Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

17.4.11

Pääsiäisviikko alkaa

Pääsiäisviikkoa on saarilla valmisteltu hartaasti. Jeesuksen kärsimyshistorian esittäminen on tärkeä asia täkäläisessä yhteiskunnassa. Kirkkojen alttareilta ovat Neitsyet saaneet siirtyä sivualttareille ja tilalle on tullut ristillä riippuva Jeesus. Taustalla on yleensä violetti kangas, joka peittää näkyvistä kaiken muun kuin tämän ristiinnaulitun.

La Lagunassa, Viña Norten talossa (Iglesia de la Concepción - kirkon vieressä) on näyttely, jossa esitellään erilaisten veljeskuntien asuja. Ne muistuttavat mielestäni ku-klux-klanin asuja, sillä päätä peittää samanmallinen korkea päähine, jossa näkyvät vain silmänreiät. Jokaisella veljeskunnalla on omat värit ja omat koristeet. Tytöillekin on löytynyt oma puku. Heidän asuunsa ei kuulu päähinettä. Värit ovat samat kuin aikoinaan Neitsyt Marialle hyväksytyt värit, vaaleansininen ja valkoinen. Poikien asuissa on tummanpunaista ja valkoista.

Katselin joskus tällaista kulkuetta, ja totesin, että joillain veljistä puvun yläselkä oli avoin. Tätä paljasta selkää kulkija sitten ruoski itse.

Pääsiäisviikolla erilaiset Jeesusta esittävät patsaat kuljetetaan kaduilla. Kulkueen edessä kävelevät vakain askelin rummuttajat ja torvensoittajat. Musiikki on vaikuttavaa ja kuvastaa kärsimystä. Toinen tapa on kulkea papin jäljessä ja käydä läpi Golgatelle menon vaiheita. Joissain kaupungeissa näytelmän esittäjät ovat ristiinnaulittua myöten eläviä henkilöitä.

Jostain syystä näitä valmisteluja katsellessani on mieleeni tullut vanha sana, jota pääsiäisviikosta käytettiin, nimittäin ”piinaviikko”.
Olen käynyt lukemattomissa kirkoissa näillä saarilla katselemassa patsaita ja pyhien henkilöiden esittelytapaa. Näiden käyntien aikana olen löytänyt vain kaksi Jeesus hahmoa, jotka poikkeavat kaikista Ristiinnaulituista. Tacoronten kirkossa on kansan rakastama Cristo de los Dolores – tuskien Kristus. Tämä patsas oli aikoinaan inkvisition pannaan julistama, eikä sitä saanut esittää kirkossa. Jossain vaiheessa tämä kielto peruttiin ja Jeesus-patsas pääsi pääalttarille. Sitä katsellessani tajusin mielestäni miksi se oli ollut vaarallinen inkvisitiolle. Jeesus seisoo nimittäen ristinsä juurella, toinen käsi sen ympärille kiedottuna. Ilme kertoo, että hän teki mitä piti, ja nyt se oli ohi. Tosin pääsiäisviikkojen esitteessä tämän Jeesuksen kasvot kuvataan tavallisesti kärsimystä esittävästä kulmasta.
Toinen epätavallinen Jeesus-hahmo on Los Cristianoksen kirkossa. Hänellä ei ole ristiä lähelläkään ja asento vaikuttaa mielestäni vapaudesta nauttivan riemunhyppyä.

Huhtikuu 2011 ©Gracia Penttinen

2 kommentarer:

mummeli sa...

kiitos kuvauksestasi! Niitä on aina yhtä kiva lukea, niistä oppii paljon tuon saaren historista ja nykypäivästä.
Hyvää pääsiäisen aikaa sinne!

gracian moringa sa...

Kiitos, kiitos Mummeli sanoistasi ja hyvää pääsiäisviikkoa myös sinulle toivottaa Gracia