Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

7.2.12

Hermano – Veli Pedrosta. Kahden maan pyhimyksestä

Päivitys 8.10.2018

Silloin kun ystäväni Aira vielä asui Tenerifellä, harrastimme seikkailemista yhdessä. Olimme jo ehtineet käydä useampaan kertaan San Pedron luolalla, eli Neitsyen ilmestymisluolalla Los Realejoksen ylärinteillä, kun kuulimme puhuttavan toisesta Pedron luolasta saaren eteläosassa. Sinne! Olimme kuulleet, että luola sijaitsee El Medanon ja Abrigon väliseltä tieltä erkanevan tien varrella. Sinne olisi helppo löytää.

Pyhiinvaellusluolaa sisältä
Niinpä eräänä päivänä istahdimme Hermano Pedron luolassa oleville tuoleille ja aloimme katsella ympärillemme. Kynttilöitä, pyhimyksen kuvia, valtavasti kukkia, rukousnauhoja ja ristiinnaulitun kuvia. Katto oli matala, paikka oli selvästi kaivettu maan sisään. Kukkien tuoksu oli voimakas, läheisen lentokentän meteli tuskin kuului, ja tunnelma oli hyvin lämmin ja harras. Istuimme ja mietiskelimme. Kuka tämä Hermano Pedro mahtoi ollakaan? Jotain muitakin kävijöitä tuli, toi kukkia, rukoili ja meni. Kukaan ei puhunut mitään. Selvästi joku tärkeä uskonnollinen paikka..

Sen jälkeen alkoi Hermano Pedron tarina vähitellen selvitä. Hänellä ei ollut mitään tekemistä toisen Pedron luolan kanssa siellä Los Realejoksen ylärinteille. Paikka siellä oli Pyhälle Pedrolle tai oikeastaan Pietarille pyhitetty juttu. Tämä luola oli ihan maallisen Hermano Pedron luola.

Kävimme luolalla aina silloin, kun oli käyntiä saaren eteläosassa. Vähitellen Aira muutti pois, hankin oman auton ja jatkoin käymistä Hermano Pedron luolalla. Hänestä tuli minulle ajan mittaan eräänlainen suosikkipyhimys .

Selvisi, että hän oli ollut hurskas nuorukainen, joka oli aikoinaan elänyt tällä paikalla ollessaan vuohipaimen. Hän oli myös parantaja. Luola on eräs saaren suurimmista pyhiinvaelluspaikoista. Paitsi saarelaisia, täällä käy väkeä myös merentakaisista, espanjaa puhuvista maista.

Hermano Pedroon liitettään paljon ihmetekoja. Erään pienehkön sellaisen koin itsekin. Olin järjestänyt tutustumisreissun eräälle suomalaiselle, henkisistä asioista kiinnostuneelle ryhmälle.
Tulimme Hermano Pedron luolaan ja istuimme sen sisällä oleville puoliympyrän muotoon sijoitetuille tuoleille ja jäimme meditoimaan hetkeksi. Istuin silmät kiinni. Vähitellen tunsin miten vasemmalta alkoi "joku" lähestyä. Tämä "joku" vaikutti pysähtyvän jokaisen läsnäolijan eteen hetkeksi ja jatkoi sitten matkaansa. Pian tunsin kasvojeni edessä ikään kuin kuumat ja ihanaa lämpöä säteilevät kädet. En avannut silmiäni, vaan nautin tästä lahjasta. Sitten tämä "joku" siirtyi oikealle ja pysähtyi itse kunkin siellä päin istuvan eteen. Lopulta tunsin, että kaikki olivat ”läpikäydyt”. Avasin silmät, enkä nähnyt ketään. Itse asiassa en ollut kuullut minkäänlaisia askeleita missään vaiheessa. Kysyin vieressäni istuvalta naiselta, jonka tiesin olevan ns. ”selvänäköinen” oliko hän tuntenut kädet kasvojensa edessä. -Totta kai sehän oli Hermano Pedro, joka kävi täällä, hän vastasi.

Kuka oli Hermano Pedro
Hermano Pedro, eli Pedro San Jóse de Betancur syntyi 19. maaliskuuta 1626. Hänen syntymäpaikakseen mainitaan joissain tiedoissa Ifonche, joka nykyään kuuluu Aronalle ja toisissa lähteissä Vilaflor de Chasna.


Pedro Betancurin esi-isät olivat  Tenerifeltä ja Gran Canarialta kotoisin olevaa saarten alkuperäisväkeä, vuohipaimenia ja maanviljelijöitä.

Nimi Betenncourt oli peräsin Hermano Pedron äidinpuoleisilta sukulaislta.

Sukunimellä Betancur arveltiin olleen yhteys Kanarian saariston ensimmäiseen valloittajaan, Normandiasta kotoisin olleeseen Jean de Bethencourtiin. Useat alkuperäiset kanarialaiset saivat kasteen yhteydessä sukunimen Bethencourt eri muunnelmina yksinkertaisesti siitä syystä, että joku Bethencourt toi heidät tälle kasteelle.

Hermano Pedron vanhemat olivat Amador González de la Rosa ja Catalina Rodriquez. Heidät vihittiin Vilaflor de Chasnassa vuonna 1583. Pedrolla oli neljä sisarusta, joiden jälkiä on pystytty seuraamaan aina 1800-luvulle. 

Hermano Pedron kastemalja
Vilaflorin kirkossa
Pedro kastettiin parin päivän vanhana 21. maaliskuuta Vilaflorissa sijaitsevassa Pyhän Pietarin (San Pedron) kirkossa.

Hän oppi lukemaan ja raamattu oli hänen lempilukemistaan. Erityisesti Betlehemin tapahtumat ja ristiinnaulitsemiskertomus olivat suuntaa antavia hänen elämälleen. Hänen kerrotaan olleen hiljainen ja sisäänpäin kääntynyt poika, joidenkin mielestä jopa jälkeenjäänyt. ”Jumalan teot” kiinnostivat Pedroa lapsesta saakka ja hän eli jatkuvassa rukoustilassa.Hermano Pedron asuinluolan ovi
Pedrosta tuli 12 vuotiaana vuohipaimen. Hänen isänsä oli menettänyt maansa ja karjansa huijarille, joka sitten pakotti Pedron maksamaan isän velkoja., onnellisena ja koko ajan hartauttaan jatkaen. Näiden vuosien aikana luola oli Pedron ja hänen vuohiensa asuin- ja turvapaikka, esimerkiksi silloin kun merirosvot kävivät saarella. Hermano Pedron luola on eräs Tenerifen suosituimmista pyhiinvaelluskohteista. Hän itsekin halusi tehdä pyhiinvaellusmatkan luolalleen ennen kuolemaansa.

Video: Hermano Pedron luola
Toinen video luolastaLisäys 8.10.2018
Hermano Pedron asuinluola on avoin kävijöille 08.00 - 14.00

Hermano Pedro lähtee Amerikkaan ja kuolee nuorena
Hermano Pedro Betancur lähti 23 vuotiaana matkalle kohti Amerikkaa syyskuussa 1647. Matka kesti melkein kaksi vuotta. Tänä aikana hän pysähtyi Kuubassa ja Hondurasissa ja saapui lopulta Guatemalaan. Hän jatkoi matkaa Antiguaan, jonne hän saapui helmikuussa 1651 samanaikaisesti kun kaupungissa oli maanjäristys.

Pitkän laivamatkan aikana Hermano Pedro oli sairastunut vaikeaan sairauteen, josta hän parani vähitellen, mutta joka vaikutti hänen loppuelämäänsä. Tämä sairausaika opetti samalla hänelle sairaiden ja köyhien elinehtoja, ja hän päätti omistaa elämänsä Jumalalle. Hän olisi halunnut opiskella teologiaa, mutta koska se ei ollut mahdollista, hän meni oppilaaksi Antiguassa sijaitsevaan fransiskaaniluostariin.

Hermano Pedron patsas Ifonchessa
Nämä luostariveljet omistautuivat Jeesuksen opetusten mukaan elämään köyhyydessä, katumuksessa ja köyhiä palvellen.

Luostarijärjestölle kuuluvasta San Calvarion kappelista tuli sitten Hermano Pedron työn keskipiste. Hän kävi katsomassa sairaita ja teki paljon työtä köyhien maahanmuuttajien oikeuksien parantamiseksi. Joitain hänen luomiaan kriteerejä pidetään edelleen ajankohtaisina. Hermano Pedro omistautui myös luku- ja kirjoitustaidon opettamiselle ja oli siinä Amerikan uranuurtaja. Hänen perustamansa ensimmäinen laitos oli nimeltään Betlehem, josta vähitellen sai alkunsa Bethelemiittien järjestöt.

Hermano Pedro oli todellinen edelläkävijä. Hänen avullaan syntyivät monet sille ajalle täysin käsittämättömät sosiaaliset palvelut, kuten maailman ensimmäinen toipilaskoti. Hän kirjoitti samanaikaisesti hengellistä materiaalia.

Laivamatkalla hankittu vaikea sairaus oli jättänyt häneen jälkensä. Hermano Pedro kuoli 41 vuotiaana 24. huhtikuuta 1667. Hänen hautapaikkansa on Pyhän Franciscon kirkossa Guatemalan Antiguassa.

Nämä "kaapit" olvat  San Pedron  kirkossa
Vilaflorissa. Niissä oli kuvattu
Hermano Pedron elämänvaiheet
Edellisenä vuonna, 10. marraskuuta 1666, Espanjan hallitsijakuningatar oli myöntänyt luvan Betlehemin sairaalan perustamiselle. Tosin Hermano Pedro ei koskaan ehtinyt itse saada tätä tietoa, koska se saapui Guatemalaan runsas viikko hänen kuolemansa jälkeen, 02. toukokuuta 1667.Päivitys. 8.10.2018
Ylläolevat "kaapit" eivät ole enää San Pedron kirkossa. Sen sijaan vastaava näyttely on olemassa Hermano Pedron kirkon "takana" sijaitsevassa näyttelysalissa "sala de exposiciones vida y obra de hermano pedro".

 


Hermano Pedron ”elämä jatkuu kuoleman jälkeen”
Hermano Pedron hyvät ja hurskaat teot johtivat siihen, että hänestä haluttiin tehdä pyhimys. Pyhimykseksi julistamisprosessi käynnistettiin virallisesti vuonna 1698, mutta toimeenpano tapahtui vasta 350 vuotta myöhemmin.

Prosessin aikana Hermano Pedro sijoitettiin aluksi muihin kirkollisiin arvoasteikkoihin. Paavi Clemente XIV julisti hänet palvomisen arvoiseksi heinäkuussa 1771. Hieman yli 200 vuotta myöhemmin hänet nostettiin seuraavalle askelmalle, kun paavina oli Johannes Paavali II, joka julisti hänet autuaaksi heinäkuussa 1980. Hermano Pedrosta tuli lopulta pyhimys kesäkuun 30. vuonna 2002 paavi Johannes Paavali II:n julistamana.

Hermano Pedron pyhimykseksi julistaminen tapahtui Guatemala Cityssa, missä paavi oli virallisella vierailulla. Näin Hermano Pedrosta tuli Kanarian saarten, Guatemalan ja Väli-Amerikan ensimmäinen pyhimys. Suuri joukko Hermano Pedron ystäviä ja kannattajia matkusti Kanariansaarilta tähän tilaisuuteen Guatemala Cityssä

Reliikki kirkosta
Ihmeparantuminen vuonna 1985
Vilaflorilainen lapsi Adalberto Gonzalez Hernandez sairasti vaikeaa imusolmukesyöpää. Tapausta pidettiin toivottomana. Samanaikaisesti kun poikaa hoidettiin solumyrkyillä ja säteilyllä, hänen vanhempansa alkoivat rukoilla Hermano Pedroa. Rukoiluun alkoi vähitellen osallistua enemmän väkeä ja Bethlehemiittijärjestön jäseniä. Järjestettiin jopa pyhiinvaellusretki Hermano Pedron luolalle. Eräs nunna antoi pojan käsiin reliikin Vilaflorin kirkosta. Poika piti tätä vatsansa päällä. Kivut hävisivät välittömästi. Tarkistusleikkauksessa lääkärit eivät löytäneet jälkeäkään syövästä.

Lisäys 2018. Reliikki on Hermano Pedron kirkossa Vilaflorissa. Se löytyy läheltä alttarikoroketta, vasemman puoleiselta seinältä.

Bethlehemiittijärjestö ja muita tapahtumia
Hermano Pedro perusti Bethlehemiittijärjestöt vuonna 1656, eli Orden de los Hermanos de Nuestra Señora de Bethlehem. Alussa järjestö ei nauttinut Vatikaanin hyväksyntää.

Ensimmäiset Bethlemiittijärjestöjen edustajat tulivat Tenerifelle vuonna 1706. He alkoivat rakentaa yksinkertaista luostaria Hermano Pedron Vilaflorissa sijaitsevan kotitalon katolle. Luostarirakennus jäi keskeneräiseksi ja raunioitui vähitellen pahasti. Luzmilda Fumero piti huolta raunioista ja hänen tyttärensä luovutti ne Bethlemiittojen naisjärjestölle 1955.

Bethelemiittien munkkijärjestö lakkautettiin vuonna 1820, koska sillä ei ollut rahaa, eikä sen toiminnan puitteissa ollut tapahtunut ihmeitä lääkärien tai muiden luotettavien todistajien läsnä ollessa. Munkit saivat samalla häädön saarelta.

Pyhä Hermano Pedro
Järjestön toiminta aloitettiin uudelleen 1960-luvulla. Sen toimistot sijaitsevat La Lagunassa Tenerifellä. Sen jälkeen kun Hermano Pedro oli julistettu pyhimykseksi 2002, hänen kotitalonsa kunnostettiin. Siihen rakennettiin kirkko ja luostari Bethlemiittinunnia varten.

Lisäys syksyllä 2018: 
Hermano Pedroon liittyvät rakennukset, kirkko ja luola kuuluvat nykyään Tenerifen hiippakunnan alaisuuteen.

Koska pyhimyksen luut kuuluvat olennaisena osana palvontaan suunnitellaan, että osa Hermano Pedron luista tuotaisiin Antiguasta tähän Tenerifen temppeliin sen jälkeen, kun se on virallisesti pyhitetty käyttöönsä.

Lisäys syksyllä 2018. Vieraillessani Hermano Pedron museossa Vilaflorissa, kysyin mukana olleelta nunnalta, onko näitä Hermano Pedron luita tuote Tenerifelle. Hän totesi, että asiasta on kyllä puhuttu, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Video Hermano Pedron kirkosta Vilaflorissa

Entisestä vuohipaimenesta Hermano Pedrosta on tullut tärkeä henkilö eteläisen Tenerifen kunnissa. Hän on nykyään 10 kunnan ikuinen pormestari.

Hermano Pedron päivää juhlitaan vuosittain 24 huhtikuuta

Hermano Pedron patsas
Vilaflorin torilla josta reitti
 alkaa
Hermano Pedron reitti Vilaflorista luolalle.
Hermano Pedron runsaat 17 km pitkä reitti alkaa Vilaflorista noin 1500 metrin korkeudesta ja johtaa hänen luolalleen El Medanon läheisyydessä. Reitin kävelemiseen lasketaan tarvittavan vähintään 5 tuntia. Se on entinen ns. Camino Real eli kuninkaantie, joka aikoinaan yhdisti Vilaflorin ja Granadillan El Medanon, Los Cristianoksen satamiin.


Reitti kulkee vaihtelevissa maisemissa, joihin kuuluu erilaisia viljelysterasseja ja hedelmätarhoja. Se kulkee erilaisten kasvivyöhykkeiden läpi alkaen ylhäällä olevista pensastoista ja mäntymetsistä ja päätyen tyräkkivyöhykkeen läpi rannikon pensastoalueelle. Reitin varrella on myös mielenkiintoinen eläinmaailma.

Vuonna 2012 Hermanon Pedron reitti kävellään 21. huhtikuuta.

Video: Hermano Pedron reitti Vilaflorista luolalle
Video: Kuvia reitin historiasta
Reittikartta

Kokemuksiani reittiosuudelta Vilaflor - Charco del Pino

Hermanon Pedron reitti mainittiin Fundación Tenerife Rural (maaseutureittit) aikaisemmissa reittiesitteissä. Valitettavasti sitä ei näkynyt säätiön nettisivulla rutas de Tenerife.Henkilö, joka tuntee ko. reitin paremmin kuin kukaan muu on Juan Jose Cano.
Hermano Pedron patsas Ifonchessa

Yöllinen reitti Hermano Pedron vedenottopaikalle
Toinen Hermano Pedroon liittyvä reitti on iltayöstä järjestetty Ruta Noctura de los Eres de Hermano Pedro. Ere on guanchien ajalta peräisin oleva vedensäilytystapa, jota vuohipaimenet, kuten Hermano Pedro käyttivät. Vesilähde täytettiin hiekalla haihtumisen estämiseksi, ja kun vettä tarvittiin, se kaivettiin esiin hiekan alta. Ere sijaitsee noin parisataa metriä Hermano Pedron luolalta alaspäin merta kohti ja siellä on myös alttari. Perinteen mukaan tästä vedenottopaikasta löytyvällä vedellä on parantavia ominaisuuksia.

Tätä reittiä on järjestetty kahdeksan kertaa. Se kävellään yleensä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Reitti alkaa El Medanosta ja päätyy vedenottopaikalle. Matkaan kuluu noin puoli tuntia.

Nämä Hermano Pedron reitit on esitelty Eurooppalaisissa kävelyreittejä koskevissa kokoontumisissa ja eri turistimessujen yhteydessä esimerkkeinä uskonnollisesta turismista.

Hermano Pedron puu ESQÜISÚCHIL

Kukkiva puu San Sebastian de La Gomerassa
Hermano Pedro istutti aikoinaan tällaisen puun El Calvarion kappelin lähelle Santiago de Guatemalaan.
ESQÜISÚCHIL( Bourreria huanita,) oli tunnettu Mesoamarikassa jo ennen espanjalaisten valloittajien tuloa. Sillä on perinteisesti ollut monia lääkitseviä ja hoitavia vaikutuksia. Sen jälkeen kun Hermano Pedro julistettiin pyhimykseksi, mielenkiinto tätä puuta kohtaan lisääntyi.

Pyhimyksen pyhä puu - ESQÜISÚCHIL


Hermano Pedroon liittyviä valokuviani
Hermano Pedron ajatuksia:
"Nöyrä ja tottelevainen on tärkeämpi kuin ylimielinen ja katuva laiheliini."


Hermano Pedrolle omistettu ylistyshymni
Himno del Santo Hermano Pedro
¡Oh, Pedro de Vilaflor,
Primer Santo de Canarias!
Dios hizo tu corazón
canario de Guatemala.
Llevaste pan a los pobres
en tu mano solidaria
y fue antorcha en tu camino
la Virgen de Candelaria.
Así hiciste universal
tu cuna de bruma y lava
y has llevado al santoral
olor de alisio y retama.

En la tierra peregrino
de Fe, de Amor y Esperanza.
Consuelo de desvalidos,
Apóstol de Guatemala.

Tu sueño, tu Fundación;
tu Patria, la Patria hermana;
dos orillas y una voz,
Hermano Pedro, te aclaman.
Excelso por ser humilde,
por ser pastor de las almas.
Comparten tu misma historia
dos tierras que a ti te cantan.

Tu entrega a los marginados
y tu vida consagrada,
han pintado los altares
con bandera azul y blanca.


Käänsin hymnin suomeksi. Teksti tuskin soveltuu laulettavasti samalla tavalla kuin alkuperäinen hymni. Tarkoitukseni oli lähinnä kertoa sen sisällöstä:

Hermano Pedron hymni:
Oi Vilaflorin Pedro
Kanarian saarten ensimmäinen pyhimys.
Jumala loi kanarialaisen Guatemalan sydämesi.
Yksinäisestä kädestäsi jaoit leipää köyhille
Candelarian Neitsyt oli tietäsi valaiseva soihtu.

Näin teit maailmanlaajuiseksi pilvien kosteuden ja laavan kehtosi
Ja kuljetit pyhien asuinpaikkaan
Pasaatituulten ja retaman tuoksut.

Maanpäällisen Uskon, Rakkauden ja Toivon tien pyhiinvaeltaja
Arvottomien lohtu,
Guatemalan apostoli

Unelmasi, järjestösi
Isänmaasi, veljeysisänmaasi
Kaksi rantaa ja yksi ääni
Julistavat sinusta Hermano Pedro.

Ylistys nöyryydellesi
Sielujen paimenena olemisellesi
Jakavat kanssasi saman historian
Kaksi maata, jotka laulavat sinulle
Omistautumisesi laitapuolen kulkijoille
Ja pyhitetty elämäsi
Ovat maalanneet alttarit sinivalkoisella lipulla.

Kirjallisia lähteitä:
DELGADO GÓMEZ, J.F. (2008): Los dos mundos del Santo Hermano Pedro y su reliquia viviente el árbol Esquisúchil
CANO DELGADO J.J. (2010): “Granadilla de Abona, de mar a cumbre: multitud de paisajes en la comarca de Chasna, Sur de Tenerife (breves notas)”, En Revista Digital Bienmesabe
CANO DELGADO J.J. (2010): “El camino del Hermano Pedro: un itinerario cultural y red de caminos”, En Revista Cultural La Tajea 32, Ayuntamiento de San Miguel de Abona, Depósito Legal: 937/2002, pp.: 3-5.
CANO DELGADO J.J. (2011): “Puesta en valor de antiguas vías de comunicación, participación comunitaria y divulgación patrimonial en el Sur de Tenerife: el caso del camino del Hermano Pedro”, En Revista El Pajar 29. Cuaderno de Etnografía Canaria (Monográfico Los caminos tradicionales de Canarias), ISSN 1136-4467, pp.: 29-34.
VV. AA. (2011): La ruta de los esquisúchiles Canarias-Guatemala. Los árboles santos del árboles santos del Hermano Pedro, Ed. J. F. Delgado Gómez
JOSÉ GREGORIO GONZÁLEZ: Canarias Territorio del Misterio, 2011

P.S. Olen etsinyt tietoja järjestön "päämajasta" Tenerifellä kuitenkaan siinä onnistumatta. Sen sijaan olen todennut, että varsinkin betlehemiitti nunnilla on paljon toimintaa, niin Tenerifellä, kuin muissakin maissa, erityisesti Etelä-Amerikan maissa...

Helmikuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Muita Vilafloriin ja/tai Hermano Pedroon liittyviä juttujani:
  1. Viininkorjuussa luomutilalla Alma de Trevejos 
  2. Manteleita keräämässä Vilaflorissa
  3. Kulttuuria, ruokaa ja viiniá Vilaflorissa
  4. Hermano Pedron pyhiinvaellusreitillä 
  5. Solerin perheestä ja talosta
  6. Jouluaatto Spa-hotellissa Vilaflorissa.
  7. Hermano Pedron muistopäivä - 24. huhtikuuta
  8. Pyhimyksen pyhä puu - ESQÜISÚCHILInga kommentarer: