Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

21.9.11

Güímarin pyramideilta Tyynelle valtamerelle

Uusi seikkailu voi alkaa täysin suunnittelematta. Tänään se tapahtui ja todella yllättäen. Mieleeni juolahti, että voisin mennä katsomaan, joko muutama päivä sitten Güímarin pyramideille tuotu Thor Heyerdahlin RA II kaislalaivan pienoismalli olisi saatu paikoilleen.

Thor Heyerdahl on ollut lapsuuteni sankarihahmo. Isäni luki innostuneena hänen kirjojaan jo1950-luvulla, ja innostus tarttui. Vähän tiesin silloin, että jossain elämäni vaiheessa asuisin samassa kaupungissa ja kävisin syömässä samassa pizzeriassa kuin Thor Heyerdahl. Elämä on joskus todella yllättävän ihmeellistä.

Nyt on niin, että Güímari pyramidit ja Thor Heyerdahl kuuluvat yhteen. Jos hän ei olisi todennut, että pyramidit olivat ”todellisia”, niin sillä paikalla olisi nykyään asuntoalue.
Thor Heyerdahl kuoli tammikuussa 2002, mutta hänen muistonsa elää voimakkaasti Güímarissa.

Heyrdahlin laivojen pienoismalleja
Koska Güímarin pyramidit on lempikohteeni tässä laaksossa, muistelen samalla usein tätä lapsuuteni sankaria.
Tänään etsin RA II:n pienoismallia. Se oli ulkona, muovipaketissa, odottaen, että sille tarkoitettu paikka valmistuisi. Tämä RA II on matkustanut kaukaa, Titicaca järveltä Boliviassa, jossa paikalliset kaislalaivojen tekotaidon omaavat sen rakensivat. Pyramideilla oli jo aikaisemmin RA II;n pienoismalli, jopa kaksikin, mutta molemmat hajosivat syksyisten myrskytuulien pyörittäminä.
Alueella olleessa suuressa teltassa oli muiden Thor Heyerdahlin käyttämien alkukantaisten laivojen pienoismallit. Ne, jotka säilyivät viimeisimmästä myrskystä, siirrettiin turvaan auditorion yhteydessä olevaan näyttelytilaan. Heyerdahl ylitti valtameriä hyvin alkukantaisilla laivoilla, joista tiedemiehet olivat todenneet, etteivät pysyisi kasassa tai uppoamatta montakaan päivää. Hän todisti näiden purjehduksiensa kautta, että merten ylittäminen ja maanosien asuttaminen oli tapahtunut toisin, kuin mitä oli kuviteltu.

Heyrdahlista kertovat näyttely
Tässä pyramidien auditorion viereisessä tilassa on nyt Heyerdahlin elämää esittelevä näyttely. Siellä on valokuvia hänen matkoiltaan ja mahdollisuus nähdä elokuva ”The Kon-Tiki Man”. Tämän version teksti on englanniksi. Löysin saman elokuvan YouTubista, mutta spiikkaus on portugaliksi. Tosin Heyerdahl puhuu englantia, ja kuvitus kertoo paljon, vaikka tekstiä ei ymmärtäisikään.

Toinen seikkailu YouTubissa oli vuodelta 1947 peräisin oleva mustavalkoinen elokuva, jonka käsikirjoituksen Heyerdahl oli tehnyt itse. Hän on myös kuvaaja.Tämä elokuva kertoo Kon-Tikin matkasta Perusta Polynesiaan.

Pyramidialueelle on rakennettu uusi teltta entisen paikalle. Sinne tulee vuoden 2012 alussa alkukantaisten laivojen näyttely. Toiseen telttaan valmistellaan valokuvanäyttely Pääsiäissaarilta. Ensimmäinen Pääsiäissaaria esittelevät näyttely lensi myrskyn mukana taivaan tuuliin muutamia vuosia sitten. Tämä aihe liittyy Thor Heyerdahlin tutkimusmatkoihin. Hän kirjoitti matkastaan sinne kirjan nimeltä Aku-Aku Pääsiäissaaren arvoitus.

Matkanjärjestäjät tarjoavat turisteille tutustumismatkoja pyramideille. Oleskeluun siellä on varattu 1,5 – 2 tuntia. Jos haluaa tutustua syvällisemmin sekä alueeseen että näyttelyihin, on varmasti parempi tulla omin neuvoin ja varata enemmän aikaa.
Pyramidien myymälässä on joitain Heyerdahlin kirjoittamia kirjoja.

Hieman Heyrdahlin elämänviisautta
Mieleenpainuva yksityiskohta The Kon-Tiki Man elokuvasta oli se, kun Heyerdahl muisteli miten hän nuorena, vasta-avioituneena miehenä eli vaimonsa kanssa vuoden hyvin yksinkertaisissa oloissa Fatu Hiva nimisellä saarella, Markeesien saaristossa. Fatu Hiva oli ulkonaisesti maanpäällinen paratiisi. Vuosikymmeniä myöhemmin hän totesi, ettei paratiisiin voi ostaa matkalippua, eikä sinne pysty matkustamaan. Mutta - sen löytää vähitellen jokainen omasta sisimmästään. Toinen toteamus, jonka tämä maailmaan kiertänyt seikkailija/tutkija on kiteyttänyt on ”Rajoja?. En ole koskaan nähnyt niitä missään, mutta olen kuullut, että ne ovat joidenkin ihmisten mielissä.”
Päivän seikkailu, joka kuljetti sekä ajassa että paikoissa…...

Mm. Fatu Hivan kokemuksista (1938) kertova kirja on nimeltään ”Green was the Earth on the seventh Day”. En ole löytänyt tästä kirjasta suomenkielistä versiota.

Kon-Tiki elokuva, englanninkielinen versio

Elokuvan The Kon-Tiki Man ensimmäinen osa. Teksti on portugalinkielinen, haastattelut englanninkielisiä, ehkä vaikea ymmärtää, mutta kuvat kertovat myös


Syyskuu 2011, © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Muita Güímarin pyramidien etnografisesta puistosta kertovia juttujani:

- Güimarin pyramidit - totta, tarua vai kaupallinen yritys?
- Koe Pääsiäissaaret Güímarin pyramidien etnografisessa puistossa
- Uusinta uutta Güimarissa - myrkkykasvien puutarha  
- Kestävän kehityksen puutarha Güímarin pyramidialueella
- Trooppisia kasveja Güímarin pyramidialueella
 

Inga kommentarer: