvassa.

Seuraava observatoria oli pienikokoinen. Paikalla ollut puolalainen astronomi kertoi siitä, mitä siellä tapahtui. Tämän observatorion tarkkailuvehkeet ohjelmoidaan tietokoneella Bradfordista Englannista ja tulokset lähetetään sinne. Tässä paikassa ei ole henkilökuntaa.

Pienestä siirryimme huomattavasti suurempaan observatorioon. Tarkkailu tapahtui toisesta kerroksesta. Kaukoputkirakennelmat olivat mahtavan kokoiset. Täällä tajusin, etteivät astronomit itse "käytä" koneita, vaan siihen on ihan oma henkilökunta. Astronomit eivät myöskään vietä koko aikaansa täällä, vaan käyvät siellä tarpeen mukaan.

Nyt pääsimme planetaarioon. Kattoon heijastettiin kuvia maapallosta, toisista planeetoista, asteroideista, linnunradasta... Tämä lyhyt maailmankaikkeuden tarkkailu oli mielestäni mahtava elämys .

Seuraavaksi saimme tutustua "kenttätyöhön". Läheiselle tasanteelle oli pystytetty erilaisia kaukoputkia.
Katselimme miltä avaruuden ilmiöt näyttivät omin silmin etsittynä.

Tämä tutustumiskierros päättyi tähän vaikka emme tienneet sitä vielä. Observatorioiden väliin oli pystytetty kioski, joka tuntui melkein pelastavalta enkeliltä. Päivä oli polttavan kuuma. Suu oli hetkessä kuiva. Vesi teki todella hyvää.

Sitten oppaamme keräsi ryhmän kokoon. Läksimme kävelemään yhdessä seuraavaan kohteeseen. Se osoittautui olevan parkkipaikka. Tässä vaiheessa tajusimme, että tämä kierros oli päättynyt.  Tuija lähti etsimään toista kierrosta. Me muut kolme nousimme autoon ja poistuimme paikalta.

Kuvia

Video avoimien ovien päivästä

Sivut, joilta löytyvät Tenerifen ja La Palman observatorioista

Observatorioon on mahdollisuus tehdä tutustusmiskäyntejä. Aika on varattava etukäteen ja ryhmän on oltava vähintään 20 henkilöä.

Turisteille järjetettäviä vierailuja aikoineen (Päivitetty tieto 2018)

Kesäkuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: