Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

1.9.11

Virkistysalueista – Los Frailes Arafossa

Muistaneeko joku vielä sananlaskun, joka toteaa. ett se joka härillä kyntää, se häristä puhuu.
Kohdallani se on sovellettavissa siten, että koska olen koko kesän 2011 pysynyt enimmäkseen Güimarin laaksossa, niin kerron myös tähän laaksoon liittyvistä asioista.

Kesä on ollut hirvittävän kuuma. Ei ole tehnyt mieli juuri autoilla kuumalla moottoritiellä, eikä tehdä mitään pitempiä tutkimusmatkoja minnekään.
Güimarin laakson yläosassa mäntyvyöhykkeellä sijaitseva virkistysalue – Los Frailes, on ollut juuri sillä rajalla, mihin olen tuntunut jaksavani lähteä.

Los Frailes
Tämä Los Frailesin alue löytyy ajamalla Arafosta TF 4133 tietä ylöspäin kohti Esperanza-Teide maantietä. Noin 8 kilometrin kohdalla tie kääntyy vasemmalle. Puisessa tienviitassa lukee ”Zona Recreativa Monte de los Frailes”. Alueelle on vielä matkaa tästä. Tie on paikoin jyrkkä ja kapea.

Perillä, oikealla puolen tietä juuri ennen parkkipaikkaa seisoo puusta tehty munkkihahmo. Parkkipaikan vieressä on pieni kappeli, joka esittelytaulun mukaan on omistettu pyhimyksille nimeltä San Isidro Labrador y Santa María de la Cabeza.

Los frailes – eli munkit - olivat aikoinaan lähistöllä majaansa pitäneitä dominikaanimunkkeja. Heillä oli täällä asumistilojen lisäksi rukoushuone, viinikellari, vesisäiliö ja uuneja. He kasvattivat hedelmäpuita ja hoitivat eläimiä. Sitten valtio puuttui luostarilaitosten elämään ja takavarikoi (1837) kaiken arvokkaan. Näin munkkien omaisuus siirtyi yksityishenkilölle, joka tosin ei ollut politiikkojen suosiossa. Tämä ”la Granja” on jäljellä rauniona. Muutama vuosi sitten näistä raunioista tuli suojattu kulttuurimuistomerkki.

Los Frailes virkistysalueella on pöytiä erikokoisille ryhmille, uuneja ruoanlaittoa tai ruoan lämmitystä varten, sekä vessat. Siellä saatavissa oleva vesi vaikutti juomakelpoiselta, eikä siinä tuntunut kemikaalien makua.

Paikka on suosittu kesäaikaan varsinkin viikonloppuisin. Ihmiset tulevat sinne yleensä ryhminä, joko perheittäin ja yhdessä kaveriporukan kanssa.

Paikka sijaitsee mäntymetsävyöhykkeellä. Tuuli suhisee ihanasti puissa ja linnut laulavat. Auringon lämmittämät männyn neulaset maassa tuoksuvat voimakkaasti. Tosin tämän luontokokemuksen saamiseksi on syytä olla paikalla aikaisin. Sen jälkeen kun väkeä on alkanut kerääntyä, meteli alkaa olla aikamoinen.

Tenerifen virkistysalueita
Virkistysalue eli Zona recreativa, voi olla käsitteenä vähän vieras. Mutta toisaalta nimi kertoo sen, mihin tämä alue on tarkoitettu, nimittäin asukkaiden vapaa-ajan viettoon ja virkistymiseen. Niillä käyminen on tarkoitettu kaikille ihmisille, niin myös turisteille. Joskin voi olla, että turistin on hieman vaikea löytää niitä, tai jos löytää, käyttää niitä.

Mielestani aika helppoja löydettäviä autolla liikkuville ovat mm. Chio, joka sijaitsee Chiosta Teiden kansallispuistoon johtavan tien varressa oikealla. Alue on mäntymetsävyöhykkeellä. Tosin metsä on melko harvaa, sillä maasto on suhteellisen tuoretta laavahiekkaa.

Las Raíces löytyy ajettaessa Esperanzasta kohti Teideä. Esperanzan metsässä löytyy tienristeys, jossa tie kääntyy vasemmalle kohti Machadoa. Tästä risteyksestä on jatkettava jonkun matkaa, siihen saakka kunnes oikealla on viitta Las Raices… Täälläkin aluetta ympäröivät männyt, mutta metsä on tuuhea.

Kaikkein helpoin saavutettava on La Orotavassa sijaitseva La Caldera. Sinne pääsee Puerto de La Cruzista bussilla nro 345.

Käyttäytymissääntöjä
Alueiden käyttöön on olemassa joukko säädöksiä. Esim. pyritään siihen, ettei mikään ryhmä varaa kaikkia pöytiä. Tulen saa sytyttää ainoastaan paikalla oleviin uuneihin, ja sen teko on kielletty silloin, kun on olemassa metsäpalon vaara. Polttopuut ovat paikalla, eikä niitä yleensä saa mennä keräämään ympäröivästä metsästä. Kävijöitä pyydetään noudattamaan siisteyttä ja pitämään huoli roskistaan. Kovin äänekäs musiikkivehkeiden käyttö on kielletty. Mutta koska alueilla ei ole valvontaa, niin olen todennut, että käyttäytymissäännöt vaikuttavat joskus vain pelkiltä toiveilta.

Syyskuu 2011 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: