Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

28.7.11

La Gomera aktivoituu

Kesällä 2011 Garajonayn kansallispuisto ja Espanjan ympäristöministeriö järjestivät kurssin, jonka osanottajat olivat turistioppaita ja muita turismin parissa työskenteleviä henkilöitä.
Suurin osa La Gomeran kävijöistä on ns. päivän turisteja, jotka saapuvat Tenerifeltä turistibussissa aamun ensimmäisellä lautalla, ja joille tarjotaan noin seitsemän tuntia kestävä saarikierros ruokailuineen. Näiden tuntien aikana pyrkimys on luoda mahdollisimman monipuolinen kuva tästä saaresta ja sen erikoisesta kansallispuistosta, joka on myös UNESCON maailmanperinnelistalla.
Kurssin pääpaino oli Garajonayn kansallispuistoon liittyvillä tiedoilla, kuten puiston erikoisella kasvillisuudella ja eläimistöllä. Puiston vastaava johtaja Ángel Fernández aloitti esitelmien sarjan. Hän oli myös mukana kun kiersimme eri puolella puistoa ja sen läheisyydessä olevilla näköalapaikoilla. Ángel Fernández on todellinen kansallispuistoa koskevan tiedon kultakaivos, olipa kysymyksessä puiston geologinen syntyhistoria tai kahden erilaisen puumaisen kanervan, puukellokanerva, Erica Arborensis, ja luutakellokanervan, Erica Scoparius, erottaminen toisistaan. Hän vertaa puistoa ja sen eläimistöä eläviin muinaismuistoihin.

Puiston keskustassa sijaitseva alue Laguna Grande (Suuri lätäkkö) ja siihen liittyvät historia ja mytologia olivat myös ohjelmassa. Kävelimme metsässä pystyksemme erottamaan siellä kasvavia ikivihreitä laakeripuista toisistaan ja tunteaksemme siellä kasvavia kukkia Useilla gomeralaisilla kasveilla olla jopa 20 erilasita paikallista nimeä. Oppaamme veivät meidät myös katsomaan entistä vuohipaimenten asumusta, josta vielä on jäljelle mökin pohja ja hieman seinäkiviä.

Puiston tiedotuskeskuksessa Juego de Bolas tutustuimme tämän keskuksen tarjoamiin mahdollisuuksiin kertoa puistosta tai esitellä siihen liittyviä asioita kuvien, korkokuvien ja videoiden avulla, tai poikkeamalla ”muistojen taloon”, tiedotuskeskuksen yhteydessä olevaan pieneen antropologiseen museoon.
Osataksemme antaa oikeaa tietoa myös muista matkan kohteista, kävimme tutustumassa La Gomeran pääkaupungissa San Sebastianissa sijaitsevaan vuonna 1450 valmistuneeseen ”Kreivin torniin –Torre del Conde”, Neitsyt Marian ylösnousemuskirkkoon (Iglesia de Asunción) ja sen vieressä sijaitsevaan historialliseen museoon. Oppainamme toimi kaksi historian tohtoria ja saamamme tieto poikkesi jossain tapauksissa huomattavasti kirjoitettujen turistioppaiden antamasta.
Hermiguassa ihastutti suhteellisen hiljattain avattu etnograafinen museo, missä on mahdollista tutustua mm. niihin erilaisiin elinkeinoihin, joita saarella on harjoitettu sen jälkeen kun se runsaat 500 vuotta sitten siirtyi ensin Kastilian ja sitten Espanjan kruunun alle.

Maailman historian tuulet ovat puhaltaneet voimakkaasti La Gomeralla, joka pienuudestaan (382 km2) huolimatta on sijoittunut monen eri alan maailmankartalle jo satojen vuosien aikana.
Päivien aikana ei unohdettu gomeralaista musiikkiakaan. Saarella elää vielä ns.”romance” traditio, joka aikoinaan tuli sinne uudisasukkaiden mukana Andalusiasta, mutta mistä se on jo hävinnyt. Romansseihin liittyy olennaisena osa tietynlainen rummun ja suurten kastanjettien tahdissa liikkuva tanssijoiden jono. Esitelmästä selvisi, että aikoinaan romansseja tanssittiin piirissä, kunnes kirkko kielsi tämän tavan ja muodostutti jonon. Toinen pikkutieto oli, että näitä romansseja on satoja, ja että ne ovat eräänlaista aikansa ”rappia”, erilaisista asioista ja tapauksista kertoa katsauksia.

Henkilökohtaiseksi haasteeksi jää, miten kertoa kaikesta yllä olevasta väsyttämättä kuulijaa, muistaen, että turisti on kuitenkin lomailija, ja että saarikierroksen tarkoitus on tarjota elämyksiä ja muistoja, tai kenties innostaa viettämään seuraava loma La Gomeralla.

Heinäkuu 2011, © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Vuosien mittaan olen liikkunut paljon La Gomeralla, ja kirjoittanut saaresta ja kokemuksistani siellä useita juttuja:


Inga kommentarer: