Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

28.7.11

Kanarian saarten muuttuvasta turismikuvasta

Kanariansaaret ovat 1960 – 1970 luvuilla alkaneen massaturismin syntyvaiheista saakka olleet synonyymi auringolle, uimarannoille ja villille yöelämälle.

Vuosien mittaan tarjontaan on ja luonnollisesti myös kysyntään on liitetty paljon muutakin.
Uusia monitähtisiä hotelleja on noussut kuin sieniä sateella. Näistä kolosseista turistin ei edes tarvitse poistua koko loman aikana, koska niissä tarjotaan ruoat, juomat, uima-altaat, spat, hieronnat, iltojen viihde, lastenhoito ja kaiken yllä paistaa ilmainen aurinko. Tosin jotkut toteavat, että näissä hotelleissa – ja myös rakennetuissa turistikeskuksissa – ei ole suuria eroja eri maiden välillä, kaikkialla on samanlaista.

Kanarian saaristo on saanut monta kilpailijaa. Muuallakin on aurinkoa ja uimarantoja, jopa halvemmalla. Tosin ei välttämättä samaa, ainakin suhteellisen turvallista, ympäristöä. Esimerkiksi arabimaiden poliittiset kriisit toivat väkeä saarille. Joskus kysyin bussimatkan alkuvaiheessa opastettaviltani kuinka moni heistä oli itse asiassa ollut menossa esim. Egyptiin. Joskus yli puolet läsnäolijoista vastasi myöntävästi.

Kilpailu turisteista on kova. Nyt mietitään mitä muuta voidaan tarjota kuin aurinkoa ja hiekkarantaa.
Itse asiassa mahdollisuuksia on runsaasti – auringon ja hiekkarantojen lisäksi.

Toistaiseksi on puuttunut kyky osata tarjota ja myös kertoa siitä, mitä kaikkea on jo olemassa. Uusia tiedonvälityskanavia on otettu käyttöön, esim. WebTenerife. Ensin Lanzarote ja nyt Tenerife ovat tulleet mukaan Espanjan ”Saborear Espanja - Tasting Spain verkkoon. Tarkoitus on auttaa turistia tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin ja paikalliseen gastronomiaan.

Gastronomia ja viini ovat olleet kovasti esillä viime aikoina. Tähtien katselun, tulivuoripatikointien, tavalliset patikkaretkien, elämyksellisten patikkaretkien ym. Tarjonta ovat lisääntyneet

Kysymys liittyy mielestäni lähinnä siihen kuinka tavallinen turisti löytää tämän tarjonnan. Paikallisen turistilainsäädännön mukaan informaatiota on jaettava espanjan lisäksi suurimmilla turistikielillä, ts. englanniksi ja saksaksi. Viime vuosina kovasti lisääntynyt venäläisten turistien määrä on lisännyt ko. kielellä saatavaa informaatiota.

Suuri osa esim Tenerifen kävijöistä on tilastojen mukaan keski-ikäisiä henkilöitä, jotka tulevat tänne vuosi toisensa jälkeen – ehkä vähän niin kuin ”kotiinsa”. Välillä olen ollut hieman hämmästynyt kun olen todennut miten vähän monet näistä ”toistajista” tietävät saaresta. Liekö syynä omankielisen informaation puute, tai sitten aurinko ja uimaranta ovat ihan tarpeeksi.

Oli miten oli – jokaisella on oikeus valita lomansa sisältö mielensä mukaiseksi.

Oikeastaan se, mihin pyrin, on kertoa, että tarjontaa on runsaasta ja, että kysymälle ja etsimällä voi löytää uusia käyntikohteita ja kokemuksia.

Tenerife 1  
Lanzarote 
Tenerife 2  

Canarias - Kanariansaaret sivun oikeassa ylänurkassa on sana IDIOMA, paina sitä niin saat valikon, jossa on useita kieliä, joista voit valita. Täältä löytyy tietoja kaikista Kanariansaarista

Heinäkuu 2011 ©Gracia Penttinen

Inga kommentarer: